Bouwinstructie blokhutten

Bouwinstructie blokhutten

Advies voor de montage van blokhutten –

Dit artikel bevat aanbevelingen voor ALLE bouwwerken die met behulp van de door ons geleverde montagewijze voor blokhutten worden gemonteerd, inclusief sauna’s, garages, blokhutten, tuinhuisjes en schuren die allemaal gebruikmaken van dezelfde verbindingsconstructie, en andere bouwwerken met verbindingen via sleuven in de hoeken.

Lees deze instructies goed en volg deze op in combinatie met de folder en plattegronden die zijn meegeleverd bij uw blokhut – Voorbeeld van instructies.

Deze instructie met aanbevelingen betreft:

 • De montage van alle typen blokhutten
 • Uit wandplanken bestaande garages
 • Uit wandplanken bestaande tuinhuisjes
 • Uit wandplanken bestaande schuren
 • Uit wandplanken bestaande carports
 • Uit wandplanken bestaande veranda’s
 • Hoekblokhutten met inbegrip van blokhutten met een verlengd piramidedak
 • Blokhutten met een plat dak
 • Blokhutten die kunnen worden gebruikt als buitenkantoor

Elke koppeling en elk artikel op deze pagina is belangrijk voor de montage.

1.1 Het eigen serviceformulier

Als u een probleem hebt met artikel/artikelen die u bij ons hebt besteld, kunt u dit aangeven via het serviceformulier, dat te vinden is op onze website Tuindeco.com.
Tuindeco Blogs

Daarnaast wil ik u graag aanmoedigen zelf de blokhut te bouwen en gedurende de bouw de nodige ondersteuning bieden. In het algemeen is het erg goed te doen! Neem een kijkje in de verzameling blogs die inmiddels op de Tuindeco-site zijn geplaatst (met dank aan onze ervaren Britse partner en installateur Richard). Zorg ervoor dat een eventuele vakmonteur de in deze blogs verstrekte informatie onder ogen krijgt voor deze aan de slag gaat met uw bouwwerk, ter voorkoming van montagefouten.

 

ALLEEN: volg de tekeningen die in het blokhutpakket te vinden zijn – BELANGRIJK

ZORG ERVOOR dat u alleen de schematische hoogten in acht neemt die u hieronder in de plattegronden aantreft. Alle andere zijn slechts voorbeelden binnen de montagewijze.

tuindeco-5

Neem alleen de hoogten in de plattegronden in acht bij de geleverde instructies. Hierin wordt elke wand weergegeven; volg deze op voor een geslaagde en juiste montage. Isometrische afbeeldingen zijn alleen bestemd voor het montageoverzicht.

De plattegronden zitten altijd in het hoofdpakket en zijn bij de wandplanken te vinden. Ze zitten NIET op de buitenverpakking.

Indien wij u al eerder plattegronden hebben gestuurd als voorbeeld, dan moet u ALSNOG alleen de BIJ het bouwwerk meegeleverde plattegronden gebruiken ingeval er kleine aanpassingen of verbeteringen op het ontwerp zijn aangebracht.

Introductie aan de hand van de basishandleiding die is meegeleverd met een blokhut of een ander bouwwerk dat met wandplanken is geconstrueerd.

Uw blokhut is met de grootste zorg en deskundigheid vervaardigd in onze ultramoderne fabrieken. Deze is vervaardigd uit hoogwaardig, langzaam groeiend sparrenhout met een vochtigheidsgraad van 14%, conform de Europese norm. Uw blokhut beschikt over een berekende sneeuwbelasting van 110 – 140 kg/m2. Stevigheid van blokhutdaken

Uw blokhut beschikt over zeven afmetingen die van toepassing zijn op de algehele grootte: De afmetingen van blokhutten

In de hoeken die haaks lopen beschikt de blokhut over Wind- en waterdichte verbindingen (dikte 28 mm en meer)

Hout is een volledig natuurlijk product. Wij kunnen niet uitsluiten dat het hout enigszins krimpt, buigt, kromtrekt of kleine scheurtjes gaat vertonen op het oppervlak. Sparrenhout wordt gekenmerkt door het onregelmatige patroon van zijtakken.

Voor de montage maakt het geen verschil op uw blokhut nat laat worden of in de regen in elkaar zet; u bent de enige die zich zorgen maakt over droog weer, want de blokhut maakt het niet uit.

Funderingen en ondergronden – BELANGRIJK

Het is essentieel voor de stabiliteit en duurzaamheid van uw blokhut om een goede fundering te hebben. Alleen een volledig vlakke en ondersteunende fundering kan een perfecte montage van de wandplanken, deuren, raamkozijnen en dakdelen garanderen. De minimum funderingsafmetingen die u nodig hebt, zijn het geadviseerde draagvlak van de blokhut, dat staat op alle productpagina’s van onze blokhut.

Wij raden u aan om onze funderingsbalken te gebruiken. Die zijn verkrijgbaar in geïmpregneerd hout, hardhout en composiet materiaal. U kunt ook betonnen stoepranden, bielzen of bakstenen gebruiken.

De fundering is bedoeld om te voorkomen dat de eerste laag, waaronder ook de deur, in contact komt met de grond. U ontvangt standaard de geïmpregneerde balken met afmetingen 44 mm x 70 mm x 3000 mm als u niet iets anders hebt besteld.

