Een aannemer of timmerman in de arm nemen voor uw blokhut?

Een aannemer of timmerman in de arm nemen voor uw blokhut?

Blokhutten zijn aardig eenvoudig te plaatsen wanneer u de basisbeginselen kent.

De problemen ontstaan als u de montage niet begrijpt en worden groter als u een ‘beroepskracht’, die de procedures niet kent, in de arm neemt om voor u de montage te doen.

Soms moet je een beetje oppassen met vaklieden, want het kan gebeuren dat ze geen notie hebben van wat er allemaal bij komt kijken, ondanks hun staat van dienst als professionele aannemer, timmerman of monteur.

Wees er desondanks wel van bewust dat de meeste vaklieden prima werken en competent zijn. Dit bericht betreft degenen die u in de arm neemt die zich teveel verlaten op hun eigen vaardigheden en daarom de bouwprocedures mogelijk niet snappen, of in een enkel geval de kneepjes ervan over het hoofd zien, omdat ze denken dat het gewoon een schuurtje is.

Professionele handwerkslieden

Ik heb het al eerder gezegd: niet iedere erkende aannemer / timmerman / monteur, of hij/zij nu ‘een lange diensttijd heeft, ‘ervaren’ is of ‘betrouwbaar’ hoeft te weten hoe je een blokhut plaatst.

Het ligt, denk ik wel eens, aan hun professionaliteit. Ze vinden dat ze het onder de knie moeten hebben, maar er zijn enkele belangrijke punten die ze dienen te begrijpen. Dit is iets dat soms niet geheel door de monteur van uw keuze (zonder ervaring met blokhutten) wordt beseft.

In een eerder bericht vertelde ik het verhaal van een klant die de volgende aanbeveling kreeg:

“Een vriend van me, die ‘al 40 jaar full-time timmerman’ is, vertelde me dat ik alleen maar een plank over de spleet hoefde te timmeren.

Als de monteur van uw keuze een ‘beroeps’ is, wil dit nog niet zeggen dat ze weten hoe ze te werk moeten gaan met het plaatsen van een blokhut. Controleer hem/haar daarom zorgvuldig en vraag of hij/zij onze adviezen willen lezen en ter harte nemen.

Maar onthoud goed: “een blokhut plaatsen is eenvoudig” – Ik blijf het maar zeggen. MAAR hiervoor moet u wel enkele basisbeginselen weten over de montage, en voldoende snappen hoe een blokhut in elkaar zit.

Hieronder staan een paar lelijke vergissingen van vaklieden die geen inzicht hadden in de montage van een blokhut. Al deze klanten hebben ons nogal bezorgd benaderd. We hebben hen of de monteur begeleid bij de correcte montage. In een paar gevallen moesten ter plaatse correcties aanbrengen aan de constructie. In een uitzonderlijk geval moesten we de blokhut compleet herplaatsen.

De vloer van een blokhut

De vloer van een blokhut dient binnen in de blokhut te liggen, de blokhut moet niet op de vloer staan!

Blokhut 1

De vloer moet een zwevende vloer zijn, zoals u ook in uw huis hebt.

Blokhut 2

Onze blokhutten hebben een zwevende vloer aan de binnenkant en deze wordt pas gelegd wanneer de blokhut klaar is

Laat uw monteur nooit de vloer eerst leggen en daarna de blokhut plaatsen. Dit gaat u later veel problemen opleveren. De vloer dient een zwevende vloer te zijn; uw monteur moet hiervan op de hoogte zijn. Er zijn ‘vaklieden’ die een blokhut als een schuur behandelen. Een blokhut is compleet verschillend van een eenvoudige schuur.

De funderingen van een blokhut

Wij leggen het belang uit van de basisvereisten voor blokhutten. Dit kunt u het beste doorgeven aan de monteur van uw keuze die dit dan ter harte kan nemen.

