Krimpen van blokhutten deel 2

Krimpen van blokhutten deel 2

Inhoudsopgave voor Krimpen van blokhutten

Dit bericht is geschreven in antwoord op de opmerkingen van de heer C over mijn vorige bericht over het krimpen van blokhutten.

De heer C merkte het volgende op over mijn bericht:

“Ik heb in 2008 een blokhut gezet van een ander bedrijf, en binnen 6 maand ontstond er een spleet tussen de wandplanken naast het deurkozijn, wat naar mijn huidige mening mogelijk het gevolg is van een ontwerpfout. De optionele veranda aan de voorzijde maakt geen integraal deel uit van de blokhut – de ‘verandakit’ voorzag in stevige latten om deze met behulp van schroeven rechtstreeks aan de onderste zes wandplanken aan beide zijkanten van de blokhut vast te maken. Hiermee wordt in feite meerdere wandplanken onderaan aan elkaar vastgemaakt, en ik denk dat hiermee de mogelijkheid is beperkt om de planken te laten uitzetten en krimpen met de planken erboven. Ik vraag me nu af of, als ik de latten losschroef, de spleet zou verdwijnen, aangezien het hout dan weer op zijn plaats terugschuift.”

Ik help via mijn blog heel vaak mensen die elders iets hebben gekocht en om welke reden dan ook problemen zijn tegengekomen met hun blokhut. Het gaat doorgaans om karweitjes bij een verlopen garantie of gewoon gebrek aan kennis van de wederverkoper die allerlei mensen naar mijn blogberichten brengt. Ik help ze graag als ik kan.

U zult zien dat de conversatie tussen de heer C en mij even doorging door reacties over en weer, waarna we verschillende e-mails en ook foto’s hebben uitgewisseld. Hier ziet u een selectie ervan, voor het geval u hetzelfde probleem ondervindt

Het probleem van blokhutten die krimpen

Dit was het probleem:

Tuindeco 1

Na 6 maand verscheen er een spleet bij een blokhut die meneer C in 2008 heeft gekocht (maar niet van ons). Hier heeft hij niets aan gedaan.

Tuindeco blokhut

Naar aanleiding van mijn blogberichten had hij geconcludeerd dat de hierboven beschreven constructie eigenlijk niet zo had moeten gebeuren. De schroeven in deze dekplaat laten immers zien dat op deze wijze alle wandplanken worden geperkt in hun beweging. Uit eerdere artikelen hebt u al gezien waarom dit absoluut niet kan.

Meneer C bedacht dat dit misschien wel voor de spleet boven aan de deuren heeft gezorgd. Dat is wel zeker, aangezien dit sowieso geen goede manier is om de blokhut te plaatsen. Maar de spleten bij de deur zijn niet hieraan te wijten.

Ik zit inderdaad zo nu en dan wel eens te klagen over die zogenaamde ‘gekwalificeerde timmerlieden en monteurs’ die blokhutten bouwen waarvan mijn haren overeind gaan staan als ik klanten erover hoor praten wanneer ze een probleem hebben.

Ik moest een beetje glimlachen, maar ook een beetje schrikken van het advies dat meneer C had gekregen. En toch zie en hoor ik continu dit soort verhalen – Pas op voor de gekwalificeerde timmerman!

“Een vriend van me, die ‘al 40 jaar full-time timmerman’ is, vertelde me dat ik alleen maar een plank over de spleet moest timmeren. Het verbaast me hoe mensen die al zo lang met hout hebben gewerkt zo’n compleet onbegrip hebben van de eigenschappen van hout en hoe hout zich gedraagt in bouwwerken als blokhutten. Ik weet dat het verhaal u wellicht bekend voorkomt:-)”

Beoordeling op basis van de ontvangen foto’s van de blokhut

Ik heb meneer C mijn beoordeling van het probleem opgestuurd (zie onder). Misschien hebt u er iets aan als u een soortgelijk probleem ondervindt met uw blokhut:

Beste meneer C,

Bedankt voor de foto’s en beschrijvingen. Ik had even een binnenpretje toen u het over een ervaren timmerman had!

Professionele timmerlieden, monteurs of –erger nog – aannemers zijn een plaag voor mijn werk. Telkens als ik een probleem heb met een klant. is er een van deze groepen personen in het spel!

Zo te zien aan uw blokhut denk ik dat u dit probleem eenvoudig kunt oplossen.

Hoeveel uw blokhut uitzet en inkrimpt, hangt af van de behandeling die u deze hebt gegeven. Gedurende het eerste jaar krijgen we dit echter het meest te zien, aangezien het hout nog steeds leeft. De strootjes waaruit het hout bestaat, staan in feite nog wijd open, waardoor vocht nog steeds wordt opgezogen en uitgedreven. Dit wil zeggen dat het hout soms nog behoorlijk rigoureus uitzet en inkrimpt.

Bij een goede behandeling, en als het hout gedurende het eerste en tweede jaar iets meer is afgestorven, wordt dit minder. Toch komt het nog wel eens voor.

Dit is wat er in het eerste jaar gebeurde. Het vochtgehalte is afgenomen, de strootjes zijn zich al meer aan het sluiten en door de jaren heen bereikt het hout een bepaald gehalte. Ik zou toch wel denken dat spleten gedurende de herfst en winter wel gaan sluiten, wanneer het hout zich weer vult met het vocht afkomstig uit de vochtige omgevingslucht.