OPMERKING: er zitten funderingsbalken onder het gehele bouwwerk, inclusief de deuren

Verderop vindt u video’s die demonstreren hoe u de twee soorten funderingsbalken het beste kunt gebruiken. Raadpleeg ook het gedeelte met opmerkingen voor meer adviezen over funderingen, wanneer u de geprofileerde funderingsbalken gebruikt.

Zonder een goede ondergrond die over het volledige oppervlak 100% vlak is, kunt u absoluut problemen verwachten bij de montage en mogelijkerwijs ook wat betreft de levensduur van de blokhut.

De duur van de montage

De duur van de montage hangt af van meerdere factoren. Dit artikel zal dat wat meer verduidelijken:

Aflevering van uw blokhut

Uw blokhut wordt geleverd met behulp van een vrachtwagencombinatie van 16,5 m lang. Achterop bevindt zich een demonteerbare Moffet vorkheftruck met een eigen voeding. Deze kan zo nodig tot op 1,5 kilometer van de vrachtwagen ladingen lossen en kan zich verplaatsen over dezelfde ondergrond als voertuigen. Lees eens het volgende artikel voor meer info. Aflevering van blokhutten

Uw blokhut wordt afgeleverd met één hoofdpakket. Accessoires zoals vloeren, funderingsbalken, dakmateriaal zoals dakleer, shingles, EPDM, een piroen enz. worden boven op dit pakket of op een aparte pallet geleverd. Als u deze accessoires, zoals een vloer, funderingen enz. hebt besteld, controleer die dan aan de hand van de leveringsnota en de bestellijst. Daknagels en -nieten zitten in een pak apart van de vloerschroeven en -spijkers (indien van toepassing). Deurkozijnschroeven zitten bij de deur- en raamkozijnpakken in het hoofdpakket. Sorteer deze voor dat u met de montage begint.

tuindeco-2

Vloeren, shingles, EPDM, dakleer, funderingsbalken, montageset met spijkers, kopnagels enz. zitten boven op het pakket of worden aan de zijkant van een pakket geleverd. Ga er niet vanuit dat ze in het hoofdpakket van de blokhut zitten.

Pakketnummer – VOOR U BEGINT – BELANGRIJK

Voordat u begint, bepaalt u het unieke pakketnummer dat op de labels op de pakketten en/of de tekeningen te vinden is. Bewaar dit nummer goed aangezien u het nodig hebt in het onwaarschijnlijke geval dat u vervangende/extra onderdelen nodig hebt of later een vergoeding wilt vanwege mankementen.

tuindeco-3

Stel het nummer van uw pakket vast vóór u aan de slag gaat, en noteer dit.

tuindeco-4

Alternative label , these numbers are important to note before your installation and kept in case of a problem later.

Het is belangrijk om de nummers op het alternatief etiket te noteren en te bewaren voor u met de montage begint, voor het geval dat er later problemen ontstaan.

Montage van uw blokhut

Laat u door de aanblik van al die onderdelen niet ontmoedigen om aan de slag te gaan. De montage wordt vergemakkelijkt als u deze onderdelen sorteert naar grootte en onderdeelsoort. Bepaal de onderdelen aan de hand van de bouwtekening die bij de blokhut is meegeleverd. Controleer, voordat u met de plaatsing begint, of de onderdelen op de paklijst aanwezig zijn. Het kan zijn dat de hoeveelheid dakplanken verschilt, maar daar hoeft u zich geen zorgen over te maken, want dat kan verschillen afhankelijk van de plankgrootte die met uw blokhut is meegeleverd. Vaak zijn er pakketdelen die verwarrend zijn bij het vaststellen van onderdelen. Let hier goed op.

De tekeningen geven u een overzicht van de bouwprocedure en geeft de plaats weer van elk onderdeel. Blijf de tekeningen gedurende de montage steeds raadplegen.

Als u vragen hebt over de installatie en/of over de instructies, laat het ons weten, dan helpen we u met alle plezier. De meeste van onze blokhutten vereisen de volgende gereedschappen en vaardigheden:

 • Boormachines, zagen, hamers, schroevendraaiers, waterpassen enz.
 • Het vereist een basis inzicht in constructie werk en doe-het-zelven
 • De vaardigheid om plattegronden te lezen en het inzicht in richtingen en hoogten te hebben. Elke set plattegronden geven de plaats aan van elke wandplankgrootte van een bepaalde wand.
 • U hebt inzicht nodig in de natuurlijke eigenschappen van hout.
 • U zult naar verwachting ook een ladder nodig hebben voor op uw bouwwerken en bij het werken op hoogte zou u beter ook een trap, een steiger en een harnas ter beschikking kunnen hebben. Wij verwachten wel dat u een beetje inzicht hebt als u de montage zelf uitvoert.
 • U hebt misschien ook ander gereedschap voor onze bouwwerken nodig, zoals stanleymessen, centreerboren, gatenboren, elektrische apparaten, schaven en bits zoals Torx-bits. Alle normale gereedschappen die elke doe-het-zelver bij zich zou hebben.
 • Grotere bouwwerken zoals Beggren of Edelweiss vereisen meer vaardigheid en inzicht, en zijn moeilijker te monteren voor een onervaren monteur.

