Recensie blokhut Yorick

Recensie blokhut Yorick

Net als andere klanten was mevrouw G zo vriendelijk om een uitgebreide recensie van haar ervaringen en het verloop van de bouw van haar blokhut Yorick met 45 mm wanddikte en dubbele beglazing. Dit zijn de aantekeningen van mevrouw G:

Ik heb eerder dit jaar een blokhut Yorick aangeschaft van Tuindeco.

Ik was een beetje voorzichtig om zo’n duur artikel te kopen zonder dat ik het in de showroom had gezien. Maar toen ik vragen had gesteld via het contactgedeelte van de website, werden al mijn vragen direct beantwoord.

Ik had ook de geplaatste blogberichten en andere recensies zorgvuldig gelezen. Ik heb veel aan de blog gehad, want ik heb hier voldoende instructies gekregen om met vertrouwen de funderingen / onderlaag aan te leggen voor de blokhut.

De informatie over de aflevering zoals het geval met de blokhut Yorick is zeer het lezen waard: de pallet waarop de blokhut werd afgeleverd was ongeveer 5 m lang, daarom moet je wel ervoor zorgen dat er een geschikte plaats is voor de aflevering.  Zie de aflevering hieronder.

Yorick 1

De levering van blokhut Yorick en de pakketten

Ik had gevraagd om de instructies voor de blokhut vóór de levering op te sturen – de instructies bestaan uit de plattegrond van de blokhut en een reeks schriftelijke instructies. Het is de moeite waard om alles uitgebreid te lezen en de montageprocedure door te nemen – zoals ook wordt aangeraden. Ik vind toch dat het in elkaar zetten van de schuur net als werken met lego. De onderdelen zijn allemaal genummerd en als u ze sorteert voordat u ze monteert, is het eigenlijk vrij eenvoudig werk.

De blokhut monteren

Om 9.00 ’s morgens en na een broodje met spek – onmisbaar! – begonnen wij, voorzien van een reeks instructies, met de bouw van de blokhut; de houten fundering lag er al.  Zie het verloop hieronder

08.50

Yorick 2

09.22

Yorick 3

10.03

Yorick 4

11.05

Yorick 5

11.36

Yorick blokhut

13.07

Yorick 6

13.31

Yorick 7

We waren rond lunchtijd al zover met de blokhut dat de gordingen al werden aangebracht (halverwege de morgen hadden we ook een cakepauze gehad), en om 13.30 hadden we de dakplanken er al op. We hebben bij elke plank die we legden een waterpas gebruikt om er zeker van te zijn dat alle planken volledig in de messing-en-groef-verbinding zaten. Dit werkt erg goed en zorgde ervoor dat alles mooi vlak blijft. Het was wel een beetje lastig om de voorste ramen en deuren te monteren. Het was niet erg stabiel tot we de bovenste wandplank erop hadden, maar gelukkig hadden we veel mensen die een helpende hand boden om de deuren en ramen vast te houden, want het was nogal winderig toen we met de montage bezig waren.

De volgende dag brachten we extra isolatie aan op het dak (50 mm, van Kingspan).

Hoewel er instructies meegeleverd waren voor de montage van de EPDM-dakbedekking, hebben we omwille van de grootte ervan en voor de zekerheid een dakdekker in de arm genomen met ervaring in de montage van EPDM-dakbedekking

Zaken waardoor de montage van de schuur  soepel verliep – of had kunnen verlopen als ik eraan gedacht had

Voorbereiding – onze hele club (mijn moeder, mijn vriend, mijn zus en zwager en ik) hadden de instructies al een paar keer gelezen voor we begonnen. Voor de montage van deze blokhut geldt: hoe meer helpers des te beter – hoewel ik denk dat je het met z’n tweeën afkan, vanwege de grootte en het gewicht van de raamgedeelten. Het was wel veel gemakkelijker om mensen te hebben die de ramen en deuren op hun plaats hielden tot de balk die alles bij elkaar zou houden op zijn plaats lag.

Zorg ervoor dat het grondvlak compleet recht is voor u begint – we controleerden dit door de diagonalen na te gaan; die verschilden ongeveer 1 mm, waardoor alles toch naar mijn mening gesmeerd ging – en ook strak. Het gaat echt niet werken als het grondvlak niet geheel recht is.

