EPDM op blokhutdaken

EPDM op blokhutdaken

Wat is EPDM?

EPDM is een zeer duurzame dakmembraan van synthetisch rubber; de volledige naam is een hele mondvol: Ethyleen Propyleen Dieen terpolyMeer. De hoofdbestanddelen zijn ethyleen en propyleen, welke afkomstig zijn uit olie en gas. Die worden al meer dan 40 jaar gebruikt voor platte daken. De technische hoofdkenmerken van EPDM zijn:

 • Membraan beschikt over goede cyclische vermoeiingsweerstand
 • Aangetoonde bestendigheid tegen hagel
 • Hoge weerstand tegen ozon, verwering en afslijting
 • Flexibel bij lage temperaturen
 • Superieure weerstand tegen extreme hitte en vuur
 • Bestendig tegen thermische schokken
 • Bestendig tegen ultraviolette straling
 • Zeer bestendig tegen wind

Waarom zou u EPDM gebruiken op uw blokhut?

Dakleer is een ideale oplossing voor een plat of iets aflopend dak, maar het heeft geen lange levensduur. Voor gewoon dakleer is een levensduur van ongeveer 5 jaar al erg lang. EPDM daarentegen gaat zover bekend zonder problemen dertig jaar mee. Het levert waar op voor uw geld, gezien de vooruitzichten op lange termijn voor geldbesparing.

De voordelen van EPDM op uw blokhut zijn de volgende:

 • Op maat gesneden voor uw bouwwerk, dus geen voegen (behalve bij modulaire bouwwerken)
 • Inert en UV-stabiel
 • Scheurt of vergaat niet
 • Milieuvriendelijk
 • Koud aan te brengen
 • Vrijwel onderhoudsvrij
 • Lange levensduur
 • Goedkoper in vergelijking met dakleer dat om de paar jaar nieuw moet worden aangebracht

Het leggen van EPDM

Er zijn drie methoden om EPDM aan te brengen; Begrind, Mechanisch gehecht en Geplakt.

Wij maken gebruik van het Geplakte systeem, dat ook door veel dakdekkers wordt gebruikt. In principe wordt dan de membraan op het dak verlijmd, wat eenvoudig te doen is.

De verschillende blokhutdaken

Voor u te ver doorleest: dit artikel gaat u alleen de beginselen vertellen over het leggen van EPDM op uw blokhut dak. Hiervoor gaat u de membraan:

 • uitrollen
 • laten neerdalen
 • vastlijmen
 • zo nodig bijsnijden

Of u wel of niet wilt bijsnijden, is aan uzelf, want hiervoor zijn geen vaste regels. U kunt de afwerking op dezelfde manier aanpakken als met dakleer en de membraan omslaan achter de windveren; u kunt deze ook gelijk met de dakplaten afsnijden of ietsje meer overlaten. Dit laat ik aan uw voorkeur, eisen en vaardigheden over.

Bedenk ook dat dit mijn persoonlijke aanbevelingen zijn, zoals ik het doe. Ik weet zeker dat andere monteurs, dakbedekkers, aannemers enz. hun eigen aanpak hebben. Misschien zijn er zelfs wel die zeggen dat ik het verkeerd heb, wat niet voor de eerste keer is.

De EPDM uitrollen op uw blokhut dak

Leg de rol op het dak en maak de uiteinden vrij; normaliter vindt u hierin lijm in spuitbussen.

Tuindeco

Gewoonlijk zit er genoeg lijm bij om de randen van het dak in te spuiten en stroken te maken om de 50cm.
mocht u het hele dak willen verlijmen kunt u extra lijm bestellen bij uw wederverkoper.

Blokhutdaken

Binnen in de rol vonden we drie spuitbussen. De EPDM is op de maat van uw bouwwerk gesneden; deze membraan is 3,9 x 5,4 m. Drie spuitbussen waren meer dan voldoende.

Hierin kan ik misschien een ander advies geven dan dakbedekkers; zij zeggen dat u eerst moet uitrollen, uitleggen over het dak en dan de membraan laten neerdalen.

Ik heb het op deze manier gedaan, wat prima gaat op een warme dag, maar ik geef alsnog de voorkeur aan mijn eigen methode die ik met de technische term ‘worst-techniek’ aanduid.

Blokhut

Rol de membraan uit over de volle lengte van het dak

Tuindeco blokhut

Ga deze nu over het gehele dak uitvouwen.

Tuindeco blog

Daarna rolt u deze weer op in de lengte; probeer dit redelijk strak te doen; het gaat beter als u dit met twee personen doet en het membraan zo recht mogelijk probeert te houden.

Blokhut dak

Blijf samen met uw collega doorrollen: houd de rol recht en lekker strak!

Blok blokhut

U komt uiteindelijk tot een ‘worst’.