De belangrijkste gereedschappen die u in beginsel nodig hebt:

 • Handzaag
 • Schroevendraaier – Een accuschroefmachine is een goed hulpmiddel samen met een assortiment bits, waaronder Torx- en Pozidrive-bits.
 • Boor
 • Zwaar uitgevoerde rubberen hamer – Twee is het beste.
 • Hamer
 • Waterpas – ten minste 1,2 m lang
 • Meetlint
 • Combinatietang.
 • Ladders / trappen / steiger / harnassen.
 • Houtklemmen en eventueel raamkozijnklemmen / ratelbanden voor grotere projecten.
 • Een elektrische schaafmachine of handschaaf voor het bijwerken en de eindafwerking van de nok of op plaatsen waar het aflopende dak en de wanden bij elkaar komen.
 • Elektrische apparaten als een boormachine, zaagmachine of decoupeermachine komen erg van pas.
 • Houtlijm en -pennen kunnen ook erg van nut zijn.

Een voorbeeld van de belangrijkste gereedschappen die u in beginsel nodig hebt:

Wij wensen u veel plezier en geluk bij de bouw van uw blokhut. 

Sorteer de onderdelen zoals ze in de tekening worden beschreven; doe dit dicht bij de fundering en in stapels met de diverse maten die bij uw blokhut voorkomen.

 1. Plaats de beginplanken op uw fundering. Dit zijn twee halve en twee hele wandplanken tegenover elkaar. Leg daarna de funderingsbalken ernaast (zie verder op deze pagina voor uitgebreide informatie over funderingsbalken. Meet ze, zaag ze af en schuif ze onder de eerste planken. De balken liggen rond de omtrek van de blokhut. Sla zo nodig met de zware rubberen hamer de planken op hun plaats en blijf zo te werk gaan gedurende de hele bouw.

Let op: De HALVE beginwandplank is een wandplank die direct in de lengte wordt doorgezaagd en daarom een vlakke onderkant heeft.  De HELE beginwandplank is een gewone wandplank en verschilt niet van een standaardwandplank.

Als u geen rubberen hamer hebt en in plaats daarvan een gewone hamer met een ijzeren kop gebruikt, zorg er dan voor dat u niet rechtstreeks op de planken slaat en een stuk hout als buffer gebruikt ter bescherming van de messingen. U kunt overal op een plank slaan, niet alleen op de hoeken.

 1. Zorg ervoor dat de blokhut op het oog loodrecht en waterpas staat. U kunt dan de eerste halve plank aan de funderingsbalken bevestigen. Ongeveer bij de vijfde laag moet u uw blokhut VOLLEDIG stellen (aanbevolen werkwijze vindt u onder aan de pagina)
 2. Controleer tijdens de bouw van de blokhut regelmatig of de onderste laag nog steeds loodrecht is. Zorg ervoor dat u tijdens het werk de planken goed aandrukt. Stop om de paar lagen en controleer of ze allemaal zakken. Planken die iets krom of verdraaid zijn, kunt u met behulp van klemmen en uw rubberen hamer op hun plaats krijgen. Stel de blokhut ongeveer bij de vijfde laag.
 3. Zet de wanden laag voor laag. Let op bij het plaatsen van de ramen en blijven de tekening volgen. In de meeste gevallen kunt u desgewenst de ramen een plank hoger of lager plaatsen, maar controleer eerst uw tekeningen om te kijken of dit mogelijk is.
 4. Wanneer u tot een hoogte van 3 tot 7 planken bent gekomen, schuift u het deurkozijn op zijn plaats. Het kozijn en de deuren kunnen, afhankelijk welke blokhut u hebt, apart zijn verpakt. Schroef zo nodig het deurkozijn in elkaar wanneer het gaat om dubbele deuren. Het is een goed idee om de vier kozijndelen ook te verlijmen zodra u hun positie hebt bepaald. Enkele deuren worden als regel compleet geleverd. Bij sommige blokhutmodellen is het mogelijk de scharnieren bij te stellen, zodat u de deur perfect passend kunt krijgen. U kunt bij de meeste blokhutten desgewenst de deuren en ramen monteren nadat de montage van het bouwwerk, door de fascia’s aan één kant eraf te halen. Dit kan handig zijn als u de deuren en ramen wilt beschermen tegen beschadigingen die optreden door verschuivingen van ladders.
 5. Wanneer alle wandplanken zijn gemonteerd, kunt u de puntgevels plaatsen en daarna de dakplanken leggen en vastspijkeren. Houdt u aan uw tekeningen; sommige blokhut zijn voorzien van een afgeschuinde bovenste wandplank Na de puntgevels monteert u de dakspanten (gordingen). Een goede monteur schroeft altijd de gordingen op hun plaats, wat meer veiligheid en stevigheid biedt. De nokbalken worden vaak met het uiteinde aan elkaar geschroefd; hierdoor verloopt de montage gemakkelijker doordat ze niet meer bewegen tijdens de montage van de gordingen. Dit biedt ook meer stevigheid in zijwaartse richting; deze moeten tot diepten van slechts 20 mm worden vastgeschroefd, zodat beweging/werking mogelijk is.

