Verbindingen blokhutten

Verbindingen bij blokhutten

Wilt u een blokhut kopen en kunt u daarbij advies gebruiken? Ook al trekt u zich niets aan van mijn blogs en uiteenzettingen, lees dan ten minste deze blog, en kijk eens bij uw blokhutleverancier of ze deze verbinding gebruiken.

Wij maken gebruik van wind- en waterdichte verbindingen, deze worden in hoeken gebruikt waar onze wandplanken aan elkaar vastzitten. Dit is tegenwoordig zo’n beetje standaard voor goede fabrikanten van blokhutten, aangezien het echt heel onverstandig is om zonder dit systeem of een variant ervan verbindingen aan te leggen.

Wij geven hier weinig bekendheid aan, evenmin als andere bedrijven die hiervan gebruik maken, aangezien dit een standaardkenmerk zou moeten zijn.

Zonder gebruik van wind- en waterdichte verbindingen krijgt u later veel problemen met uw blokhut. De fabrikant kan echter veel besparen op kosten voor het freeswerk en de machines.

Niemand in Europa zou toch zo “slim” zijn, om toch te gaan besparen op fabricagekosten, of wel soms?

Promotievideo over blokhutten

Ik heb onlangs een promotievideo op YouTube gezien van een bekende detailhandelaar die uitsluitend via internet werkt.

Hier ziet u een momentopname van hun video:

Tuindeco 1

Dit betreft een bekende en veel reclame makende detailhandelaar op het internet die blokhutten verkoopt. Dit is een momentopname van hun promotievideo op YouTube.

Wanneer u dit bekijkt, durf ik te wedden dat u niet verkeerds ziet. Het ziet eruit als een plankverbinding zoals u verwacht dat ie eruitziet, niet?

Wind- en waterdichte verbindingen voor blokhutten

Dit zijn onze wandplanken met een wind- en waterdichte verbinding in de hoeken, zie de tweede versnijding die wij hebben gemaakt. Andere goede fabrikanten van blokhutten gebruiken ook zoiets dergelijks.

Wind- en waterdichte verbindingen op alle hoeken van 90 graden. Deze verbinding is echter onbruikbaar voor wandplankverbindingen onder een andere hoek.

Hier ziet u een close-upweergave. Vergelijk deze eens met de afbeelding hierboven.

Tuindeco 3

Wind- en waterdichte verbindingen dienen bij alle goede merk blokhutten te worden gebruikt. Deze worden gemaakt door een tweede versnijding te maken aan beide zijden van de hoofdinkeping.

Hieronder ziet u een schematische afbeelding van een verbinding van wandplanken die geen tweede versnijding hebben.

Tuindeco 4

Bij deze verbinding kan er gewoon vocht en regen naar binnen met alle gevolgen van dien. Dit gebeurt om fabricagekosten te besparen. Nog steeds dumpen fabrikanten blokhutten op de markt zonder deze wind- en waterdichte verbindingen. Dit om de kosten te drukken.

Met alleen een rechte dwarsverbinding loopt u een zeer reëel risico op water en vochtschade. Wanneer de wandplank verder krimpt, wat gebeurt bij een relatieve lage luchtvochtigheid, dan gaat u gegarandeerd problemen krijgen.

U kunt erop wachten dat er spleten gaan ontstaan, en dan hebben regen en wind vrij spel en dringen binnen in de verbinding en de blokhut zelf.

Deze momentopname komt uit dezelfde promotievideo en laat duidelijk zien dat deze blokhut problemen gaat geven

Tuindeco 5

Er ontstaat een spleet in de wandplank, hetgeen te wijten is aan slecht freeswerk en de afwezigheid van een W&W-verbinding. Dit geeft tevens aan dat tijdens het frezen het hout een hoger vochtgehalte had.

In de volgende schematische afbeelding kunt u zien hoe het plankprofiel met de daarin gefreesde wind- en waterdichte verbinding eruit ziet. Let op dat de tweede versnijding afzonderlijk van de snede van de hoofdinkeping is gemaakt. De tweede freesbewerking is een versnijding.

Een weergave van de inkepingen van een wind- en waterdichte verbinding in een wandplank van een blokhut.

Dit is natuurlijk niet op schaal, maar zo krijgt u wel een idee van de totale vorm en de gedachte achter de verbinding. De machines die verantwoordelijk zijn voor het freeswerk zijn niet bepaald goedkoop. Als de fabriek ze niet heeft, betekent dit dat zij een wandplank tweemaal moeten bewerken, wat weer meer kosten met zich meebrengt.

Deze schematische afbeelding geeft twee wandplanken weer die onder een hoek van 90 graden in elkaar zitten, ze zijn gemarkeerd, zodat u de loop van de snede kunt onderscheiden. Het is eigenlijk een best ingewikkelde verbinding,  als je het goed bekijkt.

.

Tuindeco 7

Wandplanken die zijn verbonden door een gefreesde wind- en waterdichte verbinding

In deze laatste afbeelding ziet u het pad dat regen of wind moet afgaan om binnen in de blokhut te komen.

Tuindeco 8

De weersinvloeden moeten via een zeer kronkelig pad naar binnen

U ziet dat het pad naar binnen zeer kronkelig is. Wanneer wandplanken tot 14 – 16 % zijn gedroogd en vervolgens worden gefreesd tot deze verbinding, is het niet waarschijnlijk dat er iets in de blokhut binnen komt, ongeacht de relatieve luchtvochtigheid, en vooral als u deze blokhut ook nog heeft behandelt.

Let hier alstublieft op. Ik wil u ten zeerste aanbevelen de leverancier van uw keuze te vragen welke verbinding zij gebruiken in de hoeken waar de planken aan elkaar vastzitten. Als zij deze verbindingen of iets dergelijks niet gebruiken, koopt u iets dat heel goedkoop is gemaakt en kunt u later problemen krijgen.

Let op: U treft deze verbindingen alleen aan als planken loodrecht op elkaar aansluiten. Er is geen fabrikant die dit voor elkaar krijgt in andere hoeken. Dus is het bij hoekblokhutten erg belangrijk dat het hout voor de Nederlandse markt is gefreesd, met een vochtgehalte zoals aangegeven in onze blog: Vochtgehalte van hout en de diepte van de behandeling.