Recensie blokhut Derby

Recensie blokhut Derby

Inhoudsopgave Recensie blokhut Derby

Ik vind het schitterend als klanten hun bevindingen aan mij doorgeven met hun ervaringen met hun blokhutten, aangezien dit zo’n enorme hulp is voor andere klanten om meer inzicht te krijgen in waar ze mee te maken krijgen!

Het brengt ze ook op ideeën en gedachten hoe ze hun eigen project het beste kunnen aanpakken en welke producten daarvoor nodig zijn. Het is voor ons goed om te weten of er klachten of problemen zijn, die we misschien voor toekomstige klanten kunnen oplossen.

Meneer M was zo vriendelijk om ons een feitelijke presentatie van zijn blokhut te sturen via PowerPoint. Ik heb deze hieronder geplaatst: het betreft een presentatie van zijn nieuwe blokhut Derby.

De locatie

Op de volgende pagina’s ziet u de constructie van onze blokhut. De gehele bouw nam ongeveer 6 weken in beslag, hoewel het veel sneller had kunnen gaan als ik niet alleen in weekend en op vakantiedagen had moeten werken. De fundering nam een week in beslag; de wand plaatsen (met ramen en deuren) kostte me een dag; het houten dak (geïsoleerd met shingles als dakbedekking) namen een paar dagen in beslag; vervolgens kwam het aan op veel avonden verven, schuren, boenen enz.

Het was de bedoeling dat de blokhut in de hoek van de tuin kwam te staan, op een stuk grond dat afloopt naar achteren in de richting van het hek. Er is sprake van een hoogteverschil van 40 cm van voor naar achter. Ik heb eerst het draagvlak van de blokhut afgezet en de graszoden weggehaald.

Blokhut Derby

Funderingen

Ik heb een houten raamwerk gemaakt waarop de blokhut zou komen te staan.

De omtrek bestaat uit houtbalken van 5 x 15 cm (aan elkaar verlijmd tot een fundering van 20 cm breed ter ondersteuning van de blokhutwanden). De vloerbalken zijn 5 x 10 cm op 30 cm van elkaar midden tot midden. Het hele zaakje staat op palen van 10 cm die in cement in de grond staan. (Dit kostte me zeeën van tijd – Ik had ze nog niet allemaal af toen deze foto werd genomen – de balken zijn hier nog niet bevestigd….)

Blokhut Derby 1

De funderingen voor de blokhut

Op deze foto kunt u het hoogteverschil zien tussen de voor- en achterkant van de blokhut. Het was een moeilijke klus (maar belangrijk!) om de palen waterpas en loodrecht t.o.v. elkaar te krijgen.

De balken worden ondersteund door balkdragers rondom en met lengten van 5 x 10 cm die over de funderingen lopen (bevestigd aan houten palen). Op de foto zijn er twee hiervan te zien – Ik heb er nog eentje in geplaatst voordat ik de balken vastmaakte.

Blokhut Derby 2

De houten raamwerkfundering voor de blokhut

Het bouwpakket is er!

De blokhut is aangekomen en met een vorkheftruck uit de vrachtwagen geladen.

Een indrukwekkend bouwpakket!

Ik heb alle onderdelen uitgepakt en ze op lengte/type gesorteerd. Dit kan het beste door twee personen worden gedaan – de meeste onderdelen kunnen door een persoon worden getild, maar de deuren/ramen en de langste wandplanken moeten met twee personen worden gedaan.

Blokhut Derby 3

De aankomst van de blokhut

De wanden worden gezet

De wanden stonden al behoorlijk snel. Zodra de eerste rijen (en loodrecht) op hun plaats liggen, wordt dit klusje een makkie.

De ramen en deuren zijn een beetje lastiger. Ik maakte een vergissing met de deuren – Ik had de deurdrempel niet tussen de twee zijpanelen geplaatst. Gelukkig kon ik dit later herstellen (De deurdrempel was niet te zien in de instructies, maar het spreekt vanzelf waar deze moet komen als je hebt ontdekt wat het is!)

Blokhut Derby 4

De blokhutwanden worden gezet

Bijna klaar

Tot hieraan toe kostte de klus zo’n 6 uur.

Blokhut Derby 5

Bijna klaar met de montage

Deuren

Het was nogal een klus om de deuren in het midden op elkaar te laten aansluiten – vooral ook vanwege het feit dat ik de deurdrempel niet had opgemerkt (zie dat zilverkleurige ding hieronder!)

Het kostte me waarschijnlijk enige uurtjes om de deuren netjes te laten hangen – de scharnieren moest ik vaak stellen, maar dat was niet moeilijk.

De deurkruk en het slot waren eenvoudig te monteren.

Blokhut Derby 6

De deuren van de blokhut

Blokhut Derby 7

Dat zilverkleurige ding – de deurdrempel dus

Dak

Het dak bestaat uit 120 houten latten die op de gordingen en de wanden zijn gespijkerd. We willen de blokhut ook ‘s winters gebruiken, dus bracht ik 70 mm dik isolatiemateriaal aan boven op de latten, waarbij ik de shingles door de isolatie heen aan het hout vastspijkerde. U kunt in onderstaande foto de isolatie zien.

