Verzorging van tuinmeubilair

Verzorging van tuinmeubilair

Zoals elk product dat buiten staat, heeft tuinmeubilair ook onderhoud en zorg nodig, als u tenminste wilt dat het jaren meegaat ongeacht het gebruikte materiaalsoort: zacht hout, hard hout, wicker of metaal: elk materiaal heeft regelmatig onderhoud en zorg nodig.

Weer

Het weer is natuurlijk van invloed op tuinmeubilair, en de herfst en winter kunnen zeer schadelijke gevolgen hebben. Zo kan het hout van elk meubilair door de hitte van de zon in de warmste maanden verweren en uitdrogen. Hierdoor kunnen bevestigingen, bouten, schroeven enz. los gaan zitten, waardoor op zijn beurt verbindingen losgaan. Controleer ze regelmatig. Het weer en de luchtvochtigheidsgraad van de lucht heeft ook een nadelige invloed op het hout, en als u dit niet goed behandelt, krijgt u al gauw spleten en scheuren te zien.

U dient u altijd bewust te zijn van de weersomstandigheden en uw onderhoud achtereenvolgens aanpassen aan het jaargetijde. Misschien is het te overwegen het meubilair af te dekken of binnen te zetten tijdens de wintermaanden. U dient kussens altijd ergens in te bewaren wanneer u ze niet gebruikt; kussens van tuinmeubilair zijn zelden waterbestendig.

Wickermeubilair wordt tijdens de winter erg stijf, net zoals het door de hitte van de zon iets elastischer wordt. Teveel vocht kan ook problemen veroorzaken: hierdoor kan zich in de loop van de tijd meeldauw ontwikkelen, waardoor het meubilair kan gaan doorzakken.

Geregeld onderhoud

Het beste kunt u het tuinmeubilair met enige  regelmaat onderhouden; hiermee kunt u ervoor zorgen dat dit nog jaren meegaat. Dat onderhoud dient te bestaan uit:

  • Reinigen
  • Controleren van bevestigingen, montage-elementen en de stevigheid van verbindingen
  • Behandelen

Tuinmeubilair reinigen

Uw meubilair heeft geregeld onderhoud nodig om schimmel, zwammen of aantasting door ongedierte te voorkomen. Warm zeepsop is in het algemeen voldoende, indien regelmatig toegepast. Voor sterker verontreinigd meubilair, zoals picknicktafels, kunt u ook gebruikmaken van een bleekmiddel houdende oplossing. U kunt ook uw eigen schoonmaakmiddel samenstellen, met een kopje huishoudammonia, een half kopje azijn en vier liter warm water.

Over het algemeen moet wicker regelmatig een wasbeurt krijgen; u kunt ook met een zachte borstel of een stofzuiger het vuil en stof verwijderen dat in het dichte vlechtwerk is blijven zitten. Controleer het vlechtwerk regelmatig en zet de strengen die eventueel van hun plaats zijn geraakt weer op hun plaats. Gebruik geen schuimend schoonmaakmiddel, aangezien dit in het vlechtwerk blijft zitten en uiteindelijk schade aanricht. Het beste is om geen wickermeubilair te gebruiken dat vochtig is, aangezien dit hierdoor kan gaan doorzakken.

In bepaalde extreme gevallen kan een hogedrukreiniger erg handig zijn om aan het einde van de winter vochtplekken en schimmel te verwijderen bij meubilair dat buiten is blijven staan.

Tuinmeubelen

Uw tuinmeubilair schoonmaken met een hogedrukreiniger

Regelmatig schoonmaken stopt de schimmelvorming, de ontwikkeling van algen en aantasting door ongedierte. Dit kan in het bijzonder gevaarlijk zijn bij tuinmeubilair als delen rond verbindingen worden aangetast.

Tuindeco

Hardhouten meubelstuk dat is aangetast door ongedierte. Dit dient onmiddellijk en afdoende te worden gereinigd om beschadiging te voorkomen

Het is volstrekt normaal dat zich meeldauw, algen, schimmel en vochtplekken ontwikkelen op meubilair als dit niet worden verzorgd.

Tuindeco tuinmeubel

Schimmel- en algvorming op een tuinbank

Controleren van bevestigingen en montage-elementen

Bij regelmatig gebruik van uw meubilair is het belangrijk dat u de aanwezige bevestigingen en montage-elementen controleert. Controleer of deze nog vast zitten en nog steeds zorgen voor een goede verbinding. Dit is vooral een paar weken na de eerste montage belangrijk. Zorg er ook voor dat in de lente alle bouten controleert, omdat door het uitdrogende hout alle bouten losser gaan zitten, waardoor verbindingen mogelijk loslaten.

Zoals met alles van hout, zal ook uw meubilair krimpen en uitzetten, afhankelijk van de luchtvochtigheid en de mate waarin u het houtwerk hebt gehandeld. In extreme gevallen, wanneer het niet regelmatig wordt behandeld en altijd  in direct zonlicht staat,  kan het houtwerk spleten gaan vertonen als gevolg van de inherente eigenschap van hout dat het reageert op zijn omgeving

Tuinmeubel Tuindeco

Er ontstaat een spleet bij deze bout. Dit ontstaat door het uitblijven van een behandeling en door direct zonlicht. U kunt het beste controleren of deze bout nog vastzit en een behandelmiddel aanbrengen.

