De behandeling van een blokhut – Vraag van een klant

De behandeling van een blokhut – Vraag van een klant

Ik probeer altijd het best mogelijke advies te geven, en soms, hoewel ik onze hout behandelings-producten aanbeveel, raad ik anderen toch ook aan om klanten de keuze te geven.

Een klant schreef me naar aanleiding van onze e-mailuitwisseling:

Ik heb echt veel waardering voor de extra informatie, omdat ik graag wil dat het allemaal gaat lukken. Ik vind het prachtig dat u uw ervaring door wilt geven. Ik heb geprobeerd dit allemaal op internet op te zoeken, maar het is verbazingwekkend moeilijk voor een compleet groentje om een goed en eenvoudig te begrijpen advies te vinden. Een stap-voor-stap handleiding “Een schuur verven voor domme ezels” zou waarschijnlijk veel hits opleveren voor uw website!

Ik heb genoeg informatie om mijn eigen beslissingen te nemen en ik begrijp hoe belangrijk het fundament, een dampdichte laag en ventilatie zijn.

Ik ga geen blogbericht schrijven voor ‘domme ezels’, maar het zou misschien handig zijn voor u als ik mijn e-mail aan meneer M. kopieerde dat de aanzet was voor deze reactie…het is wel een beetje langdradig, maar het kan behulpzaam zijn bij verdere vragen over de behandeling en uw inzicht hierin.

Ik heb de neiging om de eenvoudigste optie aan te raden – drie lagen van een duur product. Gebruik niet alleen maar (……), vooral niet hun behandelmiddel voor schuren, want dat is verschrikkelijk voor blokhutten.

De eerste paar jaar van de levensduur van een blokhut kunt u beter te veel dan te weinig doen. Het hout wordt in een speciale oven gedroogd, en mijn eigen theorie is dat daarom de strootjes waaruit het hout bestaat nog steeds zijn geopend: het hout is niet echt dood, zoals normaal is bij dode dingen. Het is een kunstmatige dood die wij de arme boom hebben bezorgd.

Door die geopende strootjes kan vocht uit de omringende lucht snel worden geabsorbeerd en uitgestoten. Hout bestaat in principe uit allemaal strootjes (die nodig waren om vocht uit de grond op te zuigen), en die willen we dus dichtstoppen. Dit kan door enkele goede lagen behandelmiddel, waardoor het probleem is opgelost.

Het beste kan hout op natuurlijke wijze, via lucht, worden gedroogd. Maar goed, als we dat zouden doen, dan moet u jaren wachten op uw blokhut / tafel / aanrecht / keuken enz., en dat wil niemand.

U stopt de overdracht van dit vocht niet door een goedkoop behandelmiddel; het levert onvoldoende dikte op om de vochtstroom te stoppen. Als u iets goedkoops gebruikt, gaat het hout het eerste jaar veel uitzetten en krimpen.

In het tweede en derde jaar is dit een stuk minder; dit komt denk ik doordat de strootjes enigszins zijn ingezakt en/of verstopt zijn geraakt. Het hout is ook ‘meer dood’, het begint zich meer te gedragen als via lucht gedroogd hout, zodat het minder werkt.

Als een bouwwerk goed is geventileerd, is een beschermingsmiddel niet nodig. Als een bouwwerk totaal onbehandeld is maar wel geventileerd, wordt het niet aangetast.

Houtbehandeling en mijn aanbevelingen: wij, de producent en de leveranciers van verfproducten hebben allemaal zo onze redenen.

Ik praat vanuit het oogpunt dat ik volgend jaar geen klacht van u wil dat uw bouwwerk is uitgezet/gekrompen, en dat u ergens een spleet hebt waardoor witte stukken te zien zijn. Dit is natuurlijk iets wat eigen is aan hout: het zet uit en krimpt, en als de klant dit inziet is er geen probleem. Spleten ontstaan alleen als er een beperking optreedt doordat een raam- of deursponning op de plaats wordt gehouden. Maar gedurende de eerste twaalf maanden zit er behoorlijk wat werking in uw blokhut.