Het dak wordt afgemaakt met dakplanken in messing en groef. Zorg ervoor dat u bij de bevestiging ongeveer 2 mm ruimte laat tussen elke plank vanwege het uitzetten. De laatste dakplank moet worden bijgezaagd. Begin de montage van de planken aan de voorkant van uw blokhut. Blijf tijdens het leggen controleren of de rand van de planken nog parallel lopen. Controleer ook of de dakplanken zijn uitgelijnd in het midden van een spant of gording.

Alle dakplanken worden met twee spijkers naast elkaar in de bovenste wandplank en in alle kruiselings gepasseerde spanten bevestigd.

Als u een blokhut hebt met een plat dak, worden de dakgevels vaak aan elkaar geschroefd voor de levering. U moet die weer losschroeven en uit elkaar halen om de gordingen erin te kunnen plaatsen.

Blokhutten met een piramidedak

Een vierzijdig dak is lastig om te monteren; hoe groter het dak, des te moeilijker is het. Hierbij moet u een beetje logisch nadenken. Opmerking: Een slechte ondergrond bezorgt u bij een piramidedak grote problemen wanneer u ter hoogte van het dak komt; dit probleem valt veel meer op dan bij een puntdak of een plat dak.

Hier volgt een voorbeeld van een van onze grootste daken:

tuindeco-1

Plattegronden van een piramidedak

 • Bekijk de plattegronden eens; er kunnen gordingen in drie/vier verschillende maten in zitten. Om te beginnen – Leg de langste even apart. Deze zijn voor de hoeken. Monteer deze, en ik raad altijd aan om deze vast te schroeven (er zijn misschien geen schroeven meegeleverd, omdat ze niet echt vereist zijn – het is een advies van mijn kant omdat ik hiervoor een voorkeur heb). Monteer ze aan de hoofddwarsgording en vlak deze uit. Boor alle gaten voor!
 • Zoek daarna de gordingen van de maat eronder; deze moeten in de koppelingsblokken / middelpunten. Plaats deze en schroef ze weer vast.
 • Vaak moet je wat kracht gebruiken, want de afmetingen zijn zeer nauwkeurig.
 • Controleer of alle elementen en de ondergrond vlak staan, als u in moeilijkheden komt!
 • Monteer de hoekgedeelten.
 • Plaats daarna de rest van de dakspanten.
 • Controleer de plattegronden bij het opmeten van de dakdelen. Er zullen vaak kleine verschillen zitten bij elk onderdeel. Het is verstandig om de afmetingen te controleren met een rolmaat en de dakdelen te beoordelen. Als u deze niet begrijpt, begin dan bij de hoeken, daarna de hoofddwarsbalk, waarna alles duidelijk wordt als het dak wordt gebouwd
 • Zorg ervoor dat alles vlak staat van de hoek en de hoofddwarsbalk, zet deze vast en voeg daarna de andere onderdelen eraan toe.

Probeer bij dit soort daken methodisch te werk te gaan, want grote daken kunnen best wel lastig zijn om te monteren.

Bij planken van vierzijdige daken kunt u het beste de eerste driehoek vastzetten om voor uitlijning te zorgen. Zodra u tevreden bent over de uitlijning omhoog en omlaag, kunt u dit dakpaneel vastmaken en gebruiken als sjabloon voor de andere.

Voor een uitgebreider overzicht van de montage van een piramidedak kunt u het beste dit bericht bekijken: Aanbevelingen voor de montage van piramidedaken

Het kan zijn dat planken op een vierzijdig dak moeten worden bijgezaagd. Het is gemakkelijker om de planken te monteren en ze daarna bijzagen met een handzaag / decoupeerzaag of een cirkelzaag.

Algemene video over de montage van blokhutten – VOOR U BEGINT – BELANGRIJK

Bekijk deze video helemaal voordat u de montage uitvoert. U vindt hierin enorm veel informatieve opmerkingen, waaronder ook info over het leggen van shingles op een puntdak. 95% van deze video-inhoud is van toepassing op ALLE blokhutten, met inbegrip van die met een plat dak, piramidedak, garages en carports met verbindingen op de manier van blokhutten.

Kijk deze video geheel af. ongeacht welk model blokhut u hebt; hiermee wordt de montage ZEER eenvoudig.

Let op dat YouTube Annotations niet op iPad of vergelijkbaar werkt.

Montage van het dakbedekkingsmateriaal.

Monteer de daklijsten aan de voorkant in het geval van een blokhut met een nok. Bij piramidevormige daken monteert u de windveren voordat u de dakbedekking aanbrengt.

Als u dakleer, metalen dakpannen of shingles hebt, kunt u deze nu leggen. Dakleer dient eigenlijk geen nadere toelichting te hebben, en brengt u aan zoals bij een schuur.

Dakshingles:

Met één pakket shingles kunt u 3 m² dakoppervlak leggen.

Dakshingles aanbrengen:

Leg de eerste baan met de shingles op de kop (flappen moeten naar boven wijzen). Deze worden erop gespijkerd; zorg daarbij dat ze 20 – 35 mm overhangen. Als u goten aanbrengt, moet dit 50 mm worden.

Plaats de tweede laag direct boven op de eerste baan, maar nu niet meer ondersteboven (flappen wijzen naar onderen). Verschuif deze strook met een halve shingle om de tussenruimten van de onderliggende te bedekken.

