Recensie en bouw blokhut Derby

Recensie en bouw blokhut Derby

Meneer F heeft een erg goed artikel geschreven over zijn ervaringen met ons en zijn blokhut – Blokhut Derby met wanddikte 58 mm met een paar geweldige foto’s.

Ik ben altijd geïnteresseerd om te horen hoe klanten het vergaat en waardeer hun verhalen enorm. Het geeft ons veel inzicht over onze service en het product. Ik kan er erg van genieten, maar ook andere klanten die hetzelfde traject/project overwegen.

Meneer F kreeg te maken met een paar verrassingen, en had enkele problemen te overwinnen, maar dat is normaal wanneer je een gebouw van die grootte monteert. We hadden ook enkele onderdelen die ontbraken en hebben ook wel vergissingen gemaakt, maar het is een prima leesbaar en leerzaam relaas …..

Meneer F is de schrijver van onderstaand verhaal en heeft massa’s foto’s van zijn ervaringen. Ik heb de foto’s onder dit artikel geplaatst met wat aan- en opmerkingen.

We hebben er lang over gedaan om tot een besluit te komen welke blokhut we wilden kopen en van wie. Gelukkig kwamen we de website van Tuindeco tegen, ik raakte geïnteresseerd toen ik de recensies las van klanten en de blogs van Richard enz. Uiteindelijk hebben we besloten welke blokhut het moest worden, hebben de bestelling geplaatst en een leverdatum geregeld.

Ik heb contact opgenomen om meer te weten te komen over de grootte van de pakketten, en begon een beetje ongerust te worden, omdat ik te horen kreeg dat alles in één groot pakket zou worden afgeleverd – 6000 mm x 1150 mm x 650 mm +-1600 kg, waarschijnlijk door een grote vrachtwagen met een heftruck.

Op de dag van de aflevering nam de chauffeur contact met me op en verontschuldigde zich omdat hij pas laat in de avond zou aankomen als wij dat goed vonden. De volgende dag kon ook als wij dat liever wilden.  Wij kwamen overeen om zsm te leveren. Omdat we aan een doodlopende weg aan een landweggetje wonen, ben ik naar de hoofdweg gereden om hem op te pikken en met onze auto’s terug te rijden naar onze bungalow.  Hij controleerde of hij de vrachtwagen bij onze oprit kon krijgen, waarna hij besloot om een poging te wagen.  Hij wist de vrachtwagen op een slimme manier dichtbij on ze oprit te krijgen.  Hij loste zijn vorkheftruck (erg mooi stukje techniek) en pakte tot grote verbazing van mijn vrouw het 6000 mm lange pakket op, draaide de wielen van de vorkheftruck en reed ermee de oprit af – het was een zijlader, wat zij niet verwacht had.

Hij loste het pakket, dronk nog een kopje thee en ging weer op pad nadat we hem hadden bedankt.

De volgende morgen hebben mijn stiefzoon en ik dit enorme pakket opengemaakt en zijn begonnen met alles naar onze achtertuin te verplaatsen, waar we de onderdelen in de buurt van de plek waar de blokhut zou worden gebouwd.

De moed zakt je in de schoenen als je alle onderdelen zo verspreid ziet.  Maar zodra je met de bouw van de blokhut begint, gaat het toch redelijk snel.  Wij hadden wel een probleem met een kromgetrokken plank, maar we volgden de instructies die we op de website tegenkwamen.  Ik ben het eens met een eerdere recensent van dit product, dat het ophangen van de deuren veel tijd kost. Het kostte enkele uren voordat we tevreden waren over de manier waarop ze sluiten.  Niet dat het moeilijk was, maar ik moest even erachter komen hoe de scharnieren gesteld moesten worden voordat ik telkens de deuren weer ophing.

Ik had mijn twijfels over de montage van het raam, omdat de onderdelen niet waren gemerkt. Daardoor wist ik niet precies hoe ik de montage op basis van de afbeelding moest doen.  Een snelle e-mail bracht de oplossing.  En nu het dak op om de dakplanken en daarna de shingles te monteren. Die zijn prachtig.  Ik heb ze nog nooit gebruikt, maar zeg zelf: ze zien er erg professioneel uit.

De montage van de windveren aan de puntgeveluiteinden leverde wel even een probleem op, omdat het ervoor bestemde, geleverde hout niet geschikt was. Via een telefoontje is er vervangend hout geregeld dat de volgende dag werd geleverd. Dat noem ik nou service. Het is zo prettig dat vanaf het begin duidelijk was dat we steeds terug konden vallen op de service van het bedrijf, ongeacht de aard van het probleem.

Nu gaan we kijken waarmee we het hout gaan behandelen. Wij hebben besloten Sadolin te gebruiken: niet goedkoop spul, maar we willen dat de blokhut nog lang meegaat. Het leek me een goed product, en ook degelijk toen ik het aanbracht. Van binnen en buiten gelakt.

Hier is de hemelwaterafvoer gemonteerd, aangesloten op een grote regenton.  Op de website stond de tip om een geultje rond de blokhut te graven en dit te vullen met grint. Dit is vooral om opspattend water te vermijden tijdens de regen.  Ik heb de geul niet breed genoeg gemaakt, maar die maak ik op een later tijdstip wel breder.  Ik heb echter vervolgens wat UPVC windveerplaten (die een lip hadden) gebruikt om de rand van de ondergrond rond de blokhut af te dekken. Die kwamen in het grint te zitten.  Ik heb de platen helemaal rondom met siliconenkit afgekit.  Tot dusver schijnt het te hebben gewerkt: het blijft behoorlijk schoon.

