Dakshingles leggen

Dakshingles op blokhutten leggen

Onze leverancier van dakshingles is IKO.

Die zijn de beste dakshingles die op de markt te vinden zijn, en bovendien het eenvoudigst in gebruik.

Wij bieden bij al onze blokhutten en priëlen deze shingles als optie aan.

Wij zijn de enige leverancier die zo’n grote verscheidenheid aan kleuren en stijlen en combinatiemogelijkheden met zes kleuren en drie stijlen in de aanbieding hebben:

Tuindeco 1

Dakshingles van IKO die met onze blokhutten en tuingebouwen worden meegeleverd

De instructies, voor het leggen, zitten bij het ontvangen pakket, maar die kunnen wel eens verwarrend zijn wanneer de installateur deze manier van dakbedekking nooit eerder heeft gedaan. Het is inderdaad waar dat ik in het weekend vaak telefoontjes krijg, van klanten die hulp nodig hebben bij de problemen die ze ondervinden bij het leggen van de dakshingles.

Laten we eens de instructies aan de kant leggen, dan ga ik uitleggen hoe ik deze op blokhutten leg.

Wat u eerst moet weten, is dat u ze niet in direct zonlicht moet laten liggen; de achterkant van de tegels is namelijk voorzien van een bitumenstrook. Het is de bedoeling dat deze stroken smelten in de zon en aan elkaar gaan plakken op het dak; het laatste wat u wilt, is dat ze al in de verpakking aan elkaar gaan kleven.

De tegels worden in stroken van vier tegels op rij geleverd. De stroken zijn 1 meter lang.

Tuindeco 2

Een strook dakshingles

We moeten beginnen aan de voorkant van het dak de shingles aan te brengen; hier wijk ik af van de instructies, maar ik vind dat de afwerking dan beter is.

Overhangend gedeelte

Bedenk of u wel of niet een goot wilt. Als u dat wilt, dan dient u uit te zoeken hoeveel de tegels moeten overhangen om midden boven de goot uit te komen. Als u geen goot bevestigt, dan moeten we de overhang bepalen. Ik gebruik vaak een stuk dakplank (18 mm) als sjabloon voor het overhangend gedeelte.

Begintegels

Leg de eerste tegel op het dak en draai deze om, zodat de tegels met de voorkant naar boven liggen. Draai deze vervolgens om. Dit doe ik graag wanneer de blokhut klaar is en ik op mijn werk terugkijk; dan zie ik het tegelvlak onder en boven. Ik vind dat het er leuker uitziet. Daarna ga ik door met alle tegels tegen elkaar leggen over de volledige lengte van het dak. Ik ga normaliter alleen te werk vanaf één kant van het dak door met een volledige tegel te beginnen. Wanneer ik aan de andere kant ben, snijd ik de tegel gelijk af met de dakplank. Zorg er wel voor dat de tegel precies aan ligt, anders krijgt u de windveer er niet op. Zorg bij schilddaken er tevens voor dat ze gelijk liggen met de hoekpunten, dat bespaart u later een boel problemen.

Nu zijn we weer bij het begin van de eerste rij aan de kant waar u bent begonnen. Ik begin altijd links. Neem een tegelstrook, maar nu met de juiste kant naar boven, waarbij het puntige gedeelte naar beneden wijst. Zet deze direct boven op de beginrij. Ik schuif deze strook daarna een halve tegel naar links, die natuurlijk zo de naden bedekt van de tegels die eronder tegen elkaar aanliggen. Hier wijk ik opnieuw af van de gebruiksaanwijzing, want ik gebruik slechts drie spijkers. Eentje aan beide uiteinden net boven de bitumenstrook, en eentje versprongen in het midden van de tegel. Als u mijn aanbeveling van de ‘drie spijkers’ opvolgt, zorg er dan voor dat u de middelste laat verspringen, anders zijn spijkerkoppen te zien. Wanneer we klaar zijn, zou u helemaal geen spijker moeten zien.

Er zijn monteurs die vanwege de snelheid liever gebruik maken van nietpistolen. Men zegt dat het prima werkt, maar ik heb het nog niet zo gedaan. Ik werk liever met oude vertrouwde spijkers, dan weet ik zeker dat het vastzit.