Blokhut 3

Deze fundering is behoorlijk uit het lood, en de monteur probeert het er nog een beetje te camoufleren door het dicht te maken

Blokhut 4

Behalve het dichtmaken is er nog iets: hij heeft geen funderingsbalken gebruikt, waardoor de onderste wandplank contact blijft maken met de fundering. Dit is absoluut verkeerd!

Blokhut 5

Mocht het ietsje aflopen, dan kunt u opvulhout gebruiken om dit te compenseren, maar gebruik dan geen onbehandeld hout Dit gaat heel snel rotten, waarna de blokhut gaat verzakken

Deze monteur gebruikt instabiele blokken ter compensatie van het funderingsniveau. Het is ook nog onbehandeld hout.

blokhut 6

Daarbij heeft de monteur ook nog eerst de vloer gelegd met de blokhut er bovenop.

Blokhut 7

Ongeschikte ondersteuning van de houten raamwerkfundering

Blokhut 8

Onbehandeld hout dat als opvulhout is gebruikt, gaat zeer snel rotten.

Blokhut 9

Een houtblok met onbehandeld hout direct op het gras is echt niet acceptabel.

Kijk ook eens naar de door de monteur gelegde fundering met behulp van betonplaten. Een wankele fundering die niet waterpas staat, voorspelt niet veel goeds voor een blokhut.

Blokhut 10

Dit is een hele slechte fundering voor een blokhut: ruw beton vormt nooit een goede ondergrond. Kijk ook eens hoe de blokhut afloopt; aan één kant moest hij met blokken worden opgevuld. Deze beklagenswaardige mevrouw had wat problemen met binnendringend water en heel erg uit het lood hangende deuren

Deze professionele aannemer heeft het er niet best vanaf gebracht. De fundering was enorm uit het lood en om het overhellen van de blokhut te compenseren heeft hij de onderste wandplanken passend gezaagd en daarna een of ander opvulmiddel gebruikt! Uiteindelijk moest de complete blokhut opnieuw in elkaar worden gezet.

Blokhut 11

Deze fundering was een ramp, dus heeft de aannemer de wandplanken afgezaagd om de ramen toch nog in het lood te krijgen, in de hoop dat de klant het niet zou zien.

Blokhut 12

Een erg slechte fundering, waardoor de complete blokhut gaat overhellen. De aannemer heeft vervolgens de wandplanken afgezaagd om de ramen recht te krijgen!

Blokhutwanden

Ik waarschuw u nu zoals ik ook in andere berichten heb gedaan: professionele aannemers, monteurs en timmerlieden kunnen dit doen als zij niet de fijne kneepjes van een blokhut kennen. Ze maken de deuren of ramen vast aan de wandplanken. Misschien is het dat zij om een of andere reden zijn vergeten dat hout uitzet en krimpt, vooral wanneer het niet door een raamwerk wordt ondersteund.

Blokhut 13

Er komen spleten in de blokhutwand

Misschien hebt u deze foto al voorbij zien komen in andere berichten van mij. Deze blijft me bij, en ik gebruik het voorbeeld steeds weer, aangezien dit de klant veel geld heeft gekost. Zij was arts en ik wist precies wat het probleem was toen ze me een reeks foto’s had gestuurd. De monteur had het raam- en deurkozijn aan de wandplanken vastgemaakt.

Toen volgde er een gesprek over hoe ervaren ze wel waren, dat ze al twintig jaar haar persoonlijke timmerman en metselaar voor dit soort klussen waren geweest. Ze had ook een eigen schilder om de blokhut te behandelen.

W ij hebben ermee ingestemd dat als het aan ons lag, wij de blokhut opnieuw zouden plaatsen of repareren, als het aan de bouwlieden lag, dan zouden zij onze werktijd gaan betalen. Onze servicemedewerker was een paar minuten ter plaatse en repareerde het door schroeven te verwijderen, waarna de gehele blokhut inzakte, zoals de bedoeling was.

