De sterkte van blokhutdaken

De sterkte van blokhutdaken

Geplaatst door Richard

Soms voelen we ons wel een beetje benadeeld als verkopers van blokhutten, en dat komt met name door de normen, normen die wij hier eigenlijk niet eens nodig hebben!

Normen voor blokhutten

Wij hebben in ons land geen bouwvoorschriften voor tuinbouwwerken, er zijn zelfs geen richtlijnen. Fabrikanten kunnen hier alles produceren wat ze willen, en dat doen de fabrikanten van schuurtjes dan ook. Dat geldt ook voor tuinhuisjes, plantenkassen en natuurlijk blokhutten. Vooral als erop staat ‘Made in Holland’ of als het voor de Nederlandse markt is en is ontworpen volgens hun belachelijke voorschriften voor ruimtelijke ordening.

In principe kan een fabrikant alles fabriceren wat hij wil, en dat doet hij dus ook.

Europese normen voor blokhutten

Doordat Tuindeco haar blokhutten door heel Europa verkoopt, kan dit wel een leiden tot overbodige sterkten in dakconstructies.

Tuindeco moet aan bepaalde normen voldoen en kan dus niet zomaar iets fabriceren voor een bepaalde prijs.

Bijvoorbeeld:

  • Duitsland, waar wettelijk verplicht is dat daken een sneeuwbelasting van 120 kg/m2 moeten aankunnen.
  • Oostenrijk en Zwitserland waar daken een belasting 90 kg/m2 moeten aankunnen.
  • Spanje en Griekenland hebben natuurlijk veel lagere normen hiervoor, maar zij hebben ten minste normen. En er komen steeds meer bij, omdat de Eurocodes steeds meer ingang vinden.

De kosten van een goed blokhutdak

Het probleem is dat wij als verkopers in Europa extra kosten maken voor zo’n daksterkte, dit vergeleken met lokale bedrijven die maar wat aanmodderen zonder voorschrijvende voorschriften of normen. Dit kan tot gevolg hebben dat onze prijzen voor bepaalde bouwwerken iets hoger zijn. Dit kan ook leiden tot een klacht die ik tegenkwam in een van de recensies op onze site:

“Ik zou met plezier afzien van de extra hoogte van 9 cm als daarmee de hoogte van de blokhut van 2,5 meter lager was uitgevallen, zodat het geheel ‘legaal’ zou zijn met het oog op aspecten van ruimtelijke ordening, vooral binnen de grenzen van afscheidingen van minder dan twee meter.

En dit is nog maar een deel van de problemen die we ondervinden. Je kijkt naar de prijs en naar de hoogte, maar denkt er iemand aan de sterkte van zijn/haar aankoop? Houdt het dak jaren vol zonder dat er verzakkingen zichtbaar worden?

Foto 1

Een inzakkend dak kan in de loop van de tijd ontstaan door een foute berekening van de belastingen of door goedkope fabricage.

Het gewicht dat op een blokhutdak wordt uitgeoefend

Laten we even doen of we ons hier in dit land wel moeten houden aan bepaalde normen. Laten we eens een gebouw bekijken en welke ontwerpeisen we hebben:

NL

De krachten die op een dak van een blokhut worden uitgeoefend zijn net zoals die bij andere bouwwerken: permanente en niet-permanente belasting.

De uitgeoefende belasting bestaat uit het volgende:

  • Permanente belasting: Dit is de belasting van het dak zelf, de dakplanken, gordingen / dakspanten en waarvoor het dak is geconstrueerd om te dragen als eindafdekking, zoals dakleer, shingles, dakpannen, vetplanten enz.
  • Niet-permanente belasting: Dit is het gewicht dat op het dak wordt uitgeoefend door externe factoren, zoals sneeuw, regen, wind en natuurlijk onderhoud; zoals mensen die op het dak werken om het dak aan te leggen of te onderhouden.

De resulterende belasting moet worden overgebracht op de steunbalken en gordingen, wandplanken en uiteindelijk natuurlijk op uw fundering en de grond waarop de blokhut staat. We moeten er zeker van zijn dat de constructie in staat is om dergelijke krachten op een veilige manier aan te kunnen en over te brengen. Natuurlijk moeten we ook ervoor zorgen dat het gebouw dit nog jaren blijft doen.

