Prieel Superior

Recensie van prieel Superior

Het komt niet vaak voor dat wij een uitgebreide recensie krijgen over één van onze priëlen. Onderstaande recensie waarderen we dan ook zeer.

Dit is de mening van een klant over het Prieel Superieur, een gedeelte is waardevol en een ander gedeelte wat minder, maar het verhaal van meneer P is mooi en zeker lezenswaardig. We hebben er veel aan.

Beste bedrijfsmedewerkers, Ik heb van mijn kant mijn ervaringen op papier gezet over de bouw van mijn prieel, waarmee ik erg blij ben. Ik vroeg me af of jullie interesse zouden hebben om dit op jullie website te zetten als leesvoer voor potentiële klanten. Ik heb geprobeerd om een stel foto’s van de bouw erbij te voegen, maar het zou kunnen dat vele, zo niet alle foto’s het niet gaan halen vanwege mijn slechte computervaardigheden. Vriendelijke groet,  Meneer P  

Montage van het prieel   Een eerste indruk:

Na de levering, die een beetje problematisch bleek (de vervoerder wilde niet eens proberen mijn smalle oprijlaan in te rijden en loste alles bijna een kilometer van mijn huis vandaan, waardoor ik 6 km met mijn aanhangwagen de oprijlaan op en neer moest rijden om alles naar deze plek te verplaatsen, heb ik alles precies uitgevoerd zoals in jullie uitstekende blog wordt aangeraden. Ik was onder de indruk van de duidelijk overvloedige coating met impregneermateriaal die erop zat, en ook van het feit dat het hout over het geheel zo strak en solide eruit zag. Ik was niet zo onder de indruk van de paalhouders die ik erbij had besteld. Deze pasten niet alleen erg slecht – 120 mm in een vierkant voor staande palen die 112 mm in een vierkant meten. Maar met 2 mm dikte waren ze tevens erg dun en bovendien alleen maar via hechtlassen geconstrueerd. Ik heb mijn twijfels aan ze meegedeeld, waarna zij direct hun assortiment hebben aangepast en het geld teruggestort zonder vervoerskosten te rekenen. Omdat ik wist dat ik minstens pas over 4 weken met de bouw kon beginnen, heb ik alles onder een afdekking opgestapeld op de manier die in de blog was aanbevolen.    

Aanleg van de locatie

Na mijn terugkeer van vakantie begon ik de bouw met de aanleg van de ringbalk, om te zien waar de paalhouders moesten komen. Die zijn speciaal voor mij gemaakt door een constructiebedrijf bij mij in de buurt. Ze bleken wel een beetje duurder te zijn dan de eerst geleverde paalhouders, maar pasten goed (115 mm in een vierkant), met een volledige lasnaad en vervaardigd van verzinkt staal van 3 mm dik. Op aanbeveling van de blog heb ik veel tijd hieraan besteed om een perfecte rechthoek te krijgen. Ik heb het geluk dat ik een grote bouwvakkerswinkelhaak (een driehoek van ongeveer 90/120/150 cm) bij de hand had, die onmisbaar bleek bij het in stand houden van loodrechte hoeken. (Op enkele foto’s kunt u het hulpmiddel zien staan tegen de achterwand.) Toen de dag grotendeels was verstreken (ik was veel tijd kwijt met het boren van 24 gaten in het hardste beton dat ik ooit ben tegengekomen), was ik tevreden over de positie en stevigheid van de paalhouders, die alle aan het beton waren vastgeschroefd met vier keilbouten van 10 mm. De diagonalen waren gemeten met als resultaat dat ze minder dan 2 mm uit elkaar lagen: een uitstekend resultaat.    

Met de bouw beginnen

Het opstellen van de 6 palen was kinderspel. Mijn paalhouders hielden de palen met gemak overeeind terwijl ik de uit zes onderdelen bestaande ringbalk en de twaalf steunbalken vastmaakte. Opnieuw maakte ik weer goed gebruik van de de bouwvakkerswinkelhaak om te controleren of alles in de juiste positie en loodrecht stond. Soms klemden wij de winkelhaak vast op de juiste plek om de steunbalken erop te schroeven. Tot dusver had ik alle werkzaamheden in mijn eentje gedaan, maar bij het volgende deel, het monteren van de hoekspanten, koppelingsblokken en nokbalk, had ik de hulp nodig van mijn vrouw, omdat ik niet zelf de nokbalk op zijn plaats kon houden bij het bevestigen van de spanten. Zodra dit klaar was, ging ik weer verder in mijn eentje, waarna ik de dakplanken op hun plaats heb bevestigd. In dit stadium was ik blij dat ik zoveel tijd had besteed aan het loodrecht maken van de raamwerkfundering, aangezien daarom het afzagen van dakplanken tot het minimum beperkt bleef. Ik verschil hier van mening met de aanbevelingen in jullie blog. Vanwege de locatie die ik voor mijn prieel had gekozen, was het moeilijk om de schragen aan de buitenkant van het bouwwerk te plaatsen – hoewel ik het me later wel lukte, dus heb ik de schragen aan de binnenkant van het bouwwerk geplaatst en ben ik vanaf de dakranden omhoog en vanuit de nok omlaag gaan werken zolang er voor mijn lichaam nog genoeg ruimte was om tussen de twee gelegde plankoppervlakken te bewegen. Zo bleef er nog een smalle strook in het midden voor me over, die ik vanaf een ladder vulde met de vele extra planken die ik over had van wat er geleverd was.    