Yorick 9

Twee zachte hamers – u hebt ten minste twee rubberen hamers nodig, het liefst één per helper, zodat iedereen een keertje los mag – want zoiets is best leuk!

Probeer te voorkomen dat u op wandplanken gaat staan vlak voor de montage – Ik ben ellenlang bezig geweest om honden- en kattenpootafdrukken en schoenafdrukken ervan af te vegen om de wandplanken te kunnen behandelen.

Positieve overtuigingskracht – om de gordingen erop te zetten – ze waren wel heel precies passend en hadden een flinke tik nodig – het is fijn om te bedenken dat hout heel wat kan hebben en alleen wat positieve overtuigingskracht nodig heeft.

Voor verbetering vatbaar

  • Vanwege het ontwerp van de blokhut is het niet gemakkelijk om goten aan te brengen. We hebben een manier bedacht door de achterste fasciaplank weg te laten en een rand aan te brengen om de goten te laten overhangen – het zou beter zijn als de blokhut zo was ontworpen dat er een goot kon worden gemaakt, aangezien het blokhutdak over een groot oppervlak beschikt en een goede afvoer een belangrijk vereiste is.
  • Betere instructies met betrekking tot de montage van het dakbedekkingsmateriaal. Er zaten geen schriftelijke instructies bij, en toen ik erom vroeg kreeg ik te horen dat het heel eenvoudig was en alleen maar rond de hoeken moest spuiten. Ik zou iedereen van harte aanbevelen om naar enkele YouTube-video’s te gaan kijken, waarin te zien is hoe een EPDM-dakbedekking wordt gelegd en de daaraan voorafgaande montage. (
  • Ik heb een fout gemaakt – de spijkers waarmee ik de fasciaplanken heb vastgezet, die erg karakteristiek zijn, zijn gaan afgeven, en nu zitten er zwarte strepen op de fasciaplanken. Het moet maar zo, maar terugkijkend had ik spijkers van een betere kwaliteit moeten kopen of messing schroeven moeten gebruiken. Ik had de fasciaplank ook kunnen behandelen alvorens die erop te zetten.
  • De kwaliteit van de materialen ten aanzien van het hout en de ramen is uitstekend. De accessoires daarentegen – de deurklink en raambegrenzers – zien er een beetje goedkoop en jolig uit. En hoewel Tuindeco uitstekende blokhutten maakt en daarin ongeëvenaard zijn, zou dit toch veronderstellen dat ze accessoires zouden hebben van iets hogere kwaliteit, alleen al om ervoor te zorgen dat de raambegrenzers passen bij de raam- en deurklink.
  • Er ontbreken enkele onderdelen van de kit: het is dus ook erg belangrijk om de kit bij aankomst te controleren, om na te gaan of alle onderdelen, zoals bevestigingsmateriaal en accessoires, aanwezig zijn. Een van de funderingsbalken en al het bevestigingsmateriaal ontbraken; er waren geen schroeven of spijkers meegeleverd. Bij melding hiervan werden deze de volgende dag al geleverd – wat uitstekend is – hoewel ik al blij was geweest als ze hadden aangegeven welk bevestigingsmateriaal vereist was.
  • Ik geloof dat zij op de website aanbieden om de blokhut een voorbehandeling te geven. Ik weet niet hoeveel dit kost, maar ik zou aanraden van deze optie gebruik te maken. Ik ben heel lang bezig geweest met de behandeling van de blokhut!

Terugkijkend

Ik zou deze blokhut als zeer goed beoordelen: de ruimte is geweldig en – door de vloer en het dak extra te isoleren – ook nog redelijk warm.  Ik heb anderen deze blokhut al aangeraden, en vaklieden die voor de aanleg van de elektriciteit en dergelijke kwamen, hebben opgemerkt dat de kwaliteit naar hun mening zeer hoog is. De klantenservice was ook geweldig -hoewel ik wel de indruk had dat ze aan het eind hun geduld een beetje aan het verliezen waren door al die vragen van mij!  Ik zou iedereen ten zeerste aanraden alle informatie op de website door te lezen en de instructies exact opvolgen, want alle raadgevingen zijn uitstekend en eenvoudig te begrijpen. De blokhut was echt gemakkelijk in elkaar te zetten.

Yorick 10

Blokhut Yorick is klaar.