Ga vanaf de eerste laag verder naar boven, waarbij alle shinglestroken die van de baan eronder overlappen. Controleer bij uzelf de lengte van de overlapping met de insnijding van de flap eronder. Maak de overlapping niet te groot, want anders komt u shingles tekort.

Sla de spijkers altijd door twee lagen shingles. Gebruik MINIMAAL de drie dakleernagels die zijn meegeleverd. Gebruik GEEN nieten.

Hier zijn nog een paar tips te vinden: Dakshingles monteren

U hoeft absoluut niet de shingles te verwarmen. Wij bevelen dakshinglelijm aan want als u met name tijdens de winter de montage uitvoert, smelt de bitumenstrook door de kou lang zo snel niet.

Meer informatie over: IKO-dakshingles

Instructievideo shingles voor een piramidevormig dak – BELANGRIJK

Let op – opslag van shingles:

Alle shingles zijn voorzien van een bitumenstrook. Als u ze meerdere weken opslaat in direct zonlicht of een warme garage, gaan ze aan elkaar plakken. Sla ze afgedekt op in de schaduw op een goed geventileerde plaats. Mochten ze toch aan elkaar kleven, dan kunt u ze met een scherp werktuig van elkaar krijgen en gerust nog gebruiken.

tuindeco-6

Aan elkaar klevende bitumenstroken doordat ze in de warmte zijn opgeslagen. Deze kunnen nog redelijk eenvoudig uit elkaar worden gehaald en alsnog worden gebruikt.

De tegels aan de rand snijdt u uit een volledige strook shingles. Plaats deze strook over de dakrand en spijker deze vast op twee plaatsen. Laat ze op dezelfde manier overlappen als de shingles op het hoofdoppervlak van het dak. Met een pak shingles kunt u ongeveer 3,5 m dakrand leggen.

Dakleer

Dakleer is niet erg gecompliceerd: het werkt bij platte daken volgens hetzelfde principe als bij daken met een nok. Normaliter wordt een overlapping van 100 à 150 mm aangehouden, waarbij de onderlinge afstand tussen de spijkers 50 mm is. Deze video bevat goede adviezen van onze leverancier van dakbedekkingsmateriaal.

Raadpleeg deze pagina voor meer aanbevelingen: Montage van dakleer

tuindeco-7

Zorg voor een overlapping van 100 – 150 mm van het dakleer, en spijker de nagels erin met een onderliggende afstand van 50 mm en dichtbij bij de naad.

Platte daken

De video gaat over een puntdak, maar voor alle platte daken geldt dezelfde procedure als een zijde van het puntdak. U kunt het dakleer over de dakplanken uitrollen en afwerken bij de windveren of ze gelijk met het uiteinde van de plank afsnijden. Aan de achterkant van het bouwwerk kan water weglopen, doordat er een spleet zit tussen de dakplanken en de windveren. Het is voldoende om een overhang / omklaprand van ongeveer 50 mm achter een windveer over te laten.

Bij de hoeken is het handig om de rand rond te knippen voordat u deze omvouwt. Als u een scheur krijgt in het dakleer, kunt u met het toevoegen van een beetje siliconen en het inwrijven van dakleergravel de scheur afsluiten. Ga voorzichtig om met dakleer! Shingles of EPDM is altijd een betere dakbedekking met het oog op de levensduur. Dakleer heeft een levensduur van slecht twee tot vijf jaar. Deze levensduur wordt bekort wanneer het bouwwerk onder bomen staat.

EPDM

Ga naar deze pagina voor meer informatie over de montage van EPDM op uw blokhut. Wij verkopen EPDM, maar u kunt het elders ook kopen. Het is de moeite waard om dit materiaal in overweging te nemen, want het wordt ten zeerste aanbevolen voor platte daken.

Weersinvloeden op dakbedekkingsmateriaal

Let erop dat shingles, EPDM en dakleer door de temperatuur worden beïnvloed. In de warmte zijn ze heel plooibaar en los. Dakleer kan in de warmte erg snel scheuren! In de kou voelen shingles en dakleer bros aan. EPDM is minder plooibaar in de kou en moet misschien langer liggen om de vouwlijnen eruit te halen.

 1. Monteer de windveren op de nokken of tegen de gevels in het geval van een plat dak. Let er op dat het soms eenvoudiger is om fascia’s eerst te monteren als richtsnoer voordat u de dakplanken legt. Bij platte daken raken de dakplanken altijd de windveren aan de voor- en zijkant. Aan de achterkant komt wat tussenruimte voor de regenafvoer.
 2. Nu kunt u eventuele garnituur monteren: verankeringsset, metalen piroenen, gootsysteem enz. U kunt voor het plaatsen van metalen piroenen voorboren, en daarna vastschroeven of deze vastplakken met bitumenlijm. Als er verankeringslatten worden meegeleverd en op de plattegronden voorkomen, dan MOETEN ze worden gemonteerd.

Als u over een steunpilaar beschikt kunt u het beste de optionele pilaardragers onder de pilaar. Als deze niet vereist zijn, let er dan op dat de steunpilaren periodiek moeten worden bijgesteld om ruimte te geven aan de natuurlijke werking van uitzetten en krimpen in de wandplanken.

