Een metalen bergingen kopen – Advies en montage

Een metalen bergingen kopen – Advies en montage

Dit jaar heeft Tuindeco een nieuwe serie metalen bergingen uitgebracht op de markt, in navolging van de vele metalen schuren van andere merken. In een eerdere klus heb ik veel ervaring opgedaan met deze type bouwwerken, en verkochten we alle verkrijgbare merken. Ik was bij de introductie van metalen bergingen in ons land en op een gegeven moment was ik een van de grootste wederverkopers.

Het zat me wel een beetje dwars dat er onvoldoende informatie verkrijgbaar was voor de klanten, een ‘metalen berging’ als product kan nogal misleidend zijn als u niet over de verkrijgbare informatie beschikt. Ik weet nog dat er een paar klanten teleurgesteld waren in de berging, of dat het niet aan hun verwachtingen voldeed.

Met dat in het achterhoofd vond ik dat ik beter eerst een bericht kon schrijven om jullie meer informatie te bieden en wat advies te geven over metalen bergingen in het algemeen, voordat ik de nieuwe serie metalen bergingen ga aanprijzen en verkopen.

Tegen het einde van dit bericht geef ik u vervolgens de procedure weer voor de montage van een metalen berging van Tuindeco, die over enkele leuke kenmerken beschikt waarmee deze zich onderscheidt van andere schuren.

Dit advies is ook van toepassing op veel andere vergelijkbare metalen bergingen, en daarbij kunt u een beetje meer informatie krijgen dan momenteel op het internet te vinden is. Mijn montagehandleiding voor een metalen berging aan het eind geeft u ook een aardig beeld van wat u kunt verwachten als u zelf ermee aan de slag gaat.

Voordelen van metalen bergingen

Een verkoper van metalen bergingen heeft waarschijnlijk een hele rits voordelen op te noemen van dit soort bouwwerken:

 • Onderhoudsvrij
 • Bestendig tegen rotten, knaagdieren en insecten
 • Vuurvertragend
 • Gaat niet scheuren, splijten of kromtrekken.

U hebt hier dus toch al een aantal voordelen, en dat geeft reden genoeg om metalen bergingen te zien als een oplossing voor uw behoeften.

Beveiliging en kosten van metalen bergingen

Kosten en beveiliging zijn twee belangrijke factoren bij metalen schuren, en u dient te beseffen dat niet alle metalen schuren beveiligd zullen zijn, puur en alleen omdat ze van metaal zijn.

In dit segment zult u een of twee bedrijven vinden die deze schuren als beveiligde schuren aanmerken, en dat zijn ze ook, van wat ik ervan weet. We hebben namelijk bij ons kantoor een container voor postpakketten laten maken door een van die bedrijven, en deze is inderdaad zeer beveiligd en sterk.

Maar deze schuren kosten nogal wat, en terecht ook, als je het materiaal ziet dat er vaak in is verwerkt: het is meer dan 1 mm dik met speciale veiligheidsvergrendelingen.

Als het bij u gaat om de beveiliging, dan moet u eens een kijkje nemen bij die bedrijven; dan hoeft u nu niet meer verder te lezen, want ik ga het hier niet verder hebben over beveiligde bergingen.

Hier een vuistregel bij uw zoektocht naar een metalen bergingen: als u een schuur ziet van 1,50 x 2,00 m voor ongeveer 900 euro, dan hebt u te maken met een berging die voor beveiliging is ontworpen. Als zo’n schuur minder kost, dan is die goedkoop ontworpen en alleen voor opslag bedoeld.

U hoeft er geen moment over te twijfelen of een schuur van deze grootte onder 900 euro beveiligd zal zijn, ongeacht wat de verkoper u vertelt: geloof het niet. Metalen schuren tegen lage prijzen zijn niet bedoeld voor beveiliging.

metalen berging

Lage geprijsde metalen bergingen zijn bedoeld voor opslag en een gunstige prijs, niet voor beveiliging. Laat u niet om de tuin leiden.

Als u voor een metalen schuur gaat, dient u duidelijk te kiezen tussen beveiliging of opslag voor een gunstige prijs.

Als u alleen voor opslag en een gunstige prijs gaat, dan zijn er veel schuren voor u verkrijgbaar, inclusief de Tuindeco modellen.