Helaas heeft het haar wel geld gekost. De professionele timmerman met twintig jaar ervaring, die had toegekeken, maakte zich snel uit de voeten toen alles op zijn plaats zakte.

Dit is de grootste vergissing die door een ‘vakman’ is begaan die niets van een blokhut of uitzetten/krimpen van hout weet. Ik kom dit tegen bij aannemers die gewend zijn om kozijnen in huizen vast te zetten. Dit doen ze dan ook bij een blokhut – let hierop.

Dakshingles voor blokhutten

Soms kijk ik naar foto’s die een klant heeft meegestuurd met een klacht of een hulpvraag, en dan kan ik het gewoon niet geloven. Dit was een dakdekkerklus van ‘professionele, ervaren aannemers’:

Blokhut 14

Kijk eens goed: ALLE shingles zitten ondersteboven!

Elke tegel is helaas ondersteboven gelegd.

Blokhut 15

Nog zo’n ervaren dakdekker met prutswerk – kijk eens hoe de nokregels zijn gedaan!

Blokhut 17

Dit is ook een favoriete fout van een ‘ervaren dakdekker/aannemer/timmerman/monteur. De onderlinge afstand en elke vorm behoort een zuivere zeskant te vormen; deze zijn allemaal teveel omlaag gezakt, wat het beoogde ontwerp esthetisch gezien nogal beïnvloedt. Wat nog meer is: u komt shingles tekort.

Pas op bovenstaand geval, als iemand niet weet wat hij doet en niet de instructies volgt. Het gaat dan compleet mis met de onderling afstanden tussen tegels, zodat ze te snel opraken.

Wij beschikken over een paar instructievideo’s die laten zien hoe u het beste shingles kunt leggen; de instructies bevinden zich ook op elk pak shingles.

Blokhut 18

Nog een voorbeeld van een ‘vakkundige’ montage Laat onervaren monteurs de instructies en video’s van te voren zien. Niet alle aannemers en timmerlieden weten de juiste aanpak.

Een blokhut ondersteboven

Deze klusser was complete de weg kwijt en beging een erg domme vergissing. Hij vroeg me waarom hij de bovenste wandplank er niet op kreeg. Ik antwoordde….. ‘omdat je de blokhut ondersteboven hebt gebouwd’!

Blokhut 19

Een blokhut die ondersteboven staat: kijk goed naar de instructieadviezen, loop de plattegronden door. De messing ligt altijd boven. U wilt natuurlijk niet dat uw monteur de boel ondersteboven monteert en het bouwwerk vervolgens weer uit elkaar haalt om alles op de juiste manier te monteren.

Een blokhut verknoeien

Ik kom dit een paar keer per jaar tegen: iets is bij de montage heel erg fout gegaan, waarna de boel in elkaar wordt geflanst om de fout te camoufleren. Dit was wel een hele slechte, eentje waarbij ik weinig plezier had aan de oplossing ervan, omdat de boel al zover verknoeid was.

Blokhut 20

Deze was niet erg correct afgehandeld. De monteur had de plattegronden of onderdelen ervan niet naar behoren gelezen.

De monteur had de plattegronden niet gelezen en alle delen niet (goed) gemeten. Hij heeft deze naar eigen inzicht gebruikt en toen tot de slotsom gekomen dat het niet met elkaar klopte. In plaats het dak uit elkaar te halen en zijn fout te corrigeren vóór hij de dakplanken erop ging spijkeren, ging hij gewoon door met de klus. Hierdoor ontstonden allerlei problemen. Vervolgens moest hij domme fouten camoufleren door stukjes hout, door allerlei spleten op te vullen met lijstjes en blokken. Het werd uiteindelijk een behoorlijke puinhoop, en wij konden weinig doen voor de arme klant.

Dit betreft een slechte klus die onlangs is gedaan. De klant was supervriendelijk en ging voor een carport met garage van Berggren. Een prachtig bouwwerk, maar wel eentje waarbij een beetje bouwkennis en handigheid van pas zou komen. Daarnaast was het ook een tijdrovende klus. Het is wel een van de lastigste bouwwerken in ons assortiment, eentje waarover je niet te gemakkelijk moet denken.

