Tuinhout

Tuinhout

Tuindeco importeert haar (tuin)houtsoorten uit verschillende werelddelen, waar we altijd op zoek zijn naar de beste kwaliteit. Certificering en keurmerken voor het tuinhout staan bij Tuindeco hoog in het vaandel, om de kwaliteit te kunnen waarborgen. Echter hout blijft een natuurproduct waarbij diverse factoren de kwaliteit sterk kunnen beïnvloeden. In onderstaande tabel een aantal aandachtspunten bij aanschaf van tuinhout.

Tabel-hout-NL

• Netto afmetingen van hout zijn zeer belangrijk. Een verschil van 2 mm (bij een plank van 17 mm t.o.v. 15 mm dikte) behoort normaal te resulteren in een prijsverschil van 13%. Veelal vindt u dit prijsverschil niet terug en betaalt u dus als klant teveel voor dunner hout.

• Er zijn fabrikanten die het hout voorzien van een waxlaag. Dit geeft een zodanige meerwaarde aan het product dat een eventuele hogere prijs gerechtvaardigd is (prijsverschil circa 5% is normaal). Tevens is de waxbehandeling levensduur verlengend.

• Vierkante palen en liggerhout moeten altijd buiten de kern gezaagd zijn (kern in de hoek van de paal). Palen of liggers met de kern in het midden zullen sneller draaien en krimpscheuren gaan vertonen.

• Om er zeker van te zijn dat u goed drukgeïmpregneerd hout koopt, check de aanwezigheid van een KOMO certificaat. Een aanduiding van KOMO is meestal te vinden in de folder van de fabrikant of op de barcode sticker. Belangrijk hierbij is het KOMO nummer.

• Aantal planken, aantal tussenlatten, afmetingen van het hout en de manier van bewerken zijn veel gebruikte “trucs” om een product goedkoper te maken.

• Schroefverbindingen zijn sterker en houden langer dan spijker verbindingen. Let op dat er geen “schietschroeven” gebruikt worden. Deze herkent u aan een afwijkend schroefkop en bijna geen windingen op de schacht.

• Slecht geschaafde artikelen zijn een voorbode voor een minder nauwkeurige kwaliteits- en selectie graad.