Een blokhut reinigen

Geplaatst door Richard

De titel van dit bericht is ‘Een blokhut reinigen“, maar zou ook kunnen lezen: “Met succes een blokhut reinigen, en vervolgens het resultaat verknoeien door er een grote puinhoop van te maken!”, want dat is het wat er is gebeurd!

Alles ging goed tot ik iets te enthousiast werd …… en ….. een grote puinhoop ervan maakte, en daarbij een vriendschap in gevaar bracht.

De sensationele nieuwe hout(-werk)reiniger:

Het begon allemaal met een beetje enthousiasme vanwege een nieuw product dat ik binnenkreeg om uit te proberen. Het betreft een reiniger van hout(-werk) en is voornamelijk bedoeld voor het reinigen van houtwerk vóór  het aanbrengen van ons product Onderhoudsvrije houtbeschermingsbehandeling.

Ik kreeg een video opgestuurd waarop het supervermogen liet zien, maar waar ik geen geloof aan hechtte.

Behoorlijk indrukwekkend spul! Dus toen er een doos met zes stuks aankwam, ben ik aan de gang geweest om elk stuk waardeloos en vlekkerig hout te verzamelen wat ik maar kon vinden en begon elk stuk te bespuiten om te zien wat er zou gebeuren. Ik merkte dat het wat betreft oppervlaktevuil erg snel werkte, zoals ik in de video zag. Ik heb het uitgeprobeerd op het prieel van larikshout bij het kantoor dat momenteel als carport wordt gebruikt. Het werkte goed, maar niet zo snel. Ik denk dat het vuil er misschien veel meer is ingetrokken door het gespetter van het passerende verkeer. De paal werd wel mooi schoon. Ik heb zitten spuiten op beschimmeld hout, verrot hout, hout met door vocht of hars veroorzaakte schimmelsporen, en alles kreeg ik schoon, veel zag er daarna als nieuw uit.

Het leek me alsof ik een toverdrank had, en vervolgens gingen anderen meedoen. Ineens gingen mensen op zoek in opslagplaatsen magazijnen en werkplaatsen naar hout om te reinigen, het begon een beetje een reinigingsmanie te worden met mijn zes flessen die ik over het bedrijf had verspreid.

Vervolgens merkte ik dat iemand mijn uitprobeer-houtblok, dat ik nu al in een paar berichten gebruik, had gereinigd:

Het arme houtblok was in het geheel niet behandeld – Dit ging om demonstratieplaten waarop de diverse niveaus van behandeling op hout te zien zijn. Deze foto is genomen in januari 2017, en het is nu augustus 2017.

Dit experiment ging aardig goed: anderhalf jaar aan de elementen blootgesteld, samen met andere houtblokken met diverse niveaus van behandeling om klanten te tonen wat er kan gebeuren. Een erg nuttig en wetenschappelijke experiment, zou je toch denken. Maar een of andere slimmerik dacht dat het handig zou zijn om ze half te reinigen – ongelooflijk!

Mijn hele jaar en het halve experiment verknoeid! …. Nou geweldig, hartelijk dank diegene bij Tuin die dacht dat het een goed idee was!  Het is echter wel schoon …. Nou ja, voor een kwart.

En JA erg goed gereinigd allemaal, en daar gaat het updatebericht dat ik voor januari 2018 had gepland om erop terug te komen.

Op zo’n moment heb ik er genoeg van en neem ik de flessen van iedereen in beslag, vertel ze om met die onzin te stoppen en gewoon weer aan het werk te gaan. Het schoonmaakfeest was voorbij en ik besloot dat er een behoorlijk experiment moest komen.

Een collega heeft een blokhut waarvan ik wist dat deze nooit een behandeling heeft gehad. Ik heb deze een paar jaar geleden de revue laten passeren; destijds werd de blokhut voor kippen gebruikt. Ik heb even met haar gepraat en terloops haar blokhut genoemd en dit supergoede nieuwe houtreinigingsproduct voor blokhutten.

Een geheel onbehandelde blokhut, de verblijfplaats van een groep kippen.

Ik heb gehoord dat de kippen bijna allemaal weg zijn, maar in een later stadium werd het een verblijfplaats en opvang voor cavia’s. De laatste tijd is het gewoon een opslagplaats voor allerlei spullen die niet kunnen worden weggegooid … vrouwen!

En nu is de blokhut 15 à 17 jaar oud en nog steeds niet behandeld.

Het serieuze experiment voor het reinigen van blokhutten 

Ik bood mijn diensten aan met het nieuwe houtreinigingsproduct, mijn tijd en inspanningen en beloofde de blokhut voor haar om te toveren in het kader van een uiterst nuttig experiment. Dit is de blokhut voor ik het experiment uitvoerde. Geen kippen en cavia’s meer, dus we konden met een ‘schone’ lei beginnen, perfect voor een restauratieproject:

Een oude, nog niet behandelde blokhut die echt wel een beetje TLC gebruiken kon. Een perfect restauratieproject

Ik zou u een foto van het eindresultaat laten zien, maar daar zijn we nog niet helemaal … ahem … aan toe.