Vloer van de blokhut

Begin met het messingprofiel naar de wand toegekeerd. Koppel alle planken aan elkaar, net als bij de dakplanken. De laatste plank moet worden bijgezaagd. Alle planken en balken dienen op twee plaatsen te worden bevestigd. Laat een spleet van 5 – 10 mm rondom de plankenvloer vrij. Bevestig de planken niet aan de wandplanken. Bedek de spleet met de plinten. Wij raden u aan om de onderkant van de vloerplanken te behandelen.

De vloer is van een algemeen type en wordt geleverd op basis van het blokhutoppervlak. De vloerbalken kunnen nu zoals vereist worden gelegd; normaal gesproken liggen ze 350 mm van elkaar. Er moet ten minste één spijker worden gebruikt op plaatsen waar de planken met een vloerbalk kruisen. Het beste is het om twee te gebruiken, zodat de vloer niet kan bewegen.

log-cabin-floor1

Een vloer leggen is niet ingewikkeld; dit wordt gedaan na de bouw van de blokhut. Deze is voorzien van isolatie tussen de vloerbalken.

alternative-log-cabin-floor

U kunt in plaats daarvan uw eigen vloer nemen, naar eigen ontwerp en afwerking.

Ga naar de volgende pagina om de vloer te leggen: Informatie over vloeren van blokhutten 

BELANGRIJKLET OP: VERANDAVLOEREN

Als er een vloer is besteld, kan deze UITSLUITEND voor het interieur van de blokhut worden gebruikt. Gebruik GEEN onbehandeld sparrenhout op een veranda, omdat het hier aan diverse weersomstandigheden wordt blootgesteld. Een veranda is een persoonlijke keuze en veel mensen, vooral als zij al veel geld hebben betaald voor een leuke fundering, laten zoiets achterwege. U kunt in plaats daarvan ook geïmpregneerde, hardhouten, lariks of composiet terrasplanken nemen. Wij kunnen deze leveren of plaatselijk uitbesteden. Tuindeco-terrasplanken

youtube

Als er een vloer is besteld, is deze NIET geschikt voor de veranda. Voor een veranda zou u nog eens extra terrasplanken moeten bestellen of alles zo laten.

Veelgestelde vragen

Vraag 1: De wandplanken passen niet goed in de raam- en deurkozijnen.

Antwoord: Onze deur- en raamkozijnen zijn uit gemonteerde onderdelen samengesteld. Soms zitten de wandplanken een beetje krap in het kozijn, afhankelijk van de tijd van het jaar en de luchtvochtigheid. U kunt de bevestigingen van de fascia losser draaien om de spleet iets groter te maken. Zodra het kozijn op zijn plaats zit, draait u de bevestigingen van de fascia weer vast.

Vraag 2: Er zit een spleet boven de deur en de ramen.

Antwoord: Door de lokale omgevingsomstandigheden en de behandeling gaat de blokhut uitzetten en krimpen. Elke onbehandelde wandplank kan gedurende een jaar wel 3 mm uitzetten en krimpen. Een wand van een blokhut heeft misschien wel 15 wandplanken, zodat de uitzetting maximaal 45 mm kan zijn. De spleet dient ruimte te geven aan deze uitzetting. Wanneer een blokhut net in elkaar is gezet, kan deze spleet groter zijn en zichtbaar. Breng het deurkozijn omhoog, zodat de spleet kleiner is, en doe een houtchip onder het frame. Houd het kozijn loodrecht. Misschien moet u het weer weghalen wanneer de blokhut na een paar weken iets is ingeklonken.

Vraag 3: De deur sluit niet goed en er zitten spleten rondom de deur.

Antwoord: Dit wordt doorgaans veroorzaakt wanneer de deur niet uitgelijnd is met het kozijn. Dit kan worden opgelost door een houtchip als opvuller te gebruiken aan één kant Soms is het nodig de scharnieren te stellen. U kunt de deur uit het kozijn tillen en elk scharnier stellen door zowel de deur- als kozijnscharnieren verder erin of eruit te schroeven, tot de deur perfect past. Afhankelijk van de behandeling moet u dit misschien door het jaar heen opnieuw uitvoeren.

Vraag 4: Zal mijn blokhut verzakken?

Antwoord: Na de plaatsing van de blokhut zal alles nog wel redelijk verzakken, aangezien elke wandplank nog verder zakt over de onderliggende. De boel kan wel 100 mm inzakken gedurende de eerste weken.

Vraag 5: Maakt het uit of de blokhut nat wordt?

Antwoord: Niets van het bouwmateriaal wordt aangetast als het nat wordt of in de regen uitgepakt is. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Het maakt ook niet uit of een deels gemonteerde blokhut nat wordt. Laat het hout op een natuurlijke wijze drogen voordat u het behandelt.

Meer hulp en advies bij de montage

Mocht u problemen krijgen bij de montage van uw blokhut, prieel, tuinhuisje of blokhutgarage, neem dan eens een kijkje in de verzameling weblogs: echt de moeite waard! De met gepassioneerde verhalen gelardeerde adviezen zullen u een zeer uitgebreid inzicht bieden in de mogelijkheden en onmogelijkheden op het gebied van tuingebouwen.