Metalen bergingen voor opslag tegen een gunstige prijs

Ok, beveiliging is dus geen belangrijke overweging voor u, en u wilt alleen maar een goedkope schuur zonder problemen en zonder onderhoud. In dat geval kunt u kiezen uit een overvloed van dit soort schuren, waarmee gelijk de verwarring begint over welke u zou moeten kopen bij uw zoektocht langs ontelbare keuzemogelijkheden online en in catalogi.

Hier zijn de standaardkenmerken van bijna alle goedkope metalen opslagschuren waarover alle wederverkopers zullen pochen:

 • Thermisch verzinkt staal – alle metalen schuren dienen dit kenmerk te hebben.
 • Uitgebreide garantie van 10 – 15 – 20 jaar afhankelijk van wie u deze koopt. Let trouwens wel op de kleine lettertjes, dit betekent zonder uitzondering een antiperforatie-garantie.
 • Meerdere deklagen met afwerkingslak – desondanks blijven krassen komen.
 • Toegangsdrempel in de deuropening.

De meeste metalen schuren worden tegenwoordig online of uit een catalogus gekocht, en de meeste bedrijven zijn om verschillende redenen erg beperkt in de door hen verstrekte informatie.

Binnen de bedrijfstak worden metalen schuren beschouwd als ‘in grote volumes geproduceerde’ artikelen, en een wederverkoper verwacht dan ook dat deze hoge volumes verkoopt. De prijsverschillen tussen verschillende bedrijven voor een schuur van 1,50 x 2,00 m zijn over het algemeen klein. U kunt verschillen van 30 – 75 euro aantreffen, afhankelijk van de fabricage.

Het gaat hier niet alleen om de onderlinge concurrentie, maar er zijn ook objectieve redenen waarom de ene ‘goedkope metalen schuur’ goedkoper of duurder zal zijn dan de andere.

Baseer uw besluit niet alleen op de prijs: weet wel dat er verschillen zijn die niet onmiddellijk voor de hand liggen. Hierover ga ik proberen iets te verduidelijken.

Panelen van metalen schuren – Vouwen

Alle metalen schuren die voor opslag en een gunstige prijs zijn bedoeld, beschikken over metalen platen met een vergelijkbare dikte: de onze zijn 0,25 mm dik, wat in feite dikker is dan veel andere metalen schuren. Tuindeco heeft metaal gespecificeerd dat dikker is dan normaal, maar het lijkt nog steeds aardig dun, niet?

Kijk eens naar wat de andere leveranciers als dikte opgeven, meestal staat er geen maat vermeld, maar staat er iets als ‘hoogwaardig staal’. Als u de dikte van het staal kunt ontdekken, kan dat u iets helpen bij uw besluitvorming, maar …. het verschil waarnaar u op zoek bent bij uw beslissing van wie u de schuur gaat kopen zit hem in de vouwen van het metaal.

Het zijn de vouwen waaraan het paneel de sterkte en stijfheid ontleent. Hier zijn enkele voorbeelden:

metalen beriging tuindeco

Alsnog van dun metaal, maar kijk eens naar het aantal vouwen in de panelen. Minder vouwen betekent minder sterk, dus normaal gesproken steunt een schuur zonder vouwen op een inwendig frame rond het midden, maar kan nog steeds erg gemakkelijk een deuk oplopen.

Berging

Minimale vouwen in het metalen paneel bij een tussengelegen frame.

Berging metaal

Een groter aantal vouwen in deze metalen schuur betekent een toename in sterkte en bestendigheid tegen deukvorming. Bij deze is er geen tussenliggende rail, wat vergelijkbaar is met ons assortiment metalen schuren, hoewel de onze een hoger dak en een hogere deuropening hebben.

Tuindeco berging

Vouwen van een metalen schuur – dit is een foto van het dak van de nieuwe metalen schuur die ik onlangs heb gezet; u kunt het aantal grote vouwen zien die ervoor zorgen voor de belangrijkste sterkte; ertussen in bevinden zich kleine vouwen die de stijfheid vergroten, ondanks de dikte van het gebruikte, thermisch verzinkte en gewalste staalplaat.

Wanneer u dus op zoek bent naar een metalen schuur, bekijk dan de door de leverancier geleverde foto’s angstvallig met betrekking tot de vouwen in de stalen panelen.

