Recensie blokhut Sten

Recensie blokhut Sten

Ik heb het al eerder gezegd dat dit mijn favoriete berichten zijn. Ik vind het zo prachtig om van klanten te horen die hun mening geven over onze bouwwerken, service en andere details.

Meneer W. heeft goede ideeën over zijn fundering en de uitvoering ervan, waar u misschien wel iets aan hebt.

Hier zijn de ideeën van meneer W. over blokhut Sten en hoe hem alles vergaan is met zijn ideeën en met ons:

Sten 3×2 m – Recensie deel 1.

Dit is mijn eerste recensie nadat bovenstaande blokhut bij mij is afgeleverd.

Wij zijn van tevoren gebeld en ingelicht over de leveringsdatum, maar we kregen tevens de mogelijkheid om te kiezen uit dagen die geschikt zouden zijn voor ons.

De blokhut kwam op de afgesproken dag en werd zonder problemen op de gevraagde plaats gelost. Omdat we in een doodlopende straat wonen, werd het pakket met de vorkheftruck naar ons huis gereden. De vrachtwagen die de levering verzorgde, hebben we niet gezien.

In het pakket zat de in beschermend plastic verpakte blokhut, die stevig aan een palleklossent was vastgesjord. De vloerplanken en dragers waren tevens aan elkaar gebonden in een afzonderlijk deel. De dakshingles lagen los boven op het pakket.
Het hoofdpakket met de blokhut was intact en ik zou het graag veilig buiten hebben laten staan in de wetenschap dat het goed beschermd zou zijn tegen weersinvloeden, maar het moest vanwege de locatie worden verplaatst.

Het weekend erna begonnen we de hoofdblokhut naar de garage over te plaatsen, waar ik van plan was een beschermende afwerklaag aan te brengen voordat ik met de bouw zou beginnen. De houten elementen waren stevig met metalen banden vastgesjordt. Toen we het beschermende plastic eraf hadden gehaald, kregen we de blokhut te zien.

Met zijn tweeën verplaatsten we de verschillende onderdelen naar de nieuwe locatie, zodat we ook wat meer bekend konden raken met de verschillende delen en een eerste sortering konden uitvoeren, zoals ‘voor’, ‘achter’, ‘dak’ enz. Ik werk graag met hout en tot mijn tevredenheid merkte ik dat het hout van goede kwaliteit was: er was geen plakkerige hars, het hout was droog en de algehele afwerking was goed. Een belangrijke opmerking is dat het raam en de deur met het glas erin is verzonden en onbeschadigd en zonder breuken is aangekomen. Dit geeft wel aan dat alles goed is verpakt en er goed mee is omgesprongen.

Nu ik alle delen heb gecontroleerd en thuisgebracht, kan ik nu wel zeggen dat ik onder de indruk ben van de kwaliteit. Het raamgedeelte is robuust en de gemonteerde scharnieren en vergrendeling werken perfect. Ook de deur en het hang- en sluitwerk ervan zitten goed in elkaar. Vermeldenswaardig is ook dat de meeste onderdelen aan de deur-/raamdelen zijn geschroefd, niet geniet. Voorzichtigheid is geboden bij het omgaan en bewaren van de dakshingles.  Over het geheel genomen, ben ik tevreden met het product en zou ik het als aanbevelenswaardig willen beschrijven. Ik hoop en verwacht binnenkort met de bouw ervan te beginnen, waarna ik deel 2 van deze recensie zal schrijven, met foto’s erbij.
Meneer W. was zo vriendelijk ons het volgende deel, deel 2, van zijn recensie te sturen:

Verslag van de bouw van Sten 3×2 m – Recensie deel 2.

Nu de zomer bijna voorbij is, ben ik begonnen met de onderdelen te behandelen vóór de bouw. Na zorgvuldig onderzoek ben ik voor een Ronseal-product gegaan, dat ‘Total Wood Protection’ heet, dat niet alleen bescherming tegen houtrot, maar ook waterdichtheid en bescherming tegen verkleuring biedt. Dit product is op oliebasis, is heel dun en wordt door het hout geabsorbeerd  en blijft dus niet op het hout liggen, zoals met lak gebeurt. Dit leek me ideaal, want dit zou geen probleem opleveren voor de montage van de van messing en groef voorziene plankverbindingen. Het middel was eenvoudig, snel en voordelig aan te brengen, waarschijnlijk vanwege de erg goede afwerking laag op de houtdelen. De droogtijd bedroeg enkele uren, maar het was ook een warme dag. Ik moet wel zeggen dat dit een saai klusje is, maar wel echt de moeite waard. Uiteindelijk liggen alle onderdelen weer onder de afdekking en ik raak er al aardig mee bekend.

Nu ging ik nadenken over het ontwerp en constructie van de fundering.

De locatie van de blokhut was op een stuk grond, waarop al een terras van betontegels lag, dat op een degelijke manier op een prima ondergrond was gelegd. Het stuk terras was echter een beetje oneffen en bij veel regen kwamen er gauw plassen, dus was het geen gemakkelijke optie als ondergrond.

Omdat ik niet zo gek was van een fundering van betonnen platen, wat niet zo praktisch is in deze situatie, besloot ik een houten fundament met een ring van balken te gebruiken, met een centrale balk. Dit alles op betonnen penanten, omdat zo de hoeveelheid benodigd beton tot het minimum beperkt zou blijven.

