Een blokhut op het boerenland

Een blokhut op het boerenland

Geplaatst door Richard

Dit wordt een van mijn favoriete berichten, en ik weet dat ik dit met plezier ga opschrijven, omdat dit altijd al een droom van mij is geweest. Ik zou dolgraag hetzelfde doen wat deze prachtige klant en haar gezin aan het doen zijn.

Mevrouw N, die wordt beschreven als een ‘ruimdenkende moeder, maakt samen met haar schoondochter en zoon gebruik van natuurlijke hulpbronnen door ‘energiebronnen (geothermische warmtepomp, windturbine enz.) te delen en samen een stukje akkerland te bewerken’. Ze hebben samen een stukje akkerland van 26 hectare gekocht!

Onze ruimdenkende moeder kocht van Tuindeco een 58mm blokhut en gaat daar uiteindelijk wonen. Zolang dat niet het geval is, zegt ze:

‘Ik ben momenteel afwezig vanwege mijn werk, maar ik kan niet wachten om terug te gaan en de boel in orde te maken’

‘Het interieur zal de eerste tijd wel gaan lijken op Aladdins wondergrot, waar van alles te vinden is zoals schapenvoer en oud gereedschap (haha).’

Mevrouw N. vertelde een collega van mij dat haar zoon een beetje jaloers was, omdat de bouw van zijn huis nog steeds bezig is, terwijl de bouw van de Tuindeco 58mm blokhut maar twee dagen in beslag nam. ‘Het overgrote deel van het werk is gedaan door onze geweldige, 74-jarige buurman, mijn 20-jarige zoon en mijzelf, en het ging prima. Een makkie.’

Hier zijn de prachtige foto’s die dit geweldige mens mij na de bouw heeft gestuurd! Ik kijk er echt naar uit om de foto’s van het eindresultaat te zien die ze me heeft beloofd wanneer alles helemaal klaar is.

tuindeco 1

Het blokhutpakket op het stuk land. Ik kan alleen maar aannemen dat ze een trekker gehad moeten hebben, want daar kan nooit een vorkheftruck komen.

tuindeco 2

Het funderingsterrein afbakenen voor het houten raamwerk dat als fundering voor de blokhut gaat dienen.

tuindeco 3

Geweldig toch, zoals zij die telegraafpalen als ondersteuning voor de fundering hebben gebruikt.

tuindeco 4

Een perfecte manier om een houten raamwerk als fundering te bouwen. Hier is de eerste rij wandplanken toegevoegd. Dit is de beste manier om een fundering met een houten raamwerk te bouwen. Begin met het raamwerk aan de buitenranden. Ondersteun de belangrijkste wandplanken en bouw hierop voort, waarbij u de vloerbalken erin opneemt. Een kleinigheidje is dat zij de funderingsbalken gebruiken die wij geleverd hebben maar dit is niet noodzakelijk, aangezien de fundering al daarin voorziet, d.w.z. door te voorkomen dat de eerste laag wandplanken in contact komt met de grond.

tuindeco 5

De vloerplanken zijn gelegd, u kunt wel zien dat de fundering goed in elkaar zit. De vloerbalken maken deel uit van het bouwproject. Ik kan het niet helemaal goed zien, maar ik neem aan dat zij balkhangers gebruiken, wat de beste manier is om het binnenste raamwerk aan te leggen.

tuindeco 6

Het gaat ergens op lijken! Let op hoe de wanden aan de voorkant naar buiten buigen; sommige bouwlieden raken daardoor in paniek, maar deze knapen niet! Ze weten dat alles weer op zijn plaats komt zodra de bovenste wandplank ligt.

tuindeco 7

De nokken zitten er op en nu moeten de gordingen geplaatst worden, wat vaak het lastigste onderdeel is van zo’n bouwwerk.

tuindeco 8

De gordingen zijn geplaatst en hierdoor is gelijk de spanning eraf. Nu komen  nog de “saaie” afwerkklusjes, waarbij de dakplanken aanbrengen en de afwerking net zolang kunnen duren als de gehele bouw. Ik denk dat ze na deze dag er nog eentje extra nodig hebben om het geheel af te maken.

De dakplanken zitten erop en nu kunnen de isolatieplaten op het dak. Ik zou graag willen weten of dit aan het einde van de eerste dag was of op een moment tijdens de volgende dag.

tuindeco 10

De bouw is afgerond: kijk nou eens naar dat uitzicht! Ik heb blokhutten op beroerde plekken geplaatst, maar kijk hier eens naar: schitterend. Ik denk dat ik hem voor niks zou hebben gebouwd, als ik had geweten dat ik in zo’n omgeving zou komen te werken!

tuindeco 11

Het bouwproject is in twee dagen afgerond en het is goed genoeg om in te wonen. Een blokhut met wanden van 58 mm stelt echt wat voor en is een degelijk gebouw, dat heel veel gebruiksmogelijkheden kent. Dit bouwproject was schitterend om te zien en ik heb er enorm van genoten.

Ik ben enorm jaloers, want van zoiets heb ik altijd al gedroomd. Hiermee vergeleken is mijn zigeunerwagen op dat kleine veldje een beetje gebrekkig, maar goed: ik heb ten minste wat natuur en rust om me heen als ik er zit. Maar er komt een dag dat…. 26 hectare in een heuvelachtige omgeving  … WOW!

Ik zou perfect in een blokhut met wanden van 58 mm kunnen wonen, mits de vloer en het dak ervan naar behoren zijn geïsoleerd. Ik vind hem erg gezellig en echt een degelijk gebouw, zoals ik ook altijd zeg.

Een fundering met een houten raamwerk is mijn favoriet onder alle funderingstypen die voor blokhutten kunnen worden gebruikt. Ze zijn milieuvriendelijk, er is geen geldverslindende hoeveelheid beton nodig, ze zijn robuust en zorgen ervoor dat uw bouwwerk nooit gaat rotten. Plus ik vind ze fascinerend, of ben ik nu een beetje triest, om geboeid te worden door een houten raamwerk als fundering voor blokhutten?

Ik wens mevrouw N. en haar gezin het allerbeste met hun boerenbedrijfje en hun gedeelde natuurlijke hulpbronnen. Ik ben ongelooflijk jaloers en hoop dat ik ooit ook op een vergelijkbare manier kan wonen.

Tot slot: kijk eens naar hun toilet!

Liefkozend wordt  deze een ‘treebog’ genoemd, een boomtoilet en ik vind het prachtig! Nog een passie van mij….composttoiletten: iedereen zou er eentje moeten hebben!