Foto 3

Het dak moet correct zijn ontworpen voor de belasting die deze ondergaat. Dit is te zien aan de hoogte van de nok, de sterkte en het aantal gordingen en de dikte van de dakplanken.

Sneeuwbelasting bij blokhutten

Dit was een interessante foto uit 2010, toen het hele verdraaide land was bedekt met dat spul!

Foto 4

(Bron illustratie: NASA)

Op een gegeven moment was het gehele land bedekt door de sneeuw

Het kan best dat dit Nederland ertoe heeft aangezet om de Europese wetgeving over constructies in 2010 aan te nemen, en dat Engeland dat voorbeeld gaat volgen samen met de rest van Europa en verschillende andere landen, zoals Rusland en China enz.

Wanneer wij een dak construeren, kijken we naar de sterkte van het gebruikte hout, in ons geval sparrenhout van noordelijke streken. Vervolgens kijken we naar de hoeken en vergelijken we die met de geplande dakbedekking, dat vaak uit shingles bestaat. Wanneer de hellingshoek kleiner is dan 12 graden, gaat het op een gegeven moment niet lukken met de shingles. Het gaat misschien een of twee jaar goed, maar het gaat mis. U moet echt uitkijken met daken met kleine hellingshoeken die bedekt zijn met shingles . U zult membranen onder het dak en veel lijm moeten gebruiken om er zeker van te zijn dat de shingles goed afdichten. Afzonderlijk zullen ze niet veel uitrichten.

De hoeken spelen een enorme rol: zo kunnen we voor elke 10 cm die we hoger kunnen door de grotere hellingshoek 5 kg extra gewicht ter ondersteuning rekenen. Dit maakt enorm veel verschil bij de berekening van de sterkte van een blokhutdak.

Wanneer we het in bovenstaand voorbeeld hebben over een nokhoogte van 259 cm, is dit met een reden. U kunt het dak verlagen als u de hoogte wilt verminderen, maar dan is het niet sterk genoeg in de berekening van de sneeuwbelasting, of de hellingshoek is te klein om met succes dakshingles te kunnen leggen.

Het gewicht van sneeuw

Vroeger hebben we ons niet echt druk gemaakt om sneeuw, maar het lijkt erop dat we hier weersomstandigheden met meer sneeuw  tegemoet kunnen zien. Bekijk deze overzichtskaart eens: interessant, niet?

central

(Bron illustratie: dakweb.nl)

Dit is een kaart die de vereisten ten aanzien van sneeuwbelasting in Europa weergeeft

Deze kaart geeft de vereiste berekeningen voor sneeuwbelasting weer waaraan woonverblijven moeten voldoen. U zult zien dat de maximale belasting 0,7 kN/m2 ofwel 70 kg/m2 is. Godzijdank kunnen Tuindeco blokhutten veel meer aan, dus hoef ik me geen zorgen te maken dat ik binnen afzienbare tijd een klacht hierover krijg!

In december 2010 is er in ons land uitzonderlijk veel sneeuw gevallen; op een gegeven moment viel er in één nacht 60 cm en veel daken hadden een sneeuwlaag van wel 50 cm.

Verse luchtige sneeuw beschikt over een tiende van de dichtheid van vloeibaar water. Een liter is een duizendste van een kubieke meter. Een liter weegt 1 kilogram. Dit wil zeggen dat 10 mm sneeuw gelijk is aan 1 mm water.

Als we dus die laag van 50 cm op het dak in ogenschouw nemen, is de belasting 1 m2 x 500 mm diepte / 10 = 50 kg.

Dus kwam er in één nacht ineens 50 kg extra bij op elke vierkante meter van uw dak.

Bij het inzakken van de sneeuw verandert deze verschillende keren van vorm, afhankelijk van de temperatuur en de tijd. Het gewicht van de sneeuw op het dak kan dus toenemen vanwege de grotere compactheid van de ijskristallen.

Hieruit zult u begrijpen waarom er in Nederland rekening moet worden gehouden  met een sneeuwbelasting van 70 kg / m2 en hoger.