Montage-elementen voor een metalen schuur

Alle metalen schuren worden gemonteerd door middel van een combinatie van moeren, bouten en zelftappers. Ik geef persoonlijk de voorkeur aan zelftappers, die het meest worden gebruikt omdat hierdoor de montage veel eenvoudiger en betrouwbaarder wordt, doordat er geen moeren kunnen gaan loszitten.

Het kan ook geen kwaad de wederverkoper te vragen waarvan de zelftappers zijn gemaakt; de meeste zijn van verzinkt staal dat kan roesten, zoals u hieronder kunt zien:

Berging Tuindeco

Verzinkte schroeven gaan roesten zodra de verzinking is beschadigd bij het indraaien, of door weersinvloeden. Uiteindelijk krijg je roestvorming, die niet onder de antiperforatie-garantie valt.

Probeer zo mogelijk een metalen berging te vinden met meegeleverde roestvrijstalen schroeven en bouten. Daar kunt u de komende maanden en jaren nog veel plezier aan beleven.  U doet er verstandig aan om te vragen of er ook onderlegringen meegeleverd gaan worden, en of u op elke bevestiging siliconen aan moet brengen.

Alle metalen bergingen van Tuindeco beschikken over roestvrijstalen schroeven en bouten, en pakjes met plastic ringen:

Schroeven berging

Roestvrijstalen schroeven en plastic onderlegringen zorgen voor een goede afdichting zonder dat u op elk montage-element siliconen hoeft aan te brengen. Bij alle metalen schuren van Tuindeco worden niet alleen roestvrijstalen zelftappende schroeven en bouten, maar ook plastic onderlegringen meegeleverd voor een goede afdichting.

Het dak van een metalen schuur

Een erg belangrijk gedeelte waarin grote verschillen bestaan bij metalen schuren is de sterkte van de daksteunen. U zult zien dat Tuindeco een dakbelastingsvermogen opgeeft van 90 kg/m2. Dit is zeer ongebruikelijk, want ik heb zelden een wederverkoper gezien die hier zelfs melding van maakt. Maar het verdient wel overweging. Ik kan me nog van mijn vorige betrekking herinneren dat er klachten waren over de zware winter vanwege alle ingezakte daken; dat komt best vaak voor.

Berging in de winter

Een vanwege de sneeuw ineengezakte metalen schuur. Dit is iets dat u ter overweging zou moeten nemen bij uw beslissing welke metalen schuur het beste is voor u. De daksterkte is erg belangrijk, maar wordt vaak over het hoofd gezien.

Als een dak is gespecificeerd voor zijn sterkte, dan zult u kenmerken moeten aantreffen zoals te zien is in de onderstaande foto. Dit is de nieuwe metalen schuur van Tuindeco die ik heb gezet, en ik was erg onder de indruk van de dakconstructie. Zo’n degelijke ondersteuning of diepte van dakspanten heb ik nog niet gezien in welke andere metalen schuur dan ook die ik destijds heb gezet.

Ventilatie berging

Metalen bergingen van Tuindeco beschikken over degelijke daksteunen, en worden geleverd met verzinkte beugels, waardoor het gewicht wordt overgebracht op de bovenste rail.

Veel metalen schuren beschikken alleen over een enkele, centrale steun, dus misschien is het de moeite waard om de sterkte van het dak te controleren voordat u overgaat tot de aanschaf.

Het funderingspakket en de vloer van een metalen schuur

Een metalen berging van Tuindeco wordt eerst op de metalen funderingsrail gebouwd, die langs de omtrek van de schuur loopt. Deze kunt u op elke vlakke en stevige fundering vastmaken.

Bij de schuur wordt een compleet metalen ‘funderingspakket’ geleverd, dat u ook kunt gebruiken door deze in beton te leggen. Op het metalen frame kunt u een houten vloer aanbrengen. Dit pakket wordt standaard meegeleverd bij al onze metalen schuren.

Bij uw zoektocht naar een  metalen schuur zult u zeer waarschijnlijk bedrijven tegenkomen die zo’n pakket als optie hebben en daarvoor meerkosten in rekening brengen.

Metalen schuren hebben het voordeel dat ze op elk oppervlak kunnen worden gemonteerd, zolang dit vlak is, waarna u later een vloer erin kunt leggen. Let wel op dat ze vrij licht zijn en dus vastgezet moeten worden op de fundering wanneer u geen funderingspakket gebruikt dat u in beton legt.

