De deuren van blokhutten

De deuren van blokhutten

Het maakt niet of u een goede monteur bent: met uw beste timmermansoog zult u toch altijd het deurkozijn moeten aanpassen tijdens de installatie, vooral als het een dubbele set deuren betreft. Dit moet ook gebeuren als u wilt dat het volmaakt passend wilt hebben.

Misschien moet het tijdens de levensduur van een blokhut nog eens gebeuren vanwege de seizoen verschillen in vochtigheidsgehalte, direct zonlicht, blootstelling aan weersinvloeden. Dit heeft allemaal invloed op de blokhut. Wat ik natuurlijk in eerdere berichten al heb gezegd: behandelen maakt veel uit, maar ook hoe vatbaar de deuren of ramen zijn voor die wisselingen.

Het stellen van een deurkozijn

U dient rekening te houden met verschillende factoren als u de deur perfect wilt stellen:

  • Loodrechtheid van het deurkozijn.
  • Stevigheid van het deurkozijn.
  • Waterpas staan van het deurkozijn.
  • De afstelling van deurblad op het kozijn.
  • De afstelling van deurblad op het middelpunt.
  • Kromming van het deurblad.

De loodrechtheid is vanzelfsprekend van belang; dit kan op een aantal manieren worden gedaan. Zelf zet ik altijd eerst mijn kozijn op de grond in elkaar en gebruik voor alle hoeken een winkelhaak. Ik schroef zelf altijd het kozijn in elkaar, maar soms wil ik ook wel eens schroeven en verlijmen, zodat het geheel tijdens de levensduur van het gebouw steviger vastzit (controleer wel eerst of het kozijn goed zit voor u het verlijmt).

Ik ken ook wel monteurs die het kozijn in het geheel niet vastschroeven of vastspijkeren; dat zou ik niet aanraden!

Bij een dubbele deur maakt het veel uit voor de gecombineerde werking of die waterpas staat. Als deze iets scheef staat, gaat dit erg opvallen wanneer u de plek midden bovenaan bekijkt waar de deuren samenkomen.

tuindeco-blokhut

Een goed voorbeeld van een deurkozijn met een iets scheve onderkant

Kijk maar eens naar de foto hierboven: u ziet hier dat de twee bladen boven en onder niet met elkaar overeenkomen. Dit komt doordat de funderingsbalk waarop het kozijn rust enkele millimeters uit het lood ligt. Misschien denkt u dat de fundering precies waterpas ligt, maar u kunt altijd aan de deuren zien als u een vergissing hebt gemaakt.

In dit geval is dit eenvoudig op te lossen door een opvulstuk van 2 à 3 mm onder de linkerkant van de drempel tussen de funderingsbalk en de drempel te stoppen. De twee deurbladen zijn dan waterpas.

Als u zeker bent dat de deur stevig is gemonteerd en compleet waterpas is (met lijm, schroeven of beide, of zelfs met spijkers, hoewel ik altijd liever schroeven gebruik), en als u er ook zeker van bent dat de drempel compleet waterpas is, maar dat u toch moet afstellen, dan kunt u dat met de scharnieren doen.

1.1 Scharnieren blokhut

Er worden bij blokhutten verschillende soorten scharnieren gebruikt, waarmee u allemaal de deur kunt afstellen.

tuindeco-blokhut-1

Een opbouwscharnier – in het algemeen gebruikt voor dunnere wandplanken en blokhutten. Deze kunt u op beide vlakken afstellen.

Er zijn mensen die me vragen gesteld hebben over de veiligheid van deze scharnieren. Zij zien het als een veiligheidsrisico dat de schroeven aan de buitenkant zitten. Wanneer ik deze heb gemonteerd en een klant mij die vraag heeft gesteld, pak ik gewoon een grote metalen boor en boor daarmee de sleuven uit van de schroeven, zodat ze er onmogelijk eruit gehaald kunnen worden. U kunt natuurlijk ook beveiligingsschroeven gebruiken die in de meeste doe-het-zelfwinkels te krijgen zijn.