Het dak

Dit was voor mij het allermoeilijkste! Echt, als ik eerlijk gezegd niet de aanmoediging en fysieke hulp van mijn zeer handige vrouw had gehad, had ik het misschien wel opgegeven en de hulp van vakkrachten ingeroepen. Het was me duidelijk dat ik niet meer van binnenuit kon werken, dus moest ik de schragen aan de buitenkant bevestigen zo goed en kwaad als het ging. Zowel mijn vrouw als ik hebben een beetje last vast hoogtevrees, wat niet erg handig is met zoiets. (Evenmin handig was dat ik op een gegeven moment van de ladder afviel, niet aanbevolen voor iemand dik in de zestig). Niettemin lukte het ons om een aanvaardbaar veilig systeem op te stellen en bezig te gaan met het vastmaken van de waterdichte membraan. Ik heb hiervoor een elektrisch nietpistool gebruikt dat hiervoor redelijk goed bruikbaar was, behalve dan wanneer er hier en daar een noest werd geraakt, waardoor de niet er niet in wilde. Ten slotte zijn we begonnen met de dakpannen te leggen wat toch een tijdrovende en lastige bezigheid bleek. De eerste rijen waren gelukkig nog gemakkelijk, omdat ik die kon leggen vanuit de relatieve veiligheid van de langsliggende steigerplanken, maar toen ik dichter bij de nok kwam, moest ik toch echt wel vanaf een dakladder werken, waarbij mijn vrouw mij de dakpannen, spijkers e..d. aanreikte terwijl ik bezig was. In dit stadium ervoer ik toch een licht gevoel van teleurstelling over het ontwerp van het prieel. Omdat er in totaal maar 12 spanten waren, is de spanwijdte soms wel 120 cm wat ik een beetje teveel vind om dakplanken van zo’n geringe dikte (15 mm) vast te spijkeren. Het is niet te voorkomen dat de boel gaat veren, waardoor het erg moeilijk wordt om de verzinkte kopnagels die de dakpannen op hun plaats houden nauwkeurig erin te spijkeren. Het heeft ons nog bijna een week gekost om de dakpannen erop te leggen, maar dat waren geen volledige dagen. Een paar uurtjes per dag was genoeg! Ik was bepaald niet zuinig met de lijm voor de dakpannen, omdat ik wist dat het in oktober niet warm genoeg wordt om de lijmstrook op de achterkant van de dakpannen te laten smelten. Ik wist niet helemaal goed hoe ik de afwerking van de nok en de hoekkepers zou gaan doen, maar een telefoontje naar de klantenservice bood ons genoeg ideeën om daar duidelijkheid over te krijgen.    

Conclusie

Een meeneempakket van Ikea? Nee echt niet! (Dit gaat gelukkig evenmin over de kwaliteit – er is geen MDF of zwaluwstaartverbinding gebruikt!) Soms was de klus wel een beetje om moedeloos van te worden, maar gesteld dat u minstens een gemiddelde doe-het-zelf-vaardigheid hebt en een dosis gezond verstand, is niets van deze klus werkelijk te moeilijk. Alles bij elkaar kostte het ons ongeveer drie weken om de klus te klaren, maar de meeste dagen hebben we maar 4 à 5 uur gewerkt, of stopten we even om naar de sportschool te gaan of voor onze pilateslessen (jaja, die zijn echt goed voor je. Ik weet zeker dat ik dit niet had kunnen doen als ik niet een beetje fit zou zijn!). Een week na de voltooiing vierde ik mijn 70e verjaardag, waardoor ik met grote tevredenheid hierop kon terugzien. Zoals te zien is op de foto, was het prieel bedoeld als carport, maar ik denk er al aan om de achterkant en zijkanten gedeeltelijk af te zetten. De extra planken die waren meegeleverd (ik had er nog 12 over) levert alvast genoeg op voor een goed begin! 

Zelf gefabriceerde paalhouders, omdat de geleverde houders niet geschikt waren.

Prieelpalen die in de paalhouders zitten

De hoofdringbalk voor het prieel ligt er

De hoofdringbalk voor het prieel ligt er

Hier worden de dakplanken van het prieel Superior gelegd.

Hier vindt de montage van de dakplanken plaats

Bij de montage van het dak is goed gebruikt gemaakt van schragen en ladders.

Prieel superieur is klaar

De montage vond ik erg indrukwekkend, speciaal vanwege de hoogte ervan en de leeftijd van de monteur. Zelfs mij kost het vandaag de dag nog wel eens veel inspanning, dus misschien moet ik ook eens beginnen met pilates, net als meneer P.

Bedankt meneer P voor uw verslag, Het is erg nuttig voor ons en andere klanten. We hopen dat u ons cadeau hebt gewaardeerd, en nogmaals bedankt.