Het is dan zo jammer dat de monteur het een beetje verprutste, door niet de tijd te nemen voor de montage, niet echt nadacht bij wat hij aan het doen was, geen rekening hield met de basisbeginselen van hout, van een blokhut of de gevolgen voor de onmiddellijke omgeving.

Hij gaf later toe dat hij er niet de vaardigheden voor had.

Helaas verliep de montage erg slecht en wij kregen de vraag of wij het bouwwerk konden herstellen. Dit betekende dat alles gedemonteerd en juist gemonteerd moest worden op een vlakke ondergrond, waarbij de verbindingen juist werden uitgelijnd en gemonteerd.

Hier ziet u het bouwwerk toen we klaar waren:

Blokhut 21

Een blokhut/carport met garage van Berggren.

Hier zijn nog wat foto’s als voorbeeld van een complete verknoeide montage. Hierbij had de monteur geen enkele verbinding correct gemonteerd, waarna hij zijn knoeiwerk was gaan opvullen.  Hij had veel beter de bouw kunnen stopzetten en de montage kunnen analyseren alvorens verder te gaan.

Blokhut 22

Aangezien de onderste wandplanken zo verkeerd waren geplaatst, had dit bovenin enorme problemen tot gevolg. De monteur zocht zijn toevlucht tot een vulmiddel om de steeds groter wordende problemen te camoufleren naarmate de blokhut de hoogte inging.

Blokhut 23

Blokhut 24

Blokhut 25

Blokhut 26

Elk onderdeel van deze klus verliep onbehoorlijk; er ging zoveel mis. De meeste problemen kwamen door een slechte fundering en onjuiste montagewijze aan het begin van de klus. Wat de monteur had moeten doen, was stoppen en een paar elementaire controles uitvoeren:

  • Staat de fundering overal waterpas?
  • Zijn de wandplanken correct gedaan?
  • Zijn de verbindingen correct gemonteerd en stevig vast?
  • Kloppen de hoogtes?
  • Staat alles compleet loodrecht?
  • Kloppen de afmetingen?
  • Zitten er fabrieksfouten of montagefouten in de basis?

Uiteindelijk kwam alles in orde en is alles hersteld, tot groot genoegen van de klant. We moesten echter wel verschillende wandplanken vervangen die door de monteur waren beschadigd.

Het had echter helemaal niet hoeven plaats te vinden, als de monteur enkele eenvoudige raadgevingen van ons had opgevolgd, had opgelet bij wat hij deed en bovenstaande punten had gecontroleerd.

Blokhut 27

De voltooide blokhut en een tevreden klant.

Samenvatting professionele klusser

Zoals bij alle vakgebieden kom je hier goede en slechte vaklui tegen, maar ik adviseer altijd mijn klanten om ze onze (online) adviezen door te geven, en ervoor te zorgen dat de monteur van hun keuze ze gelezen heeft, ongeacht hun vaardigheden en expertise. Misschien staan er dingen in waaraan ze niet hadden gedacht, waardoor de montage sneller en goedkoper wordt en in de daaropvolgende tijd minder gauw problemen ontstaan. U zou hen bijvoorbeeld kunnen vragen om te bevestigen dat zij onze adviezen hebben gelezen voordat ze aan de slag staan.

Ik raad u ook ten zeerste aan om zelf de adviezen door te lopen als u een aannemer, timmerman of monteur in de arm neemt die nog niet geheel ervaren is of waarbij u twijfels hebt met betrekking tot de bouw van de blokhut. Als er dan iets fout gaat, bent u daar zeer snel achter, en kunt u de bouw stopzetten voordat de problemen zich verergeren.

Maar laat het ons weten als u of uw monteur op enig moment vragen heeft. Wij willen u graag helpen, voordat er zaken verkeerd gaan.