tuindeco-blokhut-2

Een tweedelig scharnier dat bestaat uit een koker en een pen. Hiermee kunt u de deur op beide vlakken afstellen; zulke scharnieren als hierboven zijn te vinden op lichtere deuren en bij blokhutten met geringere plankdiktes,

tuindeco-blokhut-3

Driedelig scharnier. Twee delen worden in het kozijn geschroefd en één deel in de deur, bijeengehouden door een pen. Afstelbaar op beide vlakken. Deze worden gebruikt op zwaardere deuren, omdat ze meer stevigheid bieden.

tuindeco-blokhut-4

Met deze deurscharnieren kunt u de deur op slechts één vlak afstellen -omhoog en omlaag. Ze worden voornamelijk gebruikt bij kozijnen met een effen deurverbinding, waarbij u de deur dichterbij kunt stellen vanuit het kozijn zelf. Boven in de kap van het scharnier is een stelschroef te vinden die met een inbussleutel kan worden gesteld.

Er zijn nog andere scharnieren, maar die beschikken allemaal over een vergelijkbaar afstelmechanisme; het driedelige scharnier lijkt het populairst te zijn.

Afstellen van scharnieren bij blokhutten

Het meest gebruikte, driedelige scharnier brengt op een of andere manier monteurs in de war. Kijk eens hieronder naar enkele voorbeelden van het gebruik en de afstelling:

tuindeco-blokhut-5

Het driedelige scharnier wordt bijeengehouden door een pen.

Met dit scharnier kunt u de deurbladen dichter bij of verder weg van het deurkozijn stellen. U kunt met deze scharnieren ook de deurbladen zelf dichter bij of verder weg van elkaar stellen ten opzichte van de middellijn.

U kunt de pen met een drevel, of in ons geval met een kleine kruiskopschroevendraaier eruit halen. Er is altijd een zekere weerstand, dus is meestal een hamer nodig om de pen eruit te tikken.

De scharnieren zelf kunnen naar binnen of buiten worden gedraaid de deurbladen respectievelijk dichter bij / verder weg van elkaar (deurbladgedeelte) te verplaatsen. Natuurlijk kunnen de deuren dichter bij / verder weg van het deurkozijn worden verplaatst om de twee delen aan het deurkozijn te stellen.

tuindeco-blokhut-6

Het scharniergedeelte kan met behulp van een dunnen schroevendraaier worden gesteld; dit is het deurbladgedeelte dat de deurbladen dichter bij of verder weg van het middelpunt beweegt.

Zelf wil ik eerst vaststellen in welke richting de deur moet worden gesteld, en draai vervolgens de scharnierdelen maximaal drie slagen naar binnen of buiten. Ik doe daarna hetzelfde met de andere scharnieren. Door deze alleen maar drie slagen te draaien houdt u alles eenvoudig en consistent.

Kom niet in de verleiding om te gaan afstellen op beide vlakken tegelijk, want dat kan verwarrend werken.

U kunt de pennen losjes weer terugplaatsen om de afstelling te controleren voordat u deze compleet erin slaat

tuindeco-blokhut-7

U kunt de scharnierpennen los laten zitten bij de uitvoering van de afstelling en steeds de scharnieren controleren tot u de deuren perfect afgesteld krijgt.

De scharnierdelen aan het kozijn op het deurkozijn afstellen.

tuindeco-blokhut-8

De scharnierdelen aan het kozijn worden gesteld met een kleine schroevendraaier

Zodra alle afstellingen gedaan zijn en u tevreden bent, slaat u daarna de pennen er volledig weer in.

tuindeco-blokhut-9

Sla, wanneer u tevreden bent met de afstelling, de scharnieren er weer volledig in.

Met behulp van de bovenstaande afstelling van de scharnieren, de drempel die volledig waterpas is en het kozijn dat compleet in het lood staat, kunnen alle problemen met de deuren worden opgelost en kunnen ze volmaakt passend worden gemaakt.

MAAR

Heel soms kunt u met een ander probleem te maken krijgen die voor 99,9% wordt veroorzaakt door de opslag. De deur is kromgetrokken!

Een kromming is NOOIT een probleem en gemakkelijk te ondervangen of te vermijden.

