Dubbele beglazing

Dubbele beglazing bij blokhutten

U hebt ongetwijfeld al bij veel leveranciers van blokhutten, door het hele land gezien dat IEDEREEN dubbele beglazing aanbiedt, PLUS nog dat zij dit aanbieden bij elk model. Ik heb zelfs een blokhut van 19 mm dikte gezien waarbij dubbele beglazing een optie was – verbazingwekkend!

U hebt misschien al opgemerkt dat wij NIET dubbele beglazing aanbieden bij elk model. Wij hebben hier een reden voor…

Dubbele beglazing

Dubbele beglazing bij blokhutten – al onze modellen met 58 mm wanddikte of meer zijn ermee uitgerust, maar waarom biedt Tuindeco deze niet veel aan bij modellen met dunnere wanddiktes?

Wanneer ik word gevraagd om dubbele beglazing bij blokhutten met een wanddikte van 28 mm dan zeg ik klanten dat “dit geen zin heeft: de wanden zijn niet dik genoeg om dit te rechtvaardigen of om hieraan extra kosten uit te geven”

Dit bericht geeft u een uitgebreide verklaring waarom ik dit zeg.

Voordat ik op dubbele beglazing inga, laat ik u eerst het volgende zien:

Warmteverlies bij gebouwen

Dubbele beglazing 1

Opm.: Geeft warmteverlies weer van gebouwschil

Typisch warmteverlies bij alle gebouwen

Dit spreekt eigenlijk al voor zich: 25 % wordt verloren via het dak, nog eens 10 % via de vloer, dus voordat we ons zorgen maken over het glas, kunnen we beter eerst wat aan die 35 % doen. Bekijk mijn aanbevelingen om daken en vloeren van blokhutten te isoleren in mijn vorige blogs. Dat neemt 35 % van uw zorgen weg. Vergeet niet dat 50 mm Celotex of vergelijkbaar een R-waarde van 2,25 en een U-waarde van 0,44 heeft – we komen later hierop terug.

Wij kunnen ook eenvoudig van nog eens 15 % van de warmteverliezen afkomen die door tocht worden veroorzaakt. Al onze blokhutten zijn uiterst strak gemaakt, soms te strak. Het vochtgehalte in onze blokhutten is 14 – 16 %, we gebruiken de daarvoor bestemde hoekverbindingen, dus het tochten is tot het minimum beperkt. Natuurlijk brengt een monteur soms extra lijstwerk aan: soms wil je graag iets extra’s toevoegen aan het gebouw. Tocht kan echter eenvoudig worden tegengegaan.

Dus op deze manier wordt 50 % van de zorgen om warmteverlies weggenomen. Isoleer het dak en de vloer en ga tocht tegen!

Blokhutwanden

Laten we nu eens naar een groot aandeel kijken: de enorme 35 % van de wanden!

Blokhutwanden

Wij bieden een groot scala aan wandplankmaten aan, afhankelijk waarvoor u uw blokhut wilt gebruiken.

U hebt uit het assortiment kunnen opmerken dat er ‘voor elk wat wils’ is. Wij bieden veel verschillende stijlen met diverse wandplankdiktes aan, en dit is op basis van ervaring in gebruikswijzen en eisen voor elke dikte. Het is vanzelfsprekend dat een dunnere wandplank minder thermisch rendement heeft dan een dikkere, dus laten we eens kijken naar onze populairste maten: 28 mm, 45 mm en 58 mm.

R-waarden en U-waarden

Nu wordt het een beetje technisch, maar probeer het te volgen.

R-waarde: Dit is de weerstandswaarde van de warmtestroom door een bepaalde dikte. Dit is hoofdzakelijk van toepassing op vast materiaal, zoals een houtblok, wat in dit geval sparrenhout is. Zodra de R-waarde bekend is, kan deze worden omgezet in een U-waarde. Hoe hoger de R-waarde, des te beter!

U-waarde: Dit de warmteverlieswaarde in watt wanneer de buitentemperatuur ten minste één graad lager is. Deze is vaak het berekeningsresultaat van de som van delen, zoals dubbele beglazing (glas en lucht) Hoe lager de U-waarde, des te beter!

Blokhutplanken van sparrenhout – R- en U-waarden

Ik heb hier onlangs veel onderzoek naar gedaan. Sommigen komen met onwaarschijnlijke waarden: ik heb zelfs een leverancier aangetroffen die compleet idiote en zeer misleidende waarden had aangegeven. Ik heb wel getracht om hierover heel onpartijdig te zijn. De laagste waarde voor sparrenhout is de Amerikaanse R-waarde van 1,41 per inch, met een toename van 0,1 per inch vanwege de thermische massa van het hout. Vervolgens heb ik de Amerikaanse R-waarde omgerekend naar een Europese R-waarde (vermenigvuldigen met 0,1761) en die gebruikt.