Hiervoor dient u de fascia aan de binnenkant van de deur te verwijderen. Ik weet bijna zeker dat de bovenste wandplank contact maakt met de bovenkant van het deurkozijn.

Controleer of er ook blokjes onder het deurkozijn zitten, en ook of de vloer tot onder het kozijn is gelegd. Dit komt wel eens voor: hierdoor komt het kozijn omhoog. Soms, wanneer wij een nieuwe blokhut plaatsen in de wintermaanden, moeten wij kleine houtspanen onder de deur leggen, aangezien de spleet te groot is. Laat me even weten wat u aantreft.

Controleer ook de bovenkant van het raam: is daar misschien ook een probleem met de expansiespleten?

Wat betreft uw veranda: deze moet echt niet zo aan elkaar worden geschroefd. Uw oplossing zal uitkomst bieden, gesteld dat de schroeven niet te strak zijn aangedraaid. U kunt misschien ook iets maken wat als bevestiging van planken kan dienen, maar zonder bevestigingsmiddelen. Misschien moet u de veranda iets naar voren verplaatsen.

Met vriendelijke groet, Richard

De reactie van meneer C op mijn beoordeling

Eigenlijk heb ik eerlijk gezegd nooit gemerkt of de spleet zich veel sluit tijdens de winter, vooral omdat de blokhut als opslagruimte werd gebruikt, maar nu wordt deze verbouwd tot werkruimte. Eerlijk gezegd is de behandeling summier geweest: na de montage heb ik twee lagen Cuprinol aangebracht, en vorig jaar nog een laag van hetzelfde middel.

Ik heb de fascia linksboven en het rechterstuk aan de binnenkant van de deur eraf gehaald. U had gelijk: de bovenste wandplank maakte contact met de bovenkant van het deurkozijn. Toen ik het onderste deel van de fascia weghaalde, hoorde ik een enorm gekraak. Nu zit het deurkozijn iets losser. Ik denk dat het onderste deel van de fascia op de vloer rustte…

Ik heb in ieder geval wat foto’s meegestuurd van de deur waarbij de binnenste fascia compleet verwijderd is. Apart genoeg kan ik het onderste deel van de fascia niet meer terugplaatsen – zoals u kunt zien, is het deurkozijn waarschijnlijk een paar millimeter gezakt toen ik die eraf haalde

Krimpen blokhut

U zult zien dat de wandplanken zijn gekrompen en op de bovenkant van het deurkozijn rusten.

Blokhut Tuindeco

Hier ziet u de spleet bovenaan; de wandplanken kunnen niet meer verder in elkaar schuiven, waardoor er een spleet ontstaat.

Blokhutten tuindeco

De onderste deurfascia hield in feite de gehele voorkant van de blokhut omhoog, want het deurkozijn is nu gezakt en kan niet meer worden gemonteerd. De fascia lijkt inderdaad nogal verkeerd te zitten.

Het probleem van de blokhut oplossen

Naar aanleiding van de foto’s en daaropvolgende e-mails heb ik meneer C het volgende geadviseerd:

Ik ben blij dat alles is gegaan zoals verwacht. Het lijkt alsof de onderste fascia nogal diep ligt, en de blokhut steeds omhoog heeft gehouden.

Ik zou, indien mogelijk, op dit moment het deurkozijn niet gaan afvlakken, want hierdoor wordt het kozijn verzwakt. Bovendien krijgt u dan te maken met de schroeven. Ik zou het deurkozijn er compleet uithalen. Dat zorgt er dan voor dat de blokhut zakt, zodat de spleten aan beide zijden zich gaan sluiten.

Als u zich daartoe in staat voelt, zou ik daarna met een handzaag of een decoupeerzaag (wel zo makkelijk) een stukje uit de bovenste wandplank halen.  Ik heb een foto erbij gedaan om een bovenste wandplank te tonen met een inkeping. Ik denk dat een inkeping van 10 mm boven het deurkozijn wel genoeg zal zijn. Hierdoor krijgt de wandplank de ruimte om verder te krimpen wanneer het volop zomer is. In deze tijd van het jaar zal de plank echter ietsje groter zijn dan in augustus.

De onderkant van de deurfascia ziet er inderdaad groot uit. U zult deze tevens moeten bijzagen.

Als u dit doet en de deur weer terugplaatst met de fascia, zou uw probleem opgelost moeten zijn.

Inkrimping en uitzetting bij blokhutten

Het probleem van meneer C had niet echt met het ontwerp te maken; het kan soms zo gebeuren ongeacht het ontwerp van de blokhutten. Deze foto toont een wandplank met een inkeping boven de deur zoals wij bij bepaalde modellen hebben gedaan wanneer dit noodzakelijk is op basis van berekeningen en de grootte van de deur. Deze foto heb ik naar meneer C gestuurd als voorgestelde oplossing.

Tuindeco blokhutten

De wandplank met een inkeping boven de deur om inkrimping mogelijk te maken

Ik vond het raadzaam om dit bij deze blokhut te doen, omdat hiermee alle planken onbelemmerd kunnen inkrimpen.

De spleet boven de deur en ramen is nodig en kan zo nodig worden bijgesteld.

Als u hebt opgemerkt dat er een spleet in uw blokhut ontstaat, kan dit bericht u hopelijk hulp bieden: u weet dan waarop u moet letten. Mocht dat niet zo zijn, laat het me gerust weten, dan ga ik u proberen te helpen.