Laten neerdalen op het blokhut dak

Wanneer het klaar is, krijgt u uiteindelijk een ‘worst’ die aan het beginpunt op het dak ligt. Ik begin altijd op het hoogste punt en werk dan in omgekeerde richting.

Ik heb al eerder melding gemaakt van bijsnijden, en u zult zien waar we de windveren hebben gezet. Dat heeft gewoon mijn voorkeur, want er is geen goede of foute manier. Ik wilde een klein beetje tussenruimte openlaten voor vrije ruimte eronder. Het maakt dus niet uit hoe u deze doet.

Maar het helpt wel als u begint met alleen de voorste gemonteerd, en als u die van de zijkanten en achter later monteert, indien van toepassing.

Zodra u uw ‘worst’ hebt gemaakt, laat deze dan even op het dak liggen. Aangezien alles zo strak is opgerold, beginnen nu alle in de opslag ontstane vouwen te verdwijnen. Bovendien zorgt de zon ervoor dat de membraan wat plooibaarder wordt.

Ik heb het al gezegd, maar het helpt echt als de ‘worst’ recht opgerold is, aangezien u de randen ervan later gaat gebruiken om te controleren of bij het uitrollen de membraan recht en goed op het blokhut dak ligt.

Tuindeco blokhut dak

Als u met een scheve worst uitkomt, rol hem dan weer uit en begin opnieuw. Er bestaat niets ergers dan een scheve worst!

De EPDM vastlijmen

Dit deel van de montage van uw blokhut is precies wat het zegt: wij lijmen het alleen maar vast op het dak. U beslist zelf hoe u de membraan wilt bijsnijden; ik geloof dat ik dit al een keer heb gezegd.

Het gaat erom hoe ik dat vastlijmen doe.

Blokhut tuindeco

Dit is wat ik doe, u hoeft dit niet te doen tenzij u dit wilt.

Zoals u op deze foto kunt zien, heb ik een stuk hout gebruikt om een hellend vlak te krijgen tegen de windveer. U hoeft dit niet te doen, u kunt de afwerking doen zoals u zelf het beste lijkt: omslaan achter de windveer, rechtstreeks erop lijmen, wat u maar wilt.

Ik heb het echter zo gedaan; ik vind dat het er zo mooier uitziet. Zo kan er ook geen water achter de windveer komen. Vanwege de hoogte heb ik de windveren hoger aangebracht. Ik kon met een vloerplank een hellend vlak creëren. Misschien dat ik een sierlijst maak van plinten, dakplanken of anders een stuk losliggend hout uit de verpakking. Er zijn geen  vaste regels hiervoor, behalve dan dat alles vastgelijmd moet worden.

Tuindeco dak

Ik schuif nu mijn ‘worst’ naar voren en lijn de rand uit met de plek waar ik uiteindelijk wil eindigen.

EPDM blokhut

Schud de spuitbussen goed; ik geloof dat het wordt geadviseerd om ze twee à drie minuten te schudden. Ik ben er niet zeker van, maar schud ze een poosje goed.

EPDM tuindeco

Zodra alles is uitgelijnd en de spuitbussen goed zijn geschud, rolt u de ‘worst’ iets terug.

Nu u de ‘worst’ iets hebt teruggerold, kunt u de voorkant pakken en het gedeelte vrijmaken dat moet worden verlijmd. Spuit de lijm gelijkmatig op een afstand van ongeveer 50 cm over de hele lengte van het dak. Nu gaat het allemaal erg snel! U hoeft de lijm niet echt dik aan te brengen: als de laag te dik is, krijgt u problemen met de lijm zelf.

Spuit nu nog niet helemaal tot de uiteinden of helemaal naar de voorkant.

EPDM blokhutdak

Plak de membraan over de hele lengte van het dak met een diepte van 50 cm, zodat de lijm niet te snel uitgewerkt is.

Tuindeco EPDM

Vouw nu de membraan naar voren en begin met uitvlakken.

Ik heb video’s, instructies, vakkrachten en allerlei aanbevelingen gezien hoe u de EPDM kunt uitvlakken. Ze zijn waarschijnlijk echt uit de kunst: probeer ze absoluut uit en laat me weten hoe het is gegaan. Maar ik blijf toch liever gewoon mijn handen gebruiken om alle luchtbellen eruit te drukken, terwijl ik gaandeweg de membraan gladstrijk.

Let wel dat ik de randen nog niet heb vastgelijmd; daar moet ik misschien later nog mee aan de gang. Dit is vooral het geval aan de zijkanten, omdat de windveren daar nog niet zijn gemonteerd.

EPDM tuindecodak

Zodra het eerste deel klaar is, kunt op uw knieën de rest uitrollen, waarbij u gaandeweg elk 50 cm een deel vastplakt en bij het gladstrijken zoveel mogelijk luchtbellen wegwerkt.

EPDM dak

Om de 50 cm vastplakken en vervolgens weer verder rollen.