Ik had nog nooit shingles gebruikt – fantastisch spul! Ze overlappen elkaar, waardoor een dubbele laag ontstaat; ze zien er een stuk beter uit dan dakleer.

Blokhut Derby 8

Het dak van de blokhut

Vloer

Toen het dak klaar was, heb ik de vloer gelegd die ik aan de balken heb vastgespijkerd. Onder de vloer ligt een laag isolatie van 100 mm, die ik passend heb gemaakt voor tussen de vloerbalken.

Na deze foto heb ik met behulp van een spijkerpons gecontroleerd of alle spijkers een paar millimeter tot onder het oppervlak ingeslagen waren; daarna heb ik de vloer geschuurd. Vervolgens heb ik een conserverende olie en een waslaag aangebracht.

Blokhut Derby 9

De vloer van de blokhut

Kachel

We wilden een houtkachel in de blokhut plaatsen, dus heb ik een constructiehaard van betonblokken geplaatst. (Ik heb een ruimte van 90 cm x 90 cm in de vloer hiervoor gereserveerd, d.w.z. dat de fundering van de haard zich op de grond bevindt, niet op het houten raamwerk).

Achter de kachel heb ik een vuurbestendige plaat via lijstwerk aan de wand bevestigd. Op de foto zijn de sleuven voor de schroeven te zien, waarmee de wandplanken in staat worden gesteld om uit te zetten en te krimpen.

Blokhut Derby 10

Uitzetmogelijkheid

De haard is afgewerkt met 2 leisteenplaten.

Achter de kachel is de vuurvaste plaat betegeld met stenen tegels, en de schouw en houten omlijsting zijn van overgebleven tuinpaalstukken gemaakt! Achter de kachel is de vuurvaste plaat betegeld met stenen tegels, en de schouw en houten omlijsting zijn van overgebleven tuinpaalstukken gemaakt!

De kachel is geplaatst door een erkend monteur. Het dubbelwandige rookkanaal gaat recht omhoog door het houten dak.

Elke kachel heeft weer een andere vereiste tussenafstand ten opzichte van brandbare materialen – deze kan veilig 30 cm vóór de wand staan.

Blokhut Derby 11

Een houtkachel in de blokhut

Blokhut Derby 12

Schoorsteen voor rookgassen

Verlichting

Ik heb een verlichting op zonne-energie aangelegd.

Dit was erg lastig! Een zonnepaneel op het dak zorgt ervoor dat een accu wordt opgeladen (die in een geventileerde kist in de hoek staat). Er zit een lichtschakelaar naast de deur (niet zichtbaar op de foto).

De verlichting is prachtig ‘s avonds – de enkele lamp is precies geschikt voor een blokhut van deze afmetingen (ruwweg 4 m2 binnenmaat).

Blokhut Derby 13

Verlichting op zonne-energie

Tot slot

De buitenkant van de blokhut is gelakt in drie lagen.

Ik heb een houten terras vóór de deuren aangelegd.

De schoorsteen van de kachel steekt ongeveer twee meter boven het dak uit, ter verzekering ervan dat er voldoende trek ontstaat.

Blokhut Derby 14

Blokhut Derby

Nu de blokhut is gezet, gebruiken we het als speelkamer voor buiten.

Blokhut Derby 15

Speelblokhut

Er is zat ruimte voor meubilair en de blokhut vormt een schitterende plek om te spelen of om gewoon te zitten – voor als ’s zomers de zon schijnt!

Wij kijken ernaar uit om de kachel in gebruik te nemen, zodat we ons ook ’s winters lekker knus kunnen terugtrekken in ons warme optrek.

Recensie

Meneer M was zo vriendelijk om een recensie te plaatsen op onze site (Derby 58mm log cabin). Dit schreef hij:

Wij hebben een paar weken geleden de blokhut Derby met wanddikte van 58 mm (4 x 4 m binnenmaat) gekocht.

De blokhut is van een uitstekende kwaliteit  –  de wandplank zijn zeer precies afgezaagd, en de montage is eenvoudig (net Lego voor volwassenen!). Het hele ding is heel stevig. De instructies zijn minimaal, maar het is niet moeilijk om uit te vogelen wat waar moet als je de tijd neemt om ALLE onderdelen in het pakket eerst te sorteren. Het enige probleem dat ik ben tegengekomen, is dat de onderdelen van de deur niet op de plattegronden voorkwam, waardoor ik uiteindelijk het deurkozijn had gemonteerd, maar vervolgens opnieuw moest monteren toen ik erachter kwam dat er iets ontbrak! De shingles voor het dak lijken me echt degelijk en de voltooide blokhut ziet er exact uit als op de website. Tevens een uitstekende service – van harte aanbevolen.

Bedankt meneer M

Bedankt dat u de tijd hebt genomen om dit op te schrijven.