Het monteren van een metalen berging

Overal op het internet en in catalogi zult u de opmerking zien: “Eenvoudig te monteren”!

Ik ben het hiermee eens tot op zekere hoogte, maar wat ze niet erbij zeggen is dat het behoorlijk vermoeiend is: er zijn enorm veel schroeven en metalen schuren kunnen verwondingen veroorzaken – en daarbij kunnen ze nog wel eens frustratie oproepen bij de bouw!

Dit geldt voor elke metalen schuur die ik heb gezet, en ik heb wel zo’n beetje elk model wel onder handen gehad. Ze zijn allemaal een ellende om in elkaar te zetten, frustrerend en vermoeiend vanwege de korte schroeven en bouten. Bij de montage is geduld een hele schone zaak.

En als u nog niet eerder zoiets hebt gedaan of als u geen ervaring hebt, kan het zijn dat u zich vanwege de instructies nog eens achter uw oor moet krabben voordat u een bepaald punt hebt uitgedokterd.

Ongeacht van welke leverancier u de schuur kiest: de metalen panelen hebben ALLEMAAL scherpe randen waaraan u zich kunt snijden!

Draag zo mogelijk handschoenen tijdens de montage en bedek uw armen. Let op wat u doet en kijk uit voor scherpe randen tijdens de montage. Houd bovendien rekening met de schroefpunten aan de binnenkant tot u de plastic beschermingsdopjes (indien meegeleverd) hebt geplaatst, want die kunnen onbedekt ook scherp zijn. De dopjes zijn wel meegeleverd met een metalen schuur van Tuindeco. Het kan problematisch worden als u vanwege de kleine afmetingen van schroeven en bouten uw handschoenen soms moet uitdoen. Denk er altijd aan dat u zich eraan kan bezeren!

Probeer de schuur niet te zetten als het winderig is; ik heb dat gedaan bij het zetten van deze schuur, maar dat maakt het allemaal veel moeilijker, met een groter risico dat panelen kunnen buigen zonder ondersteuning.

Van de meeste metalen bergingen die ik heb gezien, spreken ze van 2 tot 3 uur montagetijd; dit staat trouwens ook in de instructies van Tuindeco. Ik ben daarmee oneens en zou u willen adviseren om minimaal 6 uur te rekenen voor de montage van een schuur van 2.00 x 2.50 of kleiner. Een grotere schuur neemt mogelijk nog meer tijd in beslag.

Twee personen zijn er nodig om deze schuur zonder problemen te plaatsen. Als u een grotere schuur zet, wat meerdere dagen in beslag gaat nemen, zorg er dan voor dat alle panelen volledig zijn gestut voordat u stopt om de volgende dag verder te gaan. Ik kreeg een aantal jaren terug een klacht over een ingeklapte schuur die ’s nachts tijdens een storm was omgewaaid. Deze schuren zijn pas echt stabiel als ze naar behoren in elkaar zijn gezet.

Benodigd gereedschap voor het monteren van een metalen berging

U hebt ongeveer hetzelfde gereedschap nodig als bij het zetten van een blokhut of houten schuur, maar bij een metalen schuur moeten er nogal wat schroeven ingedraaid worden. U hebt daarvoor een accuboormachine nodig, waarbij twee accu’s wel handig zijn, aangezien u de machine zeer vaak gebruikt.

U hebt tevens trapladders nodig, een opstapje is handig en het is ook niet onverstandig om een paar HSS-boorbitjes van 3 mm paraat te hebben, mochten onderdelen niet perfect op elkaar passen, of als u extra gaatjes moet boren – Bij bepaalde verkochte modellen moeten er veel gaten worden geboord – een algemene klacht bij metalen schuren.

Een winkelhaak is praktisch, en ook een waterpas.

Heb ik al gezegd dat u geduld nodig hebt? Hiervan hebt u wel een aardige portie nodig tijdens de bouw.

Korte beschrijving van de montage van de Tuindeco metalen bergingen

Ik hou er niet van om iets te verkopen waarmee ik geen ervaring heb, want dan kan ik klanten, indien nodig, geen hulp bieden. Ik wil me ook graag ervan vergewissen dat het product dat ik verkoop van goede kwaliteit is, of dat ik, als de klant het niet als zodanig ervaart, ten minste iets ter verdediging op kan voeren op basis van mijn ervaring van verkrijgbare en vergelijkbare producten.