EPDM dak tuindeco

Strijk onderweg zoveel luchtbellen glad als u kunt. Ik doe het met mijn handen, maar misschien hebt u een beter idee of systeem of iets beters wat anderen u hebben aangeraden

Nog 50 cm en de dakbedekking is volledig vastgeplakt; en tot zover mijn aanbevelingen over de montage van EPDM. Het is echt wel eenvoudig: we rollen het uit, daarna plakken we alles vast en strijken we het glad.

Wanneer het grootste deel van de dakbedekking erop ligt, kunt u zich bezig houden met de randen, de windveren en sierlijsten naar wens monteren en de laatste stap uitvoeren, waarin u alles op deze plekken definitief vastplakt.

De rest hangt van uzelf af.

Het EPDM op het blokhut dak bijsnijden naar eigen wens

Er wordt me vaak gevraagd wat er wordt meegeleverd voor de afwerking van EPDM. Ik zeg dan dat er geen extra onderdelen zijn, maar dat die ook niet nodig zijn. U gaat er precies eender mee om als u met dakleer zou doen. U kunt wel gebruik maken van resthout en een hellende rand maken, zodat al het water kan weglopen, zodat het er heel professioneel uitziet.

U kunt ook dekplanken erop leggen voor het zicht, of latten als extra bevestigingsmiddel, zodat het op die plaatsen niet geheel en alleen op de lijm aankomt.

Blok blokhut epdm

U hebt vast al gezien dat ik het aan de voorkant heb laten aflopen, maar ik heb dat ook gedaan aan de zijkanten. Daarna heb ik er dekplanken op aangebracht voor het zicht. Ik heb aan de zijkant een lat gespijkerd om de EPDM te klemmen, zodat het niet geheel en alleen op de lijm aankomt op die plaatsen (op deze foto ben ik net bezig een lat gelijk te zagen met de windveer.)

EPDM blokhut tuindeco

De afwerking kon slechter: bijna alle luchtbellen zijn verdwenen en de membraan ligt er lekker strak bij. Jammer van mijn schoenafdrukken, maar die spoelen wel weg en de kreuken zullen ook wel verdwijnen.

EPDM blokhut tuindeco dak

Hier ziet u het dak, van blokhut Yorick, van de hand van een andere monteur. Hij heeft alles vlak gehouden in de afwerking, wat zijn voorkeur had. Zo krijgt u ook een veilig dak dat jaren meegaat, waarbij het hemelwater vanwege de helling naar achteren wordt afgevoerd.

Blokhut dak tuindeco

Een andere monteur heeft een klein opstaand randje gemaakt en heeft de EPDM met een lat er bovenop vastgemaakt.

Blokhut dak tuindeco epdm

Een andere weg naar Rome is wat u hier ziet: lijstplanken als bevestigingsmiddel. We verkopen ook aluminium strips voor hetzelfde effect, maar dan aan de voorkant van de blokhut.

Blok blokhut epdm 1

Of …vouw de membraan gewoon over de windveren heen. Dit is blokhut Yorick, waarbij de klant hiervoor had gekozen. Niets mis mee, al is het esthetisch gezien misschien iets minder.

Samenvatting van het monteren van EPDM op uw blokhut

Kort gezegd: wat wij alleen proberen te doen is het vastplakken van de membraan met zo weinig mogelijk luchtbellen eronder.

We willen tevens een goede waterafvoer op het dak, en het leuk om desgewenst alles een beetje te laten aflopen om een waterstroom te krijgen. Dit is iets wat monteurs van platte daken op uw huis doen, dus kunt u het ook op onze blokhut. U heeft niets bijzonders nodig, behalve dan een paar planken hout die u misschien overhoudt na de voltooiing van uw blokhut.

Er zijn klanten die ertegen opzien om een dakbedekking als EPDM op hun blokhut te leggen, maar het is veruit de snelste manier om uw dak te bedekken. EPDM scheurt niet, laat zich gemakkelijk bewerken en verwerken, in tegenstelling tot dakleer, dat nogal eens ellende kan veroorzaken, vooral bij erg warm weer. Daarbij komt ook nog dat in de afgelopen 17 jaar nog nooit een klant bij mij teruggekomen is om zijn EPDM-dakbedekking opnieuw te laten leggen. Nou, dat geldt niet bepaald voor klanten met dakleer!

Het is eenvoudig bij te snijden, maar bedenk wel hoe u de afwerking wilt voordat u begint, en zorg ervoor dat het water weg kan lopen in het geval dat uw blokhut dak volledig plat is.

Voor onze modulaire bouwwerken, zoals blokhut Saga is er een voeg nodig om elk afzonderlijk deel van het bouwwerk aan elkaar te verbinden. U hoeft alleen de naad net zo te plakken als u het dak zou doen. Zolang het een plat dak is, is dat geen probleem: professionele dakbedekkers van platte daken doen het ook zo.