Het ballast, de cement en de houten balken kostten me 125 euro, geleverd en wel.

De bestaande terrasplaten heb ik onder de constructie uitgehaald, waarna ik negen gaten tot een diepte van 500 mm onder het aanwezige, afgewerkte grondniveau heb gegraven. Deze heb ik gevuld met beton tot het niveau van de ernaast liggende terrasplaten.

Sten Blokhut

De balkenring met een omtrek van 3 x 3 werden met een T-verbinding aan elkaar gemonteerd op het ingeklonken niveau van de penanten en vervolgens zand en cementspecie gebruikt om gaten tussen de onderkant van de balken en de bovenkant van de als fundering gebruikte betonnen penanten op te vullen.

Zodra de specie was uitgehard, werden de met de blokhut meegeleverde houten funderingsbalken van 70 x 40 mm op lengte gezaagd en boven op de houten balkenring vastgeschroefd, waarna de verbinding met een kit werd afgedicht tegen binnensijpelend water. In dit stadium was de fundering waterpas. Wat ons nog restte, was het frame loodrecht te krijgen door te controleren of de diagonaalafmetingen gelijk waren.

Dit werk was het moeilijkste van de hele bouw, maar hiermee kregen we wel een verhoogde en loodrechte fundering, zodat de blokhut zonder problemen in elkaar gezet kon worden.

Vloerbalken voor de Sten.

Dus kon ik eindelijk aan de bouw van de blokhut zelf beginnen. De eerste wandplanken werden op de fundering aangebracht en gecontroleerd of ze loodrecht waren. Hierna was het eenvoudig om plank voor plank de wanden op te bouwen.

Wat ik wel heb gedaan, is dat ik langs de gehele omtrek wat kit heb aangebracht onder de eerste wandplankrij op de fundering, tussen de plank zelf en de bovenkant van de houten funderingsbalk. Hiermee wordt voorkomen dat er water in de naad sijpelt, aangezien het een stootvoeg is die niet weerbestendig is, zoals een messing-en-groefverbinding.

De kwaliteit en precisie van de onderdelen maakte de bouw erg eenvoudig. Toen de dak gordingen op hun plaats zaten, konden de dakplanken vastgespijkerd worden. Zo was alles gereed voor de dakshingles.

De dakshingles waren eigenlijk gemakkelijk te leggen, gemakkelijker nog dan het dakleer op te rollen en ze zorgen voor een eersteklas dakbedekking.

Ik heb met de bouw echt de tijd genomen: Ik heb er verschillende weekends over gedaan om alles af te krijgen. Het weer werkte ook niet mee: Ik moest zelfs de rijp van het dak borstelen om de laatste dakshingles te leggen!

De bouw van blokhut Sten.

De vloer was het laatste onderdeel van de bouw; hiervoor gebruikte ik meegeleverde draagbalken van 40 x 40 die over de centrale funderingsbalk werden gelegd. Deze draagbalken van 40 x 40 bieden een solide ondersteuning vanwege de korte spanwijdte en goede gecentreerdheid.

Er zit een leemte van 125 mm onder de vloerplanken die wordt geventileerd, en alle vloerdelen zijn op een vochtbestendig membraan.

Hierbij moet ik een kanttekening plaatsen, omdat ik houten balken in een ring van 3 x 3 had gebruikt. Ik moest aan de binnenkant een vloerbint vastschroeven om steun aan de vloerbalken te geven aan de uiteinden. Als ik balken van 3 x4 of 4 x 4 had gebruikt, hadden de vloerbalken boven op de ring gezeten.

Ten slotte hebben we de meegeleverde deur en een geschikt slot en toebehoren (geen hangslot) gemonteerd, waarna de blokhut klaar was.

De blokhut staat nu al meerdere maanden  en we zijn nu de winter voorbij. Het heeft behoorlijk gewaaid en geregend, maar dat heeft geen enkel probleem opgeleverd voor de blokhut. Wat ik wel heb gedaan, is dat ik voor alle zekerheid de gordingen aan de binnenkant aan de fascia vastgemaakt met stalen hoekbeugels.

Sten Blokhut Tuindeco

Blokhut Sten is af.

Een klein probleem was de regel met noktegels waarvan er een paar zijn afgewaaid in sterk winderig weer. Dit wijt ik aan het feit dat ik geen mastiekkit heb gebruikt om de vrije rand te bevestigen vanwege de koude en vochtige weersomstandigheden destijds. De dak nagels waren ook een beetje aan de korte kant, doordat ik meerdere lagen shingles op de nok had liggen. Ik had de bovenste shingles over de nok gevouwen om eventuele dak lekkage te voorkomen, aangezien de noktegels alleen van esthetische waarde zijn.

Het is gebleken dat de blokhut erg droog en zeer praktisch is. Wij hebben de optie van verlichting op zonne-energie genomen en met groot succes. Die komt tijdens de wintermaanden goed van pas. Als het lente wordt, ga ik nog een behandelingslaag op de buitenkant aanbrengen en de nok repareren.

Verwar dit product niet met een zogenaamd doe-het-zelf opslagschuur. Het is een echt gebouw dat een solide kwaliteit uitstraalt. Wij zien de blokhut als een uitbreiding van onze leefruimte, niet als een tuinschuurtje.

Mike W.

Hartelijk bedankt, meneer W. Ik hoop dat u nog lang mag genieten van uw blokhut.