Ik geef toe dat ik een beetje sceptisch ben, aangezien metalen schuren lastige dingen zijn, maar ik vind eerlijk gezegd wel dat dit een goede schuur is vergeleken met alle andere waarmee ik de afgelopen jaren mee te maken heb gehad.

Hier volgt een korte beschrijving ervan en wat ik van de montage van de Tuindeco metalen bergingen vind. Bij andere metalen schuren gaat het allemaal net zo, dus dit kan u ook van pas komen als u niet een van de onze hebt gekocht.

bouwpakket berging

De doos van de metalen schuur en inhoud. De doos is erg sterk en zeer verstevigd, wat ervoor zorg moet dragen dat onze metalen schuur veilig aankomt en u het veilig kan opslaan voordat u de montage uitvoert. Het transport en de opslag van metalen schuren is voor elke leverancier altijd een probleem geweest, maar in deze verpakking lijkt dat te zijn opgelost. Kijk eens naar de dubbele wand van golfkarton. Als test hebben wij dit met een zogenaamde ‘slechte’ vervoerder opgestuurd, en we kregen het netjes weer terug.

metalen berging tuindeco

Zoals bij elk montageproces vind ik het prettig om alle onderdelen te sorteren, zodat ik weet waarmee ik te maken heb. Het is ook een hulpmiddel als u de plattegronden en lijntekeningen naslaat. Enkele van deze stalen rails vormen ook onderdeel van het funderingspakket dat ik nog niet heb gebruikt en zijn overgebleven aan het einde van de bouw. Deze zijn allemaal prima van merktekens voorzien.

Wat mij vooral aanstond is dat alles zo goed was genummerd en dus zo gemakkelijk thuis te brengen was. Andere door mij gezette schuren kostten me meer tijd, omdat onderdelen alleen maar uit de tekeningen thuis te brengen waren. Doordat alles duidelijk van merktekens is voorzien, gaat dit eenvoudiger, want er zijn behoorlijk veel onderdelen.

Tuindeco metaal

De metalen funderingsrails die aan elkaar zijn gemonteerd. Dit frame bestaat uit 7 delen en ik kon tevreden constateren dat alle gaten goed waren uitgelijnd. De rail van de schuifdeur zit ingebouwd in de funderingsrail. Heel veel schuren hebben een dergelijk ingangs-/uitgangspunt voor deze drempel. Op dit punt is het verstandig om deze naar behoren waterpas te maken en vast te maken aan de fundering, als u er eentje hebt op dat moment. Wij kunnen u hiervoor pluggen en schroeven leveren, maar misschien zijn Hilti-bouten een betere oplossing.

Een belangrijke klacht bij bepaalde metalen schuren is de uitlijning van de gaten. Dat is waar ik me het meeste zorgen baarde bij deze nieuwe schuren, en een van de redenen waarom ik er zelf eentje in elkaar zet voordat wij ze op de markt zetten. Als u het internet afstruint naar recensies, komt u het keer op keer weer tegen: ‘gaten waren niet uitgelijnd!’ Deze klacht komt regelmatig, en dit is er niet één waar we op zitten te wachten.

Ik was toch erg blij dat voor het grootste deel van de klus de gaten redelijk waren uitgelijnd. Soms moet er iets aan de panelen worden getrokken of een schroef iets schuin erin worden gedraaid, maar het liep allemaal prima. Ik was aardig tevreden met de schuur en over de montage tot nu toe.

Berging metaal tuindeco

Volgens de instructies werd gevraagd om de eerste twee panelen te plaatsen zoals was aangegeven, en daarna om de twee aan de achterkant er tegenover. Als ik dat had gedaan, had ik meer assistentie nodig gehad, want daar was de wind wel naar op die dag.

Stom genoeg had ik een winderige dag uitgekozen om de klus te doen: ik had het kunnen weten! Maar nu ik eenmaal begonnen was, wilde ik de klus ook klaren. Op dat punt besloot ik de instructies te negeren en in een ronde het bouwwerk aan te pakken, want dan kon ik meer stabiliteit inbouwen.

metaal Tuindeco

Ik pakte het bouwwerk dus aan in een ronde in plaats van aan tegenovergestelde zijden, zoals in de instructies. Hierdoor kon ik het stabieler maken tegen windvlagen. Op dit punt zat er veel beweging in het geheel en ik was bang dat ik met verbogen panelen zou komen te zitten.