Maar soms zien we ook iets anders: Dit jaar hadden we een probleem met een van onze showmodellen. Bij het aanbreken van de lente kromp één kant sneller dan de andere, omdat er maar één laag behandelmiddel was aangebracht en de zon heel erg fel op slechts één kant scheen, en de andere kant in de schaduw lag. Dit betekende dat de strootjes niet genoeg waren dichtgestopt, waardoor vocht aan de zonkant veel sneller werd uitgestoten dan aan de schaduwkant. Ik wist wat het probleem was, en een week of twee later was alles weer gelijk doordat we nog een laag hadden aangebracht: probleem opgelost.

Dit is waarom wij het hebben over 80 – 120 micron dekkingsdiepte. Dit is ook wat alle goede, dure behandelmiddelen u zullen opleveren. Dit is waarom ze het over 2 – 3 lagen hebben, zodat zeker is dat de diepte dik genoeg is om de strootjes af te sluiten en ongelijke werking te stoppen.

Dus: wij hebben vanuit mijn gedachtegang de strootjes afgesloten, zodat ik jullie het daaropvolgend jaar niet krijg te spreken over uitzetten en ik dan alles weer moet uitleggen over het vochtgehalte van de lucht, en waarom uw blokhut zich op die manier gedraagt.

Daarna gaan we verder met de producent: zowel hij/zij als ik weten zeker dat hout nooit gaat rotten als dit wordt geventileerd. Maar wij moeten rekening houden met een problematisch fundament, een fundament dat in water staat, een bladerdak dat ertegen aan staat, insecten die het aantasten, vogelpoep dat schimmels veroorzaakt, een dampdichte laag dat niet vochtbestendig is enz. Daarom willen we een conserveringsmiddel. Hiermee wordt voorkomen dat er zoiets ontstaat. Dit zou een beetje nozele klant ook zelf in kunnen zien. Hiermee krijg ik u ongeveer 5 jaar lang niet meer te spreken.

Dan komen we toe aan de fabrikant van de verf- / behandelmiddelen – zij zullen zich ook willen indekken. Zij denken ook: hoe meer hoe beter en zeker is zeker, en gaan van alles van u vragen, net als wij. Mocht er iets aan de hand zijn, dan willen ze er zeker van zijn dat zij alles goed hebben afgehandeld. Zij weten ook dat hout niet gaat rotten bij voldoende ventilatie, maar willen ook oppassen voor ‘dolende’ klanten. Als u alles goed hebt gedaan, ongeacht welke behandeling u hout geeft, het komt altijd wel goed. Maar als het blootgesteld wordt aan vocht en niet wordt geventileerd, dient u het zeer regelmatig te behandelen.

Als u het voorgaande goed hebt begrepen, en u inziet wat het natuurlijke, eigen karakter is van hout, zoals uitzetten, krimpen, scheurtjes, spleten enz., dan is een behandelmiddel van goede kwaliteit voldoende; als u twee of drie deklagen aanbrengt, zal het bouwwerk er meerdere jaren goed uit blijven zien, voordat een nieuwe behandeling nodig is.( voor mijn eigen blokhut heb ik jaren geleden Embalan gebruikt, En alles wat ik doe, is het elk jaar wassen met een drukspuit . Het kan nu een likje gebruiken, maar het is nog vrij van houtrot). Als het echter voortdurend nat is, dan moet u meer gaan nadenken over hoe u het hout gaat beschermen tegen houtrot dat gaat ontstaan door vocht of andere ellende.

Mijn advies is: een goede ventilatie, een goed fundament en een dampdichte laag is het belangrijkste om een blokhut een goede start te geven.

Daarna een goed behandelmiddel van zo’n 2 à 3 lagen; het beste een middel dat alles in één keer behandelt. Iets waardoor het hout er goed uit gaat zien, en waardoor een paar jaar geen nieuwe behandeling nodig is. (onze behandelmiddelen zijn trouwens erg goed!) Bedenk steeds wat hout van nature doet en geniet daarvan. Bedenk ook, trouwens, dat een van de redenen dat wij een goed behandelmiddel kopen voor een blokhut de elasticiteit is. Het hout van die dingen werkt, en daardoor helpt deze elasticiteit erg veel in het eerste jaar, vooral bij de verbindingen. Dit is iets wat erg belangrijk is en wat goedkope behandelmiddelen u niet kunnen bieden.

Ik hoop dat u hier iets aan hebt….