Nieuws

Tuindeco Groep verwerft meerderheidsbelang in Bürk Sägewerk

Persbericht Tuindeco 17 januari 2022

COEVORDEN – Tuindeco Groep, een pan-Europees platform voor tuinhout en aanverwante producten zoals blokhutten, tuinafscheidingen, overkappingen, sauna’s, speeltoestellen en tuinmeubelen neemt Bürk Sägewerk in Duitsland over. De houtzagerij is gevestigd in Seebach, gelegen in het Zwarte Woud, en is gespecialiseerd in het produceren van lariks/douglas hout. Na de recente overname van HMS Holzindustrie in oktober 2021, een houtzagerij die zich met name richt op het verwerken van vuren en grenen hout, zet Tuindeco Groep met de overname van Bürk Sägewerk opnieuw een grote stap voorwaarts in de wens naar optimale ketenintegratie.

Beide bedrijven hebben een sterke positie opgebouwd in hun eigen markt. Tuindeco Groep heeft de laatste jaren een sterke groei laten zien door een combinatie van autonome groei en een actieve buy-and-build strategie. Het bedrijf met het hoofdkantoor in Coevorden wil de komende jaren verder groeien en kan met de aangekondigde acquisitie haar groeiambities sneller realiseren. Voor klanten van de Tuindeco Groep moet de overname vooral leiden tot betere beschikbaarheid van lariks/douglas producten.


Over Bürk Sägewerk & Holzhandlung GmbH
Het familiebedrijf Bürk verwerkt sinds 1840 hout uit het Zwarte Woud en levert tegenwoordig een breed assortiment naaldhoutproducten op de Europese markt. Met de verkoop wil de familie Bürk de houtzagerij, die ecologisch en technisch state-of-the-art is, toekomstbestendig maken. Bürk is een voorloper op het gebied van CO2-neutraal en duurzaam produceren dankzij de exploitatie van energieopwekkingssystemen op basis van hout, zon en water. De overname biedt extra mogelijkheden voor gerichte investeringen om de prestaties van de zagerij aanzienlijk te verhogen. De strategische wijziging leidt niet tot merkbare veranderingen voor bestaande klanten en leveranciers, aangezien de gehele bedrijfsvoering ongewijzigd blijft.


Over Tuindeco Groep
De Tuindeco Groep is een pan-Europees platform voor tuinhout (en aanverwante) producten zoals blokhutten, tuinafscheidingen, overkappingen, sauna’s, speeltoestellen en tuinmeubelen. De onderneming bestaat inmiddels uit een aantal bedrijven die actief zijn in e-commerce, wholesale en productie. Het succes van Tuindeco is terug te voeren op zeer succesvol ondernemerschap en de mate waarin de organisatie actief is in de gehele waardeketen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Coevorden. Egeria is in het najaar van 2019 als aandeelhouder ingestapt. Tuindeco heeft een actieve buy-and-build strategie om hun sterke positie nog verder uit te bouwen.

Circular saw sliced €‹into a piece of wood, interior joinery

_______________________________

Tuindeco Groep verwerft meerderheidsbelang in HMS Holzindustrie

Persbericht Tuindeco 5 nov 2021

COEVORDEN – Tuindeco Groep, een pan-Europees platform voor tuinhout en aanverwante producten zoals blokhutten, tuinafscheidingen, overkappingen, sauna’s, speeltoestellen en tuinmeubelen neemt HMS Holzindustrie over. De middelgrote houtzagerij in het Duitse Hagenow is actief in de productie van naaldhoutproducten. Met de overname zet Tuindeco Groep een grote stap voorwaarts in de wens naar verdere ketenintegratie.

Beide bedrijven hebben een sterke positie opgebouwd in hun eigen markt. Tuindeco Groep heeft de laatste jaren een sterke groei laten zien door een combinatie van autonome groei en een actieve buy-and-build strategie. Het bedrijf met het hoofdkantoor in Coevorden wil de komende jaren verder groeien en kan met de aangekondigde acquisitie haar groeiambities sneller realiseren. Voor klanten van de Tuindeco Groep moet de overname leiden tot betere beschikbaarheid van producten en uitbreiding van het productportfolio. De komende jaren wordt verder geïnvesteerd in de modernisering en capaciteitsuitbreiding van de productielocatie in Hagenow.