Blog metalen berging

Alle panelen zitten op hun plek en nu zet ik de bovenste deurrail erin. De onderste zit ingebouwd in het funderingsframe. Ik heb misschien een fout gemaakt toen ik in de ronde werkte, want aan de tegenovergestelde kant in de foto overlapten twee panelen elkaar niet goed en gingen ze iets kieren. Houd bij de bouw altijd de schematekeningen van de instructies erbij en kijk goed waar panelen elkaar moeten overlappen.

Tot nu toe was alles goed verlopen, de gaten waren op één lijn, maar zoals ik al zei moest soms aan het paneel worden getrokken. De schroefjes zijn ook erg lastig om te hanteren. Let op de scherpe randen!

En dan toch een lichte teleurstelling, want ik vond inderdaad twee gaten die niet goed waren. Dit was de eerste keer tijdens de gehele installatie, en het betrof hier de fasciastrook die als bedekking fungeert van de voorste schuifrail. Er was sprake van een afwijking van slechts een paar mm, maar ik moest toch wel een nieuw gat van 3 mm boren. Omdat de strook op de fascia zat, werd dit vervolgens weer door een ander paneel afgedekt, zodat het niet zichtbaar was. Niet echt een probleem dus. Ik had de hoop een toppercentage te krijgen van 100% voor een goede uitlijning, maar helaas: nu wordt het ‘slechts’ 99%. Desondanks is dit nog behoorlijk goed in vergelijking met de andere producten waarmee ik ervaring heb.

montage metalen berging

Ik had de hoop dat alles perfect zou passen, maar ik moest toch nog een gat boren, omdat het gat een paar mm afweek.

berging montage

Controleer in welke richting de runners moeten! De instructies geven aan ik welke richting ze moeten, en ook hoe u ze moet monteren voordat u de rail erop zet. Als u hierin een vergissing begaat, kunt u ze er weer uithalen.

Tuindeco berging montage

Zodra de bovenste rails waren gemonteerd, werd de gehele schuur veel stabieler, en kon ik iets meer ontspannen werken ondanks die wind. Tot nu toe leek het geheel wel een beetje fragiel en een beetje link, met al die wind.

montage berging

De nokken bestaan uit twee delen die op de bovenste rail moesten worden geschroefd; weer zaten de gaten op één lijn. Let bij de montage van de daksteunen goed op de steunbeugels; ik had die aan de zijkant verkeerd gemonteerd en moest ze er weer afhalen. Let er goed op, want ze zijn voor ‘links’ of voor ‘rechts’. Het leek me het beste om ze er losjes op te zetten en uit te proberen; ik had het direct goed. Voor deze procedurestap moest ik volgens de instructies de ventilatieroosters voor het dak monteren. Ik heb ze pas aan het eind gemonteerd, omdat de gaten dan gebruikt kunnen worden om de bouten voor de daksteunen vast te houden, en ik had geen helper nodig die zich vrij zou maken zodat ie een kop thee kan zetten.

Berging Tuindeco montage

De montage van de dakpanelen was aardig eenvoudig, en omdat het dak best wel sterk is, kon ik tot op zekere hoogte erop leunen. Een schuur van deze grootte beschikt over twee dakpanelen aan elk van beide zijden; aan het tweede dakpaneel moest ik een rukje geven. Toen kwam ik erachter dat de schuur niet 100% recht stond. Ik noem het hier, want daar kunt u maar beter voor zorgen voordat u het dak erop zet!

Dak metalen berging

Toen ik de nokkap erop monteerde, zat er inderdaad heel iets een opwaartse ronding in. Toen heb ik een extra schroefje in het midden erin gedraaid. Dat had ik ook al met de sierstrippen van de voorste rand gedaan, dus kan het geen kwaad om hieraan te denken. Het staat niet in de instructies en wordt misschien als onnodig beschouwd, maar omdat ik veel schroeven en bouten over had, was dit mijn manier om verstevigingen aan te brengen.

wand metalen berging

Tot dan toe waren de instructies prima; desondanks zat ik toch een paar keer te prutsen, omdat ik niet oplette. Wanneer ik met de deur begon, kwam ik aanvankelijk met mijn hoofd ergens tegenaan, maar zo hoort het ook te gaan als u weer bij hetzelfde punt uitkomt waar u uw hoofd hebt gestoten. De bovenste en middelste rails en de steunrails worden alle aan de binnenkant van het paneel gemonteerd, en niet aan de buitenkant, wat ik eerst dacht.

