Europees larikshout

Europees larikshout

Ik ben gek op larikshout, want het heeft zo’n mooie kleur en veel flair, met kleurschakelingen tussen roze, oranje en geel. Onlangs nog hebben we een verhoogd terras op ons showterrein aangelegd waarin wij terrasplanken , treden en een balustrade van lariks hebben verwerkt. We hebben dit rond één van onze zeer populaire priëlen Tourist gebouwd, en dat ging heel erg goed.

Tuindeco

Een terras en balustrade van larikshout die zijn aangebouwd aan een van onze standaard sparrenhouten priëlen.

Het ziet er prachtig uit! Larikshout hoeft niet behandeld te worden, maar ik hou van de kleur ervan, en omdat ik er nog lang van wil genieten heb ik het hout behandeld met kleurloos behandelmiddel (Carefree Protect).

Het is larikshout, dus hoef je het natuurlijk niet te behandelen, want het is vrij olieachtig, harshoudend en compact hout. Geen onderhoud nodig dus. Uiteindelijk verweert het hout tot zilvergrijs, maar dit proces is afhankelijk van de locatie, weersomstandigheden en de plaatsing. U kunt het net als wij met een kleurloos houtbehandelmiddel behandelen als u die prachtige kleur wilt behouden.

Onlangs nog ben ik op bezoek geweest bij Tuindeco om de laatste producten voor het komend seizoen door te lopen, en ik was erg blij dat daarbij niet alleen de verbazingwekkende modulaire tuinhuiscollectie zat, maar ook een nieuw geïntroduceerde priëel collectie, compleet van larikshout. Ik heb er al één besteld die wij binnenkort als showmodel installeren. Ik weet zeker dat deze veel beter gaat verkopen dan die van sparrenhout, niet alleen vanwege het fraaie uiterlijk, maar ook vanwege de duurzaamheid, sterkte en onderhoudsgemak.

Larikshout is zo’n geweldige houtsoort: het wordt al jaren gebruikt voor constructiewerk en de scheepsbouw; in Oost-Europa wordt het al lange tijd beschouwd als een van de beste houtsoorten voor de bouw. Het is sterker dan sparrenhout en erg populair bij architecten voor de buitengevelbekleding en voor bouwwerken in de open lucht. Niet-gedroogd larikshout is vooral zeer geschikt voor zwaar constructiewerk.

Lariks is anders dan andere zachthoutsoorten, aangezien deze boom loofverliezend is en zijn naalden in de herfst laat vallen. Het staat bekend in de folklore van Lapland en Siberië als de ‘wereldboom’. Men zegt dat de rook die bij het verbranden van het hout vrijkomt boze geesten verjaagt. De rook wordt door hun sjamanen niet alleen gebruikt als bescherming, maar ook om visoenen op te wekken (niet aanbevolen).

Eigenschappen van de Europese lariks

De interessantste eigenschappen van het hout zijn de sterkte en de bestendigheid tegen een omgeving die nu weer nat en dan weer droog is, en dat in combinatie met de natuurlijke bestendigheid tegen rotten, de prachtige kleur en de fijne textuur waardoor het uitstekend te bewerken is en een aanwinst is voor de tuin.

  • Lariks is een loofverliezende, zachthouten naaldboom, sterk harshoudend en met een gemiddelde dichtheid (530 kg/m3)
  • Door Tuindeco gebruikt larikshout is afkomstig uit Midden-Europa – PEFC of FSC. Milieuvriendelijk en duurzaam.
  • Door de dichtheid is het bestendig tegen wisselend natte en droge toestanden, zonder veel vervorming, kromtrekken en krimping wanneer het is opgedroogd. Er kunnen oppervlakkige scheurtjes ontstaan, maar dit is niet van invloed op de sterkte, gebruiksduur en duurzaamheid.
  • Het is sterk hout, sterker dan andere naaldbomen zoals de spar en den. Het is 60 % stijver dan Europese roodhoutsoorten, 30 % sterker bij buigen en samendrukken en 40 % harder. De eigenschappen wat betreft persen en stoten zijn echter vergelijkbaar met die van dennen- en sparrenhout.
  • Lariks geurt in lichte mate en beschikt over een rechte nerf met kleine noesten. Het heeft een rood-/oranje-/roze-achtige kleur met contrasterende witte sapringen. De textuur is heel fijn en de nerf is zeer gedefinieerd.
  • Het is onderhoudsarm en hoeft niet te worden behandeld; bij verwering krijgt het een zilvergrijze kleur. Het is verstandig het hout op plaatsen te behandelen waar het rechtstreeks contact maakt met de grond.
  • Larikshout zit in duurzaamheidsklasse 3 – 4. Deze wordt gemeten door hout met een dwarsdoorsnede van 50 x 50 mm onbeschermd in de grond te laten zitten. Klasse 3 is 10 – 15 jaar. Klasse 4 is 5 – 10 jaar. Onbehandeld en NIET in contact met de grond kunt u een levensduur van 50 – 60 jaar verwachten. Behandeld en buiten is de levensduur 100 jaar.

Beperkingen van larikshout:

Zoals met alles zijn er beperkingen en zwaktes waar u beter rekening mee kan houden als u met larikshout werkt.

  • Vanwege de hoge dichtheid van nature kan het hout snel splijten als u het zonder voorbereidingen wilt vastspijkeren. U kunt het beste altijd voorboren voor u gaat spijkeren of schroeven, zodat het hout niet gaat splijten.
  • Larikshout kan enigszins uitlopen wanneer het nieuw is en vlekken maken op betonnen oppervlakken. Dit komt door het hoge tanninegehalte. Het is verstandig het hout op plaatsen te behandelen waar het contact maakt met de grond
  • Tannine kan ook reageren met ijzer, wat kan zorgen voor blauwzwarte vlekken. U kunt hierom het beste geen ijzeren spijkers en schroeven gebruiken.

Larikshoutproducten van Tuindeco

Het assortiment aan larikshout breidt zich voortdurend uit en er is van alles beschikbaar op diverse lengten, met verschillende profielen die u voor uw eigen bouwproject met larikshout kunt gebruiken

Lariks

Met larikshout kunt u elk bouwproject in uw tuin vervolmaken in diverse diktes en lengtes, en met verschillende profielen.

Er is ook een uitgebreid assortiment van modulaire bouwwerken van larikshout met platte en aflopende daken.

Lariks tuindeco

Modulaire tuinbouwwerken van larikshout in drie hoofdstijlen, en een veelvoud aan mogelijkheden, groottes en designs.

Nieuw in dit seizoen zijn de priëlen van larikshout: Ik denk dat deze absoluut een succes gaan worden, want deze vormen een prachtige toevoeging aan uw tuin.

Tuindeco lariks

Priëlen van larikshout