Deuken in vloerplanken

Deuken in vloerplanken

Hier is even een kort bericht voor iemand die het van pas kan komen. Het kwam mij goed van pas, toen ik een blokhut in elkaar aan het zetten was. En vooral toen ik begon te knoeien en wat onnauwkeurig werd met mijn hamer..

Deze tip geldt ook voor uw meubilair en zo’n beetje elk hout waarin u per ongeluk deuken kunt maken. In mijn geval en in het bijzonder betreft het vloeren en boeiboorden van blokhutten.

Hier hebben we een volmaakte houten vloer, het zou ook een booiboord kunnen zijn of zelfs een wandplank, of elk ander stuk hout.

Tuindeco 1

Vloerplank, boeiboord of wandplank: het is nu in smetteloze staat.

Hier hebben we hetzelfde stuk na wat knoeiwerk en een akelig grote deuk door een misslag met een hamer, deze is natuurlijk expres gedaan, maar hiermee krijgt u een indruk.

Tuindeco 2

Een gedeukte vloer van een blokhut na onnauwkeurig en onvoorzichtig gebruik van een hamer.

Dit is me vroeger een paar keer overkomen, en na zo voorzichtig te zijn geweest met de vloer en de complete constructie wil ik het bouwwerk niet met zoiets overdragen. Gelukkig is het gemakkelijk te herstellen.

Als u niks wist over hout en de werking ervan, dan zou u vermoedelijk denken dat het onmogelijk is een deuk uit een stuk hout te halen, is het niet?

Een poosje terug plaatste ik een bericht over het vochtgehalte in hout van blokhutten. Hierin heb ik ook uitgelegd hoe graag hout vocht absorbeert en vervolgens weer verdrijft, en dat hout eigenlijk als een spons werkt. Nu kunnen we gelukkig een keer die eigenschap van hout gebruiken in ons voordeel bij de reparatie ervan, enkel door gebruik te maken van een natte lap.

Tuindeco 3

Wring een doornatte lap uit, maar houd deze wel vochtig en leg de lap over het gedeelte waar de deuk gerepareerd moet worden.

Wring een doornatte lap uit en leg deze over het gedeelte dat u wilt repareren. Laat de lap een uur liggen en laat de lap zijn magische werk doen.

Tuindeco 4

Een natte plank nadat de lap is weggehaald

De vloerplank heeft wat vocht opgenomen van de lap, waardoor de deuken omhoog zijn gekomen. De omtrekken zijn wel nog steeds te zien.

Tuindeco 5

Het is bijna droog en één deuk is verdwenen. De andere bijna ook

Als u met uw vinger hierover gaat, zult u dit nu glad vinden. De deuk is nu weg, maar er zit nog wel een klein plekje waar de door de hamer gemaakte deuk meer vocht heeft opgenomen. Op de volgende foto is alles opgedroogd en is de plek verdwenen.

Tuindeco 6

Nu alles is opgedroogd, is de deuk zo goed als onzichtbaar en komt niet meer terug.

Hout is bewonderenswaardig materiaal, en als u de werking en samenstelling ervan begrijpt, dan snapt u ook veel meer van de eigenschappen die inherent zijn aan uw blokhut. En uiteraard is het erg handig om wat bepaalde misslagen met de hamer of overige schade als deuken te repareren!