Over HMS Holzindustrie

HMS Holzindustrie Hagenow GmbH exploiteert sinds 1992 een middelgrote naaldhoutzagerij in Hagenow, met verdere bewerkingsmogelijkheden zoals drogen, schaven en drukimpregneren.
Sinds 2018 beschikt het bedrijf over een moderne pelletproductiefaciliteit met een jaarlijkse capaciteit van ongeveer 40.000 ton. Naast de productie van naaldhoutproducten, exploiteert HMS Holzindustrie een warmtekrachtcentrale voor de verkoop van stroom en het gebruik van restwarmte in de eigen productie.

Over Tuindeco Groep

De Tuindeco Groep is een pan-Europees platform voor tuinhout (en aanverwante) producten zoals blokhutten, tuinafscheidingen, overkappingen, sauna’s, speeltoestellen en tuinmeubelen. De onderneming bestaat inmiddels uit een aantal bedrijven die actief zijn in e-commerce, wholesale en productie. Het succes van Tuindeco is terug te voeren op zeer succesvol ondernemerschap en de mate waarin de organisatie actief is in de gehele waardeketen. Het hoofdkantoor is gevestigd in Coevorden. Egeria is in het najaar van 2019 als aandeelhouder ingestapt. Tuindeco heeft een actieve buy-and-build strategie om hun sterke positie nog verder uit te bouwen.

___________________________

Egeria en Parcom beëindigen voornemen om activiteiten Tuindeco Group en Outdoor Life Group te combineren

Amsterdam, 28 september 2021

Op 24 december 2020 kondigden Egeria en Parcom het voornemen aan, om hun investeringen in Tuindeco Group (“Tuindeco”) en Outdoor Life Group (“OLG”) samen te voegen. De combinatie zou dienen als een platform om verder uit te breiden op de Europese markt voor tuinhout en tuinhuizen.

Middels dit bericht kondigen Egeria en Parcom aan dat er besloten is het voornemen om de activiteiten van Tuindeco en OLG te combineren, te beëindigen. De aan de Europese Commissie voorgelegde combinatieplannen zullen worden teruggetrokken. Hoewel de combinatie nog steeds interessant lijkt, is er besloten dat voorlopig beide ondernemingen zelfstandig verder gaan en focussen op verdere realisatie van reeds ingezette groeiplannen.

Over Tuindeco Group

Tuindeco Group is een producent, groothandelaar en e-tailer in tuinhout en gerelateerde producten zoals blokhutten, overkappingen en (beton)schuttingen. Tuindeco Group verkoopt haar producten aan klanten verspreid over Europa.

Over Outdoor Life Group

Outdoor Life Group is een Europese producent en omnichannel-groothandel en distributeur van overkappingen, buitenverblijven, tuinhout en decoratieve producten. OLG heeft momenteel 1000 medewerkers en vestigingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Estland, Hongarije, Noorwegen en Polen.

Over Egeria

Egeria, opgericht in 1997, is een onafhankelijk Nederlands investeerdersbedrijf met een focus op middelgrote ondernemingen. Egeria investeert in gezonde bedrijven met een ondernemingswaarde tussen de EUR 50 miljoen en EUR 350 miljoen en gelooft in het bouwen van sterke bedrijven samen met ondernemende managementteams (Samen Durven Bouwen). Egeria Private Equity funds heeft investeringen in dertien bedrijven, Egeria Evergreen heeft investeringen in zeven bedrijven. Andere activiteiten binnen Egeria zijn Egeria Real Estate, Egeria Real Estate Development en Egeria Listed.

Over Parcom

Parcom, opgericht in 1982, is een toonaangevend mid-market private-equityfonds. Het richt zich op investeringen in hoogwaardige, toonaangevende bedrijven in de Benelux. In de afgelopen 38 jaar investeerde Parcom succesvol in meer dan 80 (internationale) bedrijven. Parcom haalde in 2020 een nieuw fonds op van €775 miljoen voor nieuwe investeringen. Recente investeringen zijn onder meer gedaan in Group of Butchers, Yource, Climate for Life, HEMA, Euramax en 247TailorSteel.