Funderingsbalken

Video’s waarin zowel de standaard funderingsbalken als de geprofileerde balken te zien zijn. Bij sommige bouwwerken moet u misschien de opstaande rand van de geprofileerde vlaken onder de deuren eraf halen. Bij de geïmpregneerde en hardhouten balken moet de ondergrond iets groter zijn dat het draagvlak.

 • Funderingsbalken voor blokhutten

Vochtdichte membraan

Het is een goed idee om een vochtdichte membraan in uw fundering te leggen.

1-base

Het is een goed idee om een vochtdichte membraan in uw fundering te leggen

Als dit niet mogelijk is, leg dan een vochtdichte membraan tussen de betonnen fundering en de funderingsbalk.

dpm

Gebruik dit tussen de funderingsbalk en de betonnen fundering. Dit wordt ook nog samengedrukt, en zorgt er samen met de fundering voor dat de blokhut van onderen afgedicht is.

dpm-dpc-advise

Enkele mogelijkheden bij het leggen van een vochtdichte membraan bij uw blokhut. Het is een goed idee om een vochtdichte membraan te gebruiken tussen de fundering en de onderkant. U krijgt zo een goede afdichting.

Zodra u de blokhut hebt geplaatst, voeg dan een complete membraan tussen de fundering en vloerbalken. Als u dit doet voor u gereed bent met de montage, levert de membraan door de gladheid ervan een risico op tijdens uw werkzaamheden. Bovendien loopt u kans dat de membraan lek raakt.

.

Hoekblokhutten en blokhutten met piramidedaken

Erg kort overzicht van een piramidevormig dak en de montage van een hoekblokhut Dit is hetzelfde voor veel van onze hoekblokhutten, zoals Asmund en Ingrid, die onze best verkopende blokhutten zijn.

Voor een uitgebreider overzicht van de montage van een piramidedak kunt u het beste dit bericht bekijken: Aanbevelingen voor de montage van piramidedaken

Let wel goed op de plaats van het middelste dakblok en dat het gelijk ligt met de bovenkant van de spanten. Wees er bewust van dat net als bij andere blokhutten u de wandplanken misschien naar buiten ziet buigen als u hogerop komt. Maakt u zich hierover geen zorgen tijdens de montage. Dit wordt weer rechtgetrokken wanneer de bovenste wandplank en de ringbalk op hun plaats liggen. U kunt de driehoek boven de deur aan de binnen- en buitenkant bevestigen, of van een kraal voorzien, zoals u zelf het mooiste vindt, zolang u het hout van het deurkozijn of de wandplanken de ruimte geeft om te werken.

Het kan zijn dat planken op een vierzijdig dak moeten worden bijgezaagd. Het is gemakkelijker om de planken te monteren en ze daarna bijzagen met een handzaag / decoupeerzaag of een cirkelzaag.

Blokhutten met een piramidedak

Voor blokhutten met een piramidedak moet u dezelfde richtlijnen volgen als bij een puntdak. Sla daarom de bovenstaande video niet over. Het is eenvoudiger om twee hoekgordingen eerst met elkaar te verbinden. Daarna doet u de volgende twee. Als u een verlengd dak hebt, moet u de dwarsbalk aan één zijde vastmaken.

U kunt dan met een paal en een klem de hoogte instellen – vergelijkbaar met wat we hier doen om de juiste hoogte van een pilaar aan te houden.

post-and-clamp

Met de paal en klem kunt u de hoogte van een balk of gording bepalen.

Zodra de vier hoeken vastliggen en de dwarsbalk of het blok, kunt u de andere spanten eenvoudig erop leggen en loodrecht stellen.

Nog een tip: u kunt ook alleen de hoeken vastnieten tot u zeker weet dat alles loodrecht en naar tevredenheid staat, waarna u vervolgens alles definitief bevestigt.

Voor een uitgebreider overzicht van de montage van een piramidedak kunt u het beste dit bericht bekijken: Aanbevelingen voor de montage van piramidedaken

Uw blokhut recht stellen

Op het eerste gezicht staat uw bouwwerk recht. Ga, zodra u ongeveer 5 wandplanken hoog bent, het bouwwerk naar behoren stellen. Dit kunt u doen met een grote winkelhaak voor bouwvakkers of met behulp van de diagonale methode:

Diagonale methode

Geef de vier hoeken de letters A, B, C en D, in de richting van de wijzers van de klok. Voor loodrechte hoeken moet een diagonale meting van A-C gelijk zijn aan de meting B-D. U moet dan punt C en D net zolang bewegen tot u een gelijk meetresultaat krijgt.

square-a-log-cabin

Uw blokhut recht stellen met de diagonale methode

De methode met de winkelhaak voor bouwvakkers

U kunt tevens zelf een winkelhaak voor bouwbakkers maken met behulp van de ‘3, 4, 5-regel’. Maak uw winkelhaak van recht hout; u zou onderdelen van de pallet kunnen gebruiken. Markeer het stuk hout met één zijde 3 eenheden, de andere zijde 4 eenheden; de hypotenusa is dan 5 eenheden. Verbind de punten in deze maatvoering met elkaar en u hebt een perfect loodrechte hoek, die u voor de hoeken van de blokhut kunt gebruiken. Nog beter is het als u deze redelijk groot maakt.

builders-square

Een winkelhaak voor bouwvakkers maken om uw blokhut eenvoudig te stellen.