Dus is het voor het experiment en op dit moment het beste om u de video te laten zien die ik heb gemaakt, en je zult het geweldige resultaat zien en het geweldige succes van dit experiment – de blokhut kreeg ik inderdaad schoon, echt heel opmerkelijk … Ik vind deze video fantastisch!

Natuurlijk: dit is een erg oude blokhut, dus je krijgt het nooit perfect, dan zou je te hoge verwachten hebben. Schoon was ie wel, zoals de video laat zien, en het reinigingswerk van de wandplanken ging verbazingwekkend snel. Het proces kan meer dan 24 uur blijven werken, en volgens het etiket moeten voor hardnekkig vuil drie lagen worden aangebracht met een uur ertussen. De video laat maar één deklaag zien, maar ik denk dat u het toch ook redelijk indrukwekkend vindt, zelfs na één deklaag.

Ik heb altijd met verbazing naar de hoek van de blokhut gekeken: aan de korte zijde gutst de wind en regen er tegenaan, wordt geflankeerd door een muur en krijgt het hele jaar door het meest afschuwelijke weer te verduren. Ik vind de tekening en verwering bijzonder opmerkelijk. En, zoals met al het houtwerk het geval is, rot het hout niet als het op natuurlijke wijze kan drogen. Er is trouwens überhaupt geen spoor van rotting.

De hoekverbindingen van een oude blokhut, ernstig verkleurd en getekend.

Na enkele malen spuiten met de onderhoudsvrije hout(-werk)reiniger en een minuutje of tien laten intrekken, was het resultaat indrukwekkend.

De hoekverbinding van de blokhut begint er een beetje schoon uit te zien.

Nu sta ik toch te kijken van deze zijwand: deze is zo onbeschut, en zo zag deze eruit

Een erg vuile zijwand van een blokhut die is blootgesteld aan het meest afschuwelijke weer. U kunt een deel van de hoek zien die behoorlijk is opgeknapt ondanks alle jaren van blootstelling aan de elementen.

Hier geldt ook: even een paar keer spuiten, en alles ziet er al een stuk beter uit.

Ja, er zit nog een beetje vuil. Ik had hoge verwachtingen, maar toch een goede reiniger!

Dit was slechts één deklaag en was binnen 10 à 15 minuten tot dit resultaat gekomen. Het hout ziet er niet perfect of als nieuw uit, maar als u de leeftijd van de blokhut in aanmerking neemt, is het toch zeer verbazingwekkend, en dat met een paar keer spuiten……. Maar met het spuiten is het probleem begonnen……

De verknoeide reiniging van de blokhut

Om u eerlijk te zeggen vindt ik spuiten een beetje vermoeiend. Op dit moment had ik alle delen die in de video te zien zijn, afgemaakt, het meeste van de voorwand, de hoek en de zijwand. Ik heb ongeveer tweeënhalve fles gebruikt en mijn hand en pols gingen zeer doen. Mijn pols is eerlijk gezegd nu erg pijnlijk.

Ik begon me af te vragen of er geen alternatief is voor deze methode. Ik had een collega een schone blokhut beloofd, zodat ze nu, eindelijk, haar kleuren uit kan kiezen en de blokhut kan behandelen (ik heb haar ooit gevraagd dat niet te doen, want ik had haar verzekerd dat het hout nooit zou rotten. Dit zou prachtig voer zijn voor mijn experimenten en mijn blogberichten). Nu ze eindelijk de blokhut kan behandelen, heb ik voorgesteld dat we het o zo geweldige, onderhoudsvrije houtbehandelmiddel erna te gebruiken.

Ik denk niet dat dit spul al te goedkoop is. Volgens zeggen ligt de prijs op € 23 euro per fles, dus heb ik dusver voor € 66 euro aan behandelmiddel op deze blokhut gebruikt. Maar het werkt erg snel, met een prachtig resultaat en erg goed, maar goed: ik wordt een beetje zat van de pijn in mijn pols – Ik word oud!

Ik neem soms klachten van klanten in behandeling, en dan begin ik te denken: wat hebben mensen te klagen over dit reinigingsmiddel?

We hebben te maken met verwachtingen van mensen, maar ik denk dat dit wel goed zit. Ik kan me niet voorstellen dat iemand kan zeuren over de prestaties als ze realistisch zijn over welk type hout(-werk) ze aan te schoonmaken zijn, rekening houdend met de leeftijd en het vuil.

Ik denk dan aan de inspanning, en ja: de trekker van de spuit is toch iets waarover mensen kunnen klagen. Ik heb horen zeggen dat het middel per vat kan worden gekocht, zodat voor de grotere klussen een elektrisch spuitpistool beter uitkomt. Dus dat probleem telt ook niet meer.