Uit mijn berekeningswaarden, die erg laag uitvielen en behoudend waren, kwamen de drie populaire wandplankmaten van gedroogd sparrenhout als volgt uit de bus:

 • Planken van sparrenhout 28 mm – R-waarde 0,29 – U-waarde 3,42
 • Planken van sparrenhout 45 mm – R-waarde 0,45 – U-waarde 2,21
 • Planken van sparrenhout 58 mm – R-waarde 0,61 – U-waarde 1,64

Een dakplank van sparrenhout met 18 mm dikte – R-waarde 0,19 – U-waarde 5,16

Ter referentie:

 • In 1976 was de U-waarde van een huismuur 1,7.
 • In 1985 was deze waarde gedaald tot 1,0.
 • In 1990 gedaald tot 0,6
 • In 2002 gedaald tot 0,35.

Hieruit kunt u concluderen dat een blokhut met deze wanddiktes nooit de waarden van uw huis zal bereiken, ten minste niet zonder extra wandbedekking. Hieruit kunt u ook concluderen hoeveel meer warmte verloren gaat met een blokhut met een wanddikte van 28 mm, en het warmteverlies via het dak is enorm als u niets extra’s doet met de dakplanken.

Op zo’n moment dient u te beslissen waarvoor u de blokhut wilt gaan gebruiken. Voor een vrijetijdsruimte, tuinhuisje, een schuur of opslagplaats is 28 mm prima.  Voor een kantoor of woonruimte moet u echt 58 mm of dikker hebben. 45 mm zit daar tussenin, en daarvoor dient u wel wat compromissen te sluiten. Natuurlijk kunt u ook voor een grotere wanddikte gaan, 70 mm – 90 mm, 120 mm enz., maar u zult altijd het compromis moeten zoeken tussen de kosten van het product en de warmtebesparing.

Als u veel waarde hecht aan het warmte vasthouden, kunt u alle blokhutten gaan bekleden en nog extra isoleren. Met goede isolatie van binnen krijgt u de U-waarden omlaag tot 0,5.

Alleen een blokhut krijgt u nooit op deze waarden, vooral die met 28 of 19 mm wanddikte, zonder heel VEEL extra werk. Is het misschien beter u het extra werk te besparen en naar dikkere wandplanken om te zien?

Dak en vloer – 50% warmteverlies

Bedenk dat u met de hierboven aanbevolen dak- en vloerisolatie een U-waarde van 0,44 krijgt. Als u wilt rekening houden met warmteverlies, dan kunt u in ieder geval isolatie op uw dak en vloer aanbrengen. We weten dat 50 % van de warmte verloren gaat door tocht, het dak en de vloer.  Dit deel is uw GROOTSTE zorg voordat u zich druk maakt om de dubbele beglazing van uw blokhut.

Dubbele beglazing bij blokhutten

Dus komen we nu op de laatste 15 % van het warmteverlies, de ramen en dubbele beglazing.

Hier zijn de waarden waarmee u rekening moet houden, en bedenk daarbij: Hoe hoger de R-waarde, des te beter en Hoe lager de U-waarde, des te beter.

 • Enkele glazen ruit – R-waarde 0,94 – U-waarde 1,10
 • Dubbele glazen ruit – R-waarde 1,93 – U-waarde 0,52

Bekijk deze waarden eens en vergelijk deze met de blokhutwaarden die ik u eerder opgaf:

 • Planken van sparrenhout 28 mm – R-waarde 0,29 – U-waarde 3,42
 • Planken van sparrenhout 45 mm – R-waarde 0,45 – U-waarde 2,21
 • Planken van sparrenhout 58 mm – R-waarde 0,61 – U-waarde 1,64

Een dakplank van sparrenhout met 18 mm wanddikte – R-waarde 0,19 – U-waarde 5,16 – Deze waarden kunt u eenvoudig beïnvloeden door uw blokhut van dak- en vloerisolatie te voorzien.

Daarom hebben wij niet bij alle modellen dubbele beglazing in de aanbieding, want het is echt onnodig dat klanten hieraan extra geld uitgeven.

Bij een blokhut met een wanddikte van 28 mm met een U-waarde van 3,42 hebt u geen enkel profijt van een dubbele beglazing met een waarde van 0,52, aangezien meer warmte via de wanden naar buiten gaat dan via het glas van het raam. Hetzelfde gaat op voor wanddiktes van 45 mm, maar het gaat wel verschil maken bij blokhutten met een wanddikte van 58 mm!