Ventilatie metalen berging

De deur valt goed onderaan, waarna u aan de bovenkant de runners kunt monteren. Er zijn drie mogelijke locaties waar de schroef in kan, en ik nam de middelste. Ik ontdekte later dat beide deuren een beetje scheef hingen, en heb het gat toen bij de runner gesteld om ze waterpas te krijgen. Misschien moet u wel hetzelfde doen, dus u kunt erop rekenen dat u wat tijd nodig hebt om de deuren correct uit te lijnen.

ventilatie rooster berging

Het laatste wat ik moest doen, was de ventilatieroosters. Het is erg belangrijk dat de puntgevels van metalen schuren worden geventileerd om de condensvorming tegen te gaan, die kan ontstaan als u geen vochtdicht membraan gebruikt of als het beton niet de benodigde tijd krijgt om te drogen.

Montage metalen berging tuindeco

De voltooide schuur, na zes uur werk, een aantal sneeën en een beetje frustratie veroorzaakt door die lastige schroefjes. Over het geheel genomen denk ik toch wel dat de schuur een stukje beter is dan de overige vergelijkbare modellen in dezelfde prijsklasse. Kijk eens naar de plastic bescherming op de deurpanelen en zie het onderstaande.

En uiteindelijk, na wat gevloek, een beetje frustratie en een aantal sneeën in mijn hand, was ik tevreden met de voltooide metalen schuur. Ik vind de kleur ook mooi: het past goed en staat wel zichtbaar maar niet te opvallend in de tuin. Andere schuren zijn in groen of blauw of in weet-ik-hoeveel kleuren en kleurcombinaties, maar deze gaat mooi op in de omgeving. Wilt u echt een felgekleurde metalen bak in uw tuin?

Wat wel vermeldenswaardig is dat meerdere panelen over een plastic beschermlaagje beschikken. Ik heb tijdens de montage het meeste erop gelaten, met de gedachte dat het misschien wel goed was en het mij enigszins zou beschermen tegen sneeën.

Terugkijkend was dit niet een goed idee, want het is echt vervelend om het spul eraf te krijgen als alles aan elkaar is geschroefd. Nu zou ik u aanraden dit gaandeweg te doen!

Beperkingen van een metalen schuur

Als u een metalen schuur kiest enkel als een goedkope opslagplaats, dan kunt u hiermee niet de mist ingaan. Zeker wat betreft die van ons krijgt u waar voor uw geld, aangezien die schuur over kenmerken beschikt die het bouwwerk superieur maken aan hetgeen anderen u bieden. Maar toch heeft de schuur haar beperkingen, net als die van de concurrentie overigens:

 • NIET een beveiligde schuur – de schuur mag dan wel van metaal zijn, maar u moet deze schuur niet kopen met de gedachte dat deze beter beveiligd is dan een houten schuur. Inbrekers hebben geen enkele moeite met deze schuur.
 • Condensvorming – Metalen schuren kunnen last hebben van condensvorming. U kunt dit beperken door bij de montage een vochtdicht membraan te gebruiken en door ervoor te zorgen dat u een schuur koopt met geventileerde puntgevels; er zijn nog meer factoren die hierop van invloed zijn, maar daar kom ik nog op terug in een volgend bericht.

Samenvattend over metalen bergingen

Kijk eens bij anderen wat zij doen en kunnen bieden, maar onthoud dit:

 • De hoogte van de deuropening
 • De hoogte van het dak
 • Gebruikte materiaal bij de montage-elementen – Roestvrij staal of verzinkt.
 • Aantal vouwen in de panelen – hoe meer vouwen, des te beter
 • Dikte van de metalen platen – hoe dikker des te beter
 • Type verpakking – om ervoor te zorgen dat het pakket veilig aankomt en dat u het kunt opslaan tot u eraan toe bent om de schuur te monteren.
 • Sterkte van het dak – Dit is erg belangrijk en de moeite waard om naar te vragen.

En geloof maar niet dat de schuur ‘eenvoudig te monteren’ is: het is frustrerend en lastig, maar uiteindelijk is deze erg goedkope, onderhoudsvrij tuinschuur echt wel de moeite waard. Bezoek eens de Tuindeco website voor meer informatie over de metalen bergingen.