Zoals gezegd zijn er voor blokhutten e.d. geen enkele norm; we kunnen alles fabriceren wat we willen van ongeacht welk materiaal, en dat is prachtig voor u voor een bepaalde prijs. Dit kan echter misschien op de duur een probleempje opleveren, als we dergelijke weersomstandigheden met zware sneeuwval blijven krijgen.

Tevens is het de moeite waard uw verzekeringsmaatschappij te vragen of u verzekerd bent voor bouwschade door overbelasting door sneeuw. Ik durf te wedden van niet!

De kosten van een blokhutdak

Laten we even terugkeren, en net doen alsof u onze blokhutten of die van een andere leverancier bent tegengekomen, maar u vindt de prijzen nog niet echt scherp genoeg. Laten we dan net doen alsof er geen normen zijn waaraan we ons moeten houden, en u wilt de prijzen naar onderen bijstellen. Hier krijgt u een paar getallen:

  • Elke 10 cm/m2 hoger kost ons € 9,50 (excl. BTW) fabricagekosten
  • OSB-plaat is 80 % goedkoper dan sparrenhouten rabatdelen.
  • Vurenhout is goedkoper dan sparrenhout
  • 16 mm – 12 mm is goedkoper dan 18 mm
  • Een gording in de lengte door midden zagen is 50 % goedkoper.

Als Tuindeco zich niet hoefde te houden aan de Europese normen maar alleen producten maakte voor de lokale markt, zou alles veel goedkoper kunnen zijn. Er zijn een hele hoop goedkope blokhutten op de markt. Het probleem is dat ze voor de consument niet zo goedkoop zijn als zou moeten, als je bedenkt dat aan kostenbesparing is gedaan.

Berekening van de sterkte van blokhutdaken

Alle goede fabrikanten vermelden een berekening van de sterkte van het dak: Bertsch, Lugarde, Scan Holz, Tuindeco. Dit doen ze met een reden, en een belangrijke, waaraan u misschien wel niet hebt gedacht toen u een blokhut wilde kopen.

Als ik u was, zou ik de fabrikant waar ik mijn blokhut wil kopen gaan vragen volgens welke specificaties zij deze fabriceren. De normen voor bouwconstructies vereisen een belastbaarheid van minimaal 70 kg/m2 en 80 kg/m2 voor Nederland. Dit zijn de minimum vereisten voor uw blokhut.

Tuindeco ontwerpt blokhutten met een sneeuwbelasting van minimaal 110 tot 140 kg/m2, en dan hebt u echt een heel sterk dak. Deze berekening vindt u terug in de hoogte van de nok, de sterkte en het aantal gordingen en de dikte van de gebruikte dakplanken.

Uw blokhut dient ten minste te zijn ontworpen volgens de Nederlandse bouwvereisten voor sneeuwbelasting. Vraag uw leverancier naar de specificaties voor sneeuwbelasting en vraag om een bevestiging dat uw dak niet gaat doorzakken: nooit niet en ongeacht extreme weersomstandigheden!

‘Extreme weersomstandigheden’ is de smoes die u krijgt wanneer het dak begint door te zakken, terwijl dit kennelijk niet onder de garantie valt. Dit zou niet het geval zijn geweest met uw blokhut of welk tuinhuis dan ook, als deze ten minste correct was ontworpen.

Foto 6

Blokhut Henning, voorzien van een stevig dak dat bestand is tegen de sneeuwbelasting.

Foto 7

De sneeuwbelasting is bij deze misschien een beetje extreem, maar het zet wel aan tot nadenken!

Plaatsing van een blokhut

Naast alle berekeningen van belastingen moet u toch ook op het dak kunnen lopen bij de plaatsing van het gebouw, maar dit is ook nodig wanneer u in de loop van de tijd onderhoud wilt uitvoeren. Alle blokhutten dienen hiervoor te zijn ontworpen. Vraag uw leverancier specifiek of bij het ontwerp van uw blokhut hiermee rekening is gehouden.

Veel blokhutten hebben daken waarop u niet zou durven klimmen, en ik heb bouwlieden gekend die weigerden om daken te voorzien van shingles vanwege dit probleem.

Foto 8

Controleer of er een ontwerpintentie voor uw blokhut is, die u toestaat om bij de plaatsing en het onderhoud over het dak te lopen.