Een kromgetrokken deur van een blokhut

Net zoals u bij de plaatsing de scharnieren moet afstellen, kunt u even zo goed tijdens de levensduur van het gebouw te maken krijgen met een kromgetrokken deur. Dit is ongebruikelijk, maar het kan voorkomen. Normaliter wordt het veroorzaakt door opslag door het weer: een nogal onwenselijke eigenschap van hout – hout werkt wanneer het de kans krijgt.

De deuren en ramen in een blokhut zijn waarschijnlijk het duurste en meest complexe deel van het hele gebouw, en de leverancier is er alles aan gelegen om deze delen te schermen. Tenzij het gebouw erg groot of complex is, zitten de deuren en ramen in het hoofdpakket van de blokhut, compleet begraven onder de wandplanken.

tuindeco-blokhut-10

De deuren en ramen zitten verpakt in een blokhutpakket speciaal om ze te beschermen tegen kromtrekken.

Deuren en ramen zijn vaak binnen het pakket nog beschermd tegen beschadiging van het glas, maar vooral om kromtrekken te voorkomen. Elk soort hout behoudt zijn vorm wanneer het wordt geschraagd. Zodra de schraag wegvalt, kan het gaan werken. Naast schragen brengt een leverancier ook beveiligingen aan in de deur zelf, zoals de keuze van de nerfrichting in het hout en, wat de laatste tijd wordt gedaan, door hout te lamineren, wat kromtrekken tegengaat.

Ik heb al eerder in andere blogberichten gezegd dat een monteur de bouw enorm kan beïnvloeden door de manier waarop deze de onderdelen opslaat na het uitpakken. Wij kunnen allerlei problemen veroorzaken bij de opslag van wandplanken en gordingen. In mijn bericht advies voor de montage van blokhutten vertel ik dat de wandplanken plat en boven op elkaar moet worden opgeslagen.

tuindeco-blokhut-11

Sla nooit wandplanken op deze manier op wanneer u gaat bouwen: hierdoor gaat hout kromtrekken.

tuindeco-blokhut-12

Sla wandplanken alleen boven op elkaar en vlak op om kromtrekken te vermijden.

Zoals ook voor andere houtproducten geldt: de manier waarop u hout opslaat maakt een enorm verschil voor de montage. Ik laat u nog meer voorbeelden zien van een slechte manier van opslaan in een van mijn berichten, advies voor de montage van blokhutten.

tuindeco-blokhut-14

Een voorbeeld zoals u blokhutonderdelen niet moet opslaan. Zet ze NOOIT tegen een muur, leg ze altijd vlak.

Dit gebeurt er met onderdelen die tegen een muur zijn gezet of niet op een vlakke en effen ondergrond zijn gelegd. Moet u zich indenken dat dit ook met uw deur or ramen gebeurt.

tuindeco-blokhut-15

Heel erg kromgetrokken hout door onjuiste opslag bij de bouw van het bouwwerk.

Dit is een extreem voorbeeld van wat er met een deur gebeurt wanneer u deze meerdere dagen tegen een muur zet alvorens ze te monteren:

tuindeco-blokhut-16

Een heel erg kromgetrokken deur. Dit komt door de opslag en zorg. Gemakkelijk te herstellen, maar ook gemakkelijk te vermijden door alles correct op te slaan.

Kromtrekken is echter nooit een probleem en is eenvoudig te herstellen, maar u beter maar niet het probleem opgescheept zitten. Bedenk dus het volgende:

  • Houd de deuren en ramen net zo ondersteund als ze waren bij hun aankomst op de pallet.
  • Bewaar ze 100% vlak en boven op elkaar.
  • Zet de nooit tegen een muur tijdens de montage van uw blokhut

In een vorig leven maakte ik schuren en tuinhuisjes. Als we een deur af hadden, legden we ze in een stapel op elkaar met afstandshouders ertussen, waarna we ten slotte stenen er bovenop legden om kromtrekken tegen te gaan. Dit alles bleef liggen tot ze in een gebouw werden geplaatst, waarbij ze daarna werden ondersteund door scharnieren, het kozijn, vergrendelingen en natuurlijk de zwaartekracht, want het feit dat ze waterpas, rechtop en loodrecht stonden geeft ook ondersteuning. U dient tevens aan de deuren en ramen te denken wanneer u in afwacht van de montage bent.