Controleer niet alleen of de montage-elementen en verbindingen vastzitten, maar ook of ze nog op hun plaats zitten. Bij regelmatig gebruik door een druk gezin kunnen montage-elementen steeds losser gaan zitten, eruit vallen en kwijtraken.

Tuindeco tuin onderhoud

Controleer regelmatig of er montage-elementen ontbreken in uw meubilair doordat deze in de loop van de tijd losser zijn gaan zitten.

Losse of ontbrekende bouten en montage-elementen zorgen ervoor dat het meubel onstabiel wordt en leveren een grotere belasting op voor de verbindingen, waardoor gemakkelijk breuken of defecten kunnen ontstaan in de meubelverbindingen.

Uw meubilair behandelen

Meubilair van wicker of metaal hoeft alleen regelmatig te worden gereinigd en gecontroleerd. Bij houten meubilair is het belangrijk dat het regelmatig wordt behandeld, ter bescherming tegen:

  • Weersinvloeden
  • Vochtigheid
  • Houtrot
  • Buitensporige krimp en uitzetting
  • Aantasting door schimmel en insecten

Behandeling van zachthouten tuinmeubilair

Het meeste buitenmeubilair van zacht hout, zoals dennenhout, is onder druk geïmpregneerd: deze behandeling zorgt voor een bestendigheid tegen houtrot.

Los van de impregneerbehandeling kunt u het beste het hout regelmatig behandelen, net zoals u bij een schuur of blokhut zou doen. Wanneer u het hout naar behoren behandelt, ontstaan er minder vaak scheuren en raken verbindingen minder vaak los. Hierdoor gaat het veel langer mee en hebt u er meer plezier van het meubilair.

meubulaire

Blad van een onder druk geïmpregneerde picknicktafel Dit hout zou een geschikt behandelmiddel goed kunnen gebruiken, om de vorming van scheuren en spleten gedurende de seizoenen een halt toe te roepen.

Tuindeco tuinonderhoud

Een onder druk geïmpregneerde boombank: hoewel deze al onder druk geïmpregneerd is tegen houtrot, dient u het hout nog een behandeling te geven om het jaren mee te laten gaan.

Behandeling van hardhouten tuinmeubilair

Hardhout is de beste optie voor buitenmeubilair, omdat dit van nature oliën bevat die het hout bestendig maken tegen rotten. Toch heeft dit hout wel verzorging nodig, want het hout heeft verder wel alle eigenschappen van andere houtsoorten, en is dus vatbaar voor scheuren, spleten, krimping en uitzetting, wat allemaal van invloed is op de levensduur van uw meubilair.

Als u hardhout niet behandelt, wordt dit zilvergrijs door weersinvloeden, afhankelijk van de locatie en de mate van blootstelling aan de zon: die kan kort zijn, zoals één maand, maar ook het hele jaar door.

Kijk eens naar dit voorbeeld: dit is een hardhouten loveseat van een vriend van me. Op de eerste foto ziet u de afwerking waardoor deze er als nieuw uit blijft zien.

Tuindeco tuin

Hardhouten loveseat als nieuw

Dit setje is nu ongeveer twee jaar oud:

Tuin meubels

Een hardhouten loveseat van twee jaar oud, nooit behandeld

Kijk eens hoe het is verweerd: het meeste krijgt al een zilverachtige kleur. Let ook op de meeldauw/schimmelvorming/vochtplekken die zijn ontstaan op de achterste latten. Dit is geheel normaal bij hardhouten tuinmeubilair dat niet is behandeld.

Tuindeco meubels

De kleur is zilverkleurig verweerd – nog een voorbeeld van een onbehandeld hardhouten meubelstuk. De diepe, rijke kleur is verweerd tot zilvergrijs. Kijk eens naar de afzetting van aangekoekt vuil/vochtplekken.

Er zijn veel behandelmiddelen op de markt voor hardhout, waarvan de meeste poriënvullers of oliën speciaal voor hardhout zijn. Voor de verzorging van uw meubilair kunt u het beste het binnen twee weken na de montage in de olie zetten en dit z’n beetje om de maand blijven doen; hiermee behoudt u de diepe, rijke kleur. Hiermee wordt het hardhout gevoed, waardoor het langer meegaat.

Olie wordt doorgaans, in de richting van de nerf aangebracht met een kwast, maar hiervoor zijn ook spuitbussen te krijgen.

Hardhouten tuinmeubilair herstellen

Het herstel van een onbehandeld gelaten meubelstuk gaat op een eenvoudige manier, te beginnen met reinigen, schuren en opnieuw in de olie zetten. Ik ga hier binnenkort nog een artikel over schrijven, waarbij ik bovenstaande loveseat als voorbeeld gebruik al naar gelang ik dit meubel weer in zijn oude glorie herstel.

Hier ziet u nog een indrukwekkend voorbeeld van herstelwerkzaamheden:

Tuindeco tafel

Herstel van een hardhouten tafel en stoelen

Samenvattend over de verzorging van uw tuinmeubilair

Tuinmeubilair kan erg duur zijn, en als u wilt dat het jaren meegaat, neem dan de tijd voor de verzorging ervan en doe dit met regelmaat. Dit kunt u doen door het meubilair te behandelen, te onderhouden en regelmatig te inspecteren

Tuinschommel

Een goede verzorging van tuinmeubilair is belangrijk voor een langere levensduur. Hier ziet u een onbehandeld gelaten schommelbank: u kunt natuurlijk niet verwachten dat deze net zolang meegaat als in het geval u deze naar behoren had onderhouden.