Daarna kwam de elektra aan de beurt, en hebben we een geul van de blokhut naar de achterkant van de bungalow gegraven en de pantserkabel erin gelegd met waarschuwingsband op halve diepte (conform de instructie van mijn elektriciteitsmonteur.  We hebben een stel LED-plafondlampen gekocht en een elektricien geregeld die de stroomvoorziening aansluit, stopcontacten plaatst enz., wel met de strikte instructie dat hij niets in de blokhut mag vastspijkeren/-schroeven dat de werking van het hout in de weg kan zitten.  En ja, ik ben blij dat ik de blog van Richard heb gelezen over wat ik wel en niet moet doen: dat was heel informatief.

Daarna was de vloer aan de beurt. Ik heb houten vloerbalken gebruikt op een waterdicht membraan, niet aan de vloer bevestigd of aan de blokhut. De balken zijn opgevuld met glasvezel waarop ik buitenwerkplaten heb gelegd. Ten slotte heeft mijn vrouw voor een laminaatvloer gekozen die ik vervolgens erin heb gelegd. Voordat ik met mijn ogen kon knipperen, was ze al binnen. Ik had zelfs geen tijd om de sleutel te verstoppen! Nu even serieus: we kijken er beiden naar uit om de blokhut in gebruik te nemen als studio en hobbykamer. Voor de ramen hangen nu gordijnen en voor de deuren en zijpanelen zijn blinderingen gekocht. Ik moet nog een gordijnkap maken die bij de bewerkte fascia van het puntgeveluiteinde past.

Wij zijn beiden supertevreden met dit product. De leverancier is ontzettend behulpzaam geweest en heeft dit stel oudjes een prettige ervaring geboden, maar daarbij moet ik de hulp van mijn stiefzoon zeker niet vergeten.

De welgemeende groeten en veel succes gewenst voor uw bedrijf.

De plek van meneer F met blokhut Derby

Heel veel onderdelen, en allemaal gerangschikt. Het is belangrijk om de wandplanken op elkaar te hebben gestapeld wanneer u met de bouw begint.

De ondergrond is gereedgemaakt voor blokhut Derby. Fijn om te zien dat dit het draagvlak van de blokhut beslaat

Hier ziet u hoe de eerste wandplanklaag op de funderingsbalken wordt gelegd.

Meneer F en zijn ‘bouwleden’.

Blokhut Derby gaat de lucht in.

Meneer F kwam een kromgetrokken plank tegen. Dit kan soms gebeuren wanneer hout gaat werken en niet wordt ondersteund. Dit is echter zelden een probleem en kan eenvoudig worden verholpen.

Het is altijd van belang dat u controleert of de wandplanken onderaan loodrecht blijven gedurende de gehele montage. Als de onderste wandplanken loodrecht liggen, geldt dat ook voor de bovenste.

De montage van de drie wanden van blokhut Derby

Raam- en deuropening in blokhut Derby

De puntgevels worden erop gezet. Dit is doorgaans het moeilijkste deel van de montage. De gevels zijn in deze fase erg zwaar en instabiel.

Zodra de gordingen gelegd zijn, wordt het dak iets stabieler en kunnen de dakplanken worden vastgespijkerd.

Nu worden de dakplanken op de gordingen bevestigd. Twee spijkers in elke plank over elk bevestigingspunt.

Controleren of de blokhut in het lood staat.

De deuren zijn geplaatst. Deze moeten altijd een beetje worden bijgesteld om 100% goed te hangen.

Alle dakplanken op de blokhut zijn correct vastgespijkerd.

Een ondersteuning voor de voorrand aanbrengen. Timmermansklemmen zijn onmisbaar bij de montage van een blokhut

De vilten shingles worden gelegd. Shingles zijn VEEL beter dan dakleer: zeer aan te bevelen!

De shingles zijn in perfecte onderlinge afstand en met de grootste zorg gelegd. Het ziet er fantastisch uit, gaat jaren mee en er zijn meer dan genoeg geleverd.

Ik ben blij met de vochtdichte membraan op de ondergrond, want zo kan het vocht niet naar boven doordringen. Meneer F heeft Rockwool gebruikt om de vloer te isoleren. Ik kan iedereen aanbevelen om de vloer te isoleren, want er gaat hierdoor veel warmte verloren.

U hoeft niet onze T&G sparrenhouten vloer te bestellen als u een andere vloerbedekking gebruikt

Meneer F heeft mijn aanbevelingen over de elektra in blokhutten gelezen en heeft deze op de aanbevolen wijze gemonteerd.

Blokhut Derby met wanddikte 58 mm is klaar; meneer F heeft de opgang naar de voordeur gemaakt.

De hemelafvoer zoals gemonteerd door meneer F. Wij hebben tevens afvoersets, maar dit ziet er ook prima uit. Het is van belang dat blokhutten een hemelwaterafvoer hebben, of u die nu bij ons of bij andere leveranciers haalt – men ziet dit vaak over het hoofd, maar het maakt veel uit voor de levensduur, net als bij uw huis.

Mevrouw F betrok de blokhut eerder dan hijzelf!

De compleet voltooide blokhut, waarbij meneer F verfraaiingen heeft aangebracht waaronder de windveren die de blokhut echt mooi doen uitkomen.

Dank u wel meneer F, ik heb echt van uw artikel en verhaal genoten. Het wordt erg gewaardeerd en helpt tevens anderen die een vergelijkbaar project uitvoeren.