Ik denk aan de kosten. Ik heb wat onderzoek gedaan en kan zoiets dergelijks niet vinden. Er zijn veel claims, maar niets van wat ik zie dat te maken heeft met de snelheid van dit product. Niemand lijkt video’s te produceren die de echte werking tonen. – Kan iemand mij koppelingen sturen als degene er eentje heeft gevonden? Dan kan ik vergelijken. Maar er is toch een kostenimplicatie: deze complete blokhut heeft een behandeling ter waarde van tegen de € 110 nodig om gereinigd te worden. Daar bovenop komt het benodigde geschikte behandelmiddel, wat alles wel duur maakt. In het geval van een klacht moet ik dit kunnen rechtvaardigen.

Wanneer ik hieraan denk, krijg ik ineens een geweldig idee, zonder bijkomende kosten, snel, eenvoudig,leuk om te doen en niet veel inspanning!

Ik pak mijn hogedrukreiniger

Een hogedrukreiniger gebruiken voor een blokhut – wat een prachtig idee!

Voordat ik nu aan mijn ergste knoeiwerk kom, wil ik op dit moment eerst een paar andere gevallen van knoeiwerk uitleggen. Het blijkt dat er een nogal groot rood etiket op de fles zit dat gelezen moet worden.

Een groot rood etiket – Verplicht leesvoer.

Ik had dit eigenlijk niet gelezen, maar als u dit product wilt gebruiken, moet u de aanwijzingen opvolgen. Toen ik de deurklink zag, besefte ik dat ik dat had moeten doen!

De deurklink was erg oud en ik besef nu dat ik die eraf had moeten halen voor ik het reinigingsmiddel aanbracht. Ik had ook de hele tijd handschoenen en een masker moeten dragen.

Misschien is het dat ik over een paar weken 50 word, en dat mijn hersens niet meer werken zoals normaal. Het etiket geeft aan dat het product irritatie kan veroorzaken en dat ik daarom handschoenen, een masker en beschermende kleding moet gebruiken … Duh! … Mijn helper en ikzelf hebben dat tijdens het grootste deel van de behandeling niet gedaan, of niet goed.

Ik had de deurklinken weg moeten halen alvorens het behandelmiddel aan te brengen. Ze waren vooraf in behoorlijk slechte staat en nu zijn ze nog slechter af ……shit!

Als u dit reinigingsmiddel gebruikt, volg dan het advies op het rode etiket en zorg voor voldoende persoonlijke bescherming. Verwijder ook metalen delen voor het geval het middel ermee reageert.

Doorgaan met het hogedrukreinigen van de blokhut

Dus nu ga ik door met de hogedrukreiniger. Ik moet wel heel erg dichtbij komen met het mondstuk, omdat het vuil zo oud en diep erin getrokken is. Ik heb er zelfs een speciaal wervelmondstuk op gezet, waardoor de wand planken behoorlijk schoon worden. Het vuil trekt eruit, het ziet er net zo goed uit als met het onderhoudsvrije hout(-werk)reinigingsmiddel. Het kost niets als u al een hogedrukreiniger hebt.

Het is toch lastig om het vuil eruit te krijgen!

Meerdere jaren geleden gebruikte ik een hogedrukreiniger om een enorme blokhut te reinigen die we net hadden geplaatst. Het ging alleen maar om wat modderspetters en wij zorgden er goed voor om afstand te bewaren ten opzichte van het hout. Het werkte heel goed om de de blokhut te reinigen.

Deze keer echter moest ik wel erg van dichtbij werken om het vuil eruit te krijgen. In dit stadium zag het er prima uit, zoals op bovenstaande foto, en ik begon me al een beetje zelfvoldaan te voelen…… En  na een behandeling ter waarde van € 65 was dit ZOOOOOVEEL beter … Joepie … Het kostte niets en ik had totaal geen pijn aan mijn pols.

En toen ging het mis… Een paar uur later was het opgedroogd….

Te dichtbij geweest met de hogedrukreiniger en een te hoge druk – de blokhut is verknald!

En dit is mijn schuld!  Shit! Te dichtbij en een te hoge druk, te veel vuil, zodat ik de wandplanken heb vernield.

Een verknoeide blokhut

Nu heb ik een enorm probleem! Een heel oude blokhut, nog nooit behandeld, maar alles was in orde. Ik had me bij de zeer indrukwekkende reiniger kunnen houden, maar nu heb ik het oppervlak compleet vernield, en heb ik een probleem.

Mijn advies van nu af aan: Gebruik het onderhoudsvrije hout(-werk)reiniger als u iets soortgelijks hebt, maar hogedrukreinigen is NIET een goed idee!

Wordt vervolgd, als ik me uit dit lastige parket heb ontworsteld!

U kunt echter dit spul gebruiken als u een blokhut wilt reinigen die nog niet goed of niet is behandeld. Besteed wat geld voor een geschikt behandelmiddel, zodat u nooit zo’n ervaring krijgt.