Het is echter geen probleem als u hiermee wordt geconfronteerd of dit veroorzaakt hebt!

Als ik heb zitten prutsen, kan er iets zijn kromgetrokken, of het kan zijn dat de deur zelfs tijdens de montage gaat werken, wat kan in zeldzame gevallen.

De deur of het raam van een blokhut kan door de hitte van de zon worden vernield. Mijn andere berichten, waar ik het over het vochtgehalte, scheuren en kromtrekken heb, kunnen voor u interessant zijn en ook een verklaring geven van wat u ziet: Scheuren en spleten in hout gaat ook over vochtgehalte in blokhutten.

De oplossing is echter eenvoudig, zoals deze …..

tuindeco-blokhut-17

Een ideale oplossing bij een kromgetrokken deur zijn de zogenaamde ‘draaiknoppen’.

Dit zijn kleine, handige onderdelen die in elke doe-het-zelfzaak te krijgen zijn. We sturen u gratis een paar als u ze nodig hebt. Hiermee krijgt u altijd krommingen na verloop van een maand eruit. Zoals ik al heb gezegd, hebt u ze zelden nodig wanneer u ze de delen met beleid stalt, maar deze bieden een oplossing als u kromgetrokken delen wilt aanpakken.

Ik krijg wel eens de vraag hoe ze moeten worden gemonteerd: hier is een voorbeeld. Ik heb de foto’s vergroot ter demonstratie, dan snapt u wel wat de bedoeling is.

tuindeco-blokhut-18

Er is geconstateerd dat de deur van de blokhut is kromgetrokken en hersteld moet worden.

tuindeco-blokhut-19

Als u een dubbele deur hebt en een deurlijst hebt gemonteerd, gebruik dan een vergelijkbaar stuk hout dat erop lijkt. Een stuk van de pallet of een afgezaagde dakplank of vloerplank is ideaal hiervoor.

tuindeco-blokhut-20

Zoals we altijd doen met schroeven in hout, boren we eerst voor alvorens een schroef erin te draaien. Waar wij aan het werk zijn, kan het hout gemakkelijk splijten.

tuindeco-blokhut-21

Wij hebben alles hier uitvergroot om te laten zien dat wij een plaat met overeenkomende maten aan de tegenoverliggende kant op de deur bevestigen en dit aan de tegenoverliggende deurblad vastmaken.

tuindeco-blokhut-22

Als de plaat is bevestigd, bevestigt u daarna de draaiknop. Door deze te draaien zet u de deur vast. Dit functioneert bij enkele en dubbele deuren. De draaiknop is bij uitstek hiervoor gemaakt.

tuindeco-blokhut-23

Wanneer de draaiknop is bevestigd, wordt de kromgetrokken deur geschraagd en verdwijnt de kromming in een maand of twee, waarna u de knop weer kunt verwijderen.

Hier is een foto die ik niet met plezier bewaar: dit was de ergst kromgetrokken deur waarmee ik bij een klus te maken heb gehad.

tuindeco-blokhut-25

Dit ernstige geval was mijn schuld, maar ik heb het eenvoudig opgelost.

Met een draaiknop was dit erg snel hersteld, en ik heb de klant er niet meer over gehoord.

Mocht u een vergelijkbaar probleem hebben bij één van uw Tuindeco blokhutten, blijf er dan niet mee zitten. Wij kunnen u helpen dit eenvoudig op te lossen, en sturen u een paar van die knoppen toe.

Let er wel op dat hout lastig kan zijn en wel tijdens de gehele levensduur van uw blokhut. Een heleboel hangt af van de hoeveelheid en kwaliteit van het behandelmiddel dat u gebruikt voor de deuren en ramen. Zonder goede behandeling kunt u hierop wachten bij elk bouwwerk, ongeacht welke leverancier het betreft. Raadpleeg dit bericht voor meer informatie over behandelingen: advies voor behandeling van blokhutten.