Ik ga nu verder met de eerste rij en leg de stroken weer tegen elkaar, terwijl ik erop let om ze gelijk met de planken af te snijden.

Bijsnijden

De gebruikelijke manier om tegels af te snijden is met een stanleymes of iets dergelijks. Er gaan echter aardig wat mesbladen doorheen en u krijgt kramp in uw handen. Waar ik wil snijden, vouw ik de tegel voorzichtig om en sla met mijn hand of een hamer op de vouw. Dit noem ik mijn ‘omvouw en mep erop’-techniek. Hiermee breekt de tegel op de plek waar de snede moet komen. De afwerking lijkt niet zo netjes, maar de snijlijn is nooit zichtbaar. Bovendien worden zo uw handen ontzien!

Daaropvolgende rijen

Beginnend aan mijn favoriete linkerkant ga ik weer bezig met een volledige tegel die gelijk ligt met de dakrand. Ik plaats de tegel daarna boven op de scheidingslijn van de onderliggende tegels. Dat is gewoonlijk ongeveer 145 mm. Ik zaag dan een stuk hout van die gemeten lengte af van overgebleven planken en gebruik dat als sjabloon, zodat alle tegels die ik leg op die lengte liggen. Zo weet ik zeker dat ze allemaal gelijk liggen.

Ik ga door met leggen met tegels rij voor rij naar boven. Ik stop wel regelmatig, vooral op erg grote daken, om te controleren of ik nog steeds in een rechte lijn werk. Niets is erger dan als er ‘golfjes’ zitten in de tegellijn.

Nokken

Wanneer ik de nok heb bereikt, vouw ik de tegels zo netjes mogelijk om. Eventueel snijd ik zo nodig bij.

Vervolgens moeten we nu de nok afwerken, of de hoeken bij zadeldaken. Hiervoor snijden we de tegelstroken in afzonderlijke tegels. Hierbij maak ik weer gebruik van mijn ‘omvouw en mep erop’-techniek, om te vermijden dat ik kramp in mijn handen krijg. Maar u kunt gerust ook een scherp mes gebruiken als u het echt netjes wilt doen.

Om de tegels gemakkelijk om te vouwen bij de rand, zoek ik de kleine ‘inkeping’ aan de zijkant van de tegel op en snijd vandaar naar boven onder een hoek, of ik maak weer gebruik van de ‘omvouw en mep erop’-techniek.

Tuindeco 3

De tegels afsnijden voor de nok.

Wind

Nu lik ik aan mijn vinger en steek deze omhoog. Ik kijk waar de wind het meest vandaan komt, omdat ik niet wil dat mijn noktegels worden overlapt terwijl ze frontaal in de wind liggen, zodat de flappen opwaaien. Wanneer ik me heb geïnstalleerd, begin ik aan het uiteinde van mijn keuze. Ik sla mijn spijkers aan beide zijden van de tegel op de bitumenstrook en weer laat ik deze met ongeveer 145 mm overlappen, of ik neem het stuk hout dat ik gebruik als sjabloon.

Als ik vermoed dat de blokhut aan bijzonder weersomstandigheden wordt blootgesteld of als het winter is, doe ik een beetje lijm voor dakshingles in alle hoeken van de overlappende tegels.

Tot slot

Als u bij een zadeldak de dakbedekking aanbrengt, zoals bij een van onze priëlen waar u geen eindbedekking voor heeft, moet u wel een beetje opletten hoe u eindigt. Bij een pyramidedak als bij onze hoekblokhutten krijgen tegels op elke hoek de neiging om bovenaan de vorm van een waaier aan te nemen, omdat ze van nature in elkaar willen grijpen. In die fase moet u even opletten om dit mooi af te werken.

Ik hoop dat ik hiermee een beetje heb uitgelegd hoe u tegels legt, of in ieder geval: hoe ik ze leg. Ik hoop ook dat ik nu minder telefoontjes om hulp krijg op zondagochtend! Maar ik sta altijd paraat voor klanten die rechtstreeks de spullen van ons hebben gekocht.