Windveren monteren op blokhutten met een piramidevormig dak

Een korte video van onze werkwijze. Er zijn wel andere manieren, maar u hebt er echt wat aan. Slimme monteurs voegen hier nog een verstek aan toe, maar zo slim zijn wij niet.

Deuren – Als u nog extra hulp nodig hebt – lees dan deze opmerkingen:

Kozijnen voor een dubbele deur en bepaalde raamkozijnen:

Bekijk deze schematische afbeelding eens voor de configuratie met gebruikmaking van het kozijn en fasciaplanken voor en achter om het kozijn op zijn positie vast te zetten. Bevestig het kozijn niet aan de wandplanken. U kunt de fascia’s vastschroeven of vastspijkeren, wat u wilt. Wanneer de fascia het hoofdkozijn van de dubbele deuren met 10 – 15 mm overlapt, is dat toereikend.

Let op: elk kozijn heeft altijd een drempel, twee zijden en een bovendorpel, ongeacht het bouwwerk.

Het deurenstel moet toch op een of andere manier worden gesteld; lees hiervoor het volgende artikel voor adviezen: Het stellen van deurscharnieren

Deurkozijn voor dubbele deuren.

Duoblok blokhutdeuren van 58 mm met ramen aan beide zijden

Als u meer hulp nodig hebt met de montage van een duoblok blokhutdeuren van 58 mm, bekijk dan dit bestand: Extra hulp voor een duoblok blokhutdeuren van 58 mm

door-frame

Deurenset van 58 mm

Gladde deurverbinding

Als u meer hulp wilt bij kozijnen met gladde deurverbindingen, zoals hieronder getoond, raadpleegt u deze PDF voor extra hulp en geïllustreerde uitleg: Voorbeelden gladde deurverbinding

asmund-corner-log-cabin-3

Voorbeelden van gladde deurverbindingen in een instructie met een overzichtelijke indeling met illustraties.

.

Niet thuis te brengen onderdelen

Voor enkele van onze kleinere bouwwerken komt u een onderdeel tegen dat u misschien niet hebt kunnen thuisbrengen in de tekeningen. Dat is een vensterbank die binnen in de blokhut wordt gebruikt. U komt deze tegen in de video van de hoekblokhut.

log-cabin-window-sill

Een op enkele van onze kleinere bouwwerken aangetroffen vensterbank, die u misschien niet thuis kunt brengen in de tekeningen.

Als u onderdelen overhoudt die op de onderstaande lijken: dit zijn glaslatten die u kunt gebruiken om ramen een Georgiaans stijleffect te geven -Deze worden voornamelijk gebruikt bij bouwwerken met een dikte van 58 mm.

glazing-bars

Dit zijn glaslatten die u kunt gebruiken om ramen een Georgiaans stijleffect te geven.

Montagetips voor raambegrenzers bij blokhutten

Er kunnen ook andere onderdelen in de pakketten zitten die u niet kunt thuisbrengen. Dit zijn vaak gewoon verpakkingsdelen die de pakketten in balans houden bij het vervoer of moeten voorkomen dat materiaal kapot gaat. Een monteur gebruik heel vaak overgebleven hout voor extra lijsten en om de blokhut nog verder te verstevigen:

67a0537

Het komt algemeen voor dat stukken hout niet thuis te brengen zijn; dit gaat voornamelijk om verpakkingsdelen, maar ze kunnen desgewenst goed uitkomen als extra lijst.

Ventilatie

Als u de blokhut niet vaak gebruikt of u geen vochtdicht membraan hebt, bevelen wij u van harte aan om ons ventilatierooster te plaatsen om condensvorming tegen te gaan.

Behandeling van uw blokhut

In ons klimaat wordt het hout blootgesteld aan zeer diverse weersomstandigheden. U dient uw blokhut te behandelen met het beste houtbehandelmiddel dat te krijgen is.

GEEN ENKELE blokhut van ons krijgt een standaardbehandeling. De kleur bij aflevering is blank sparrenhout; dit wordt weergegeven op de productafbeeldingen. Voor ALLE bouwwerken geldt dat zij moeten worden behandeld met een correct behandelmiddel.

Wij bevelen u van harte onze behandelmiddelen aan:

 • Max-Release
 • Embalan verf
 • Embadecor beits

Als behandelmiddel bevelen wij u ten zeerste Sikkens aan, dat verkrijgbaar is in veel verkooppunten, maar ga met uw vragen naar een expert voor het beste advies. Over het algemeen geven zij het advies om twee lagen conserveringsmiddel aan te brengen, gevolgd door twee afwerklagen. Kom niet in de verleiding om een product te gebruiken dat voor hekken of schuren geschikt is. Dit heeft niet de eigenschappen die vereist zijn voor blokhutten.

Ongeacht het behandelmiddel moet u zorgen voor een dieptewerking van 8 – 120 micron om volledige bescherming te bieden aan uw blokhut. Dit staat gelijk aan twee tot drie lagen zeer hoogwaardig en prijzig behandelmiddel. Het kost u 8 tot 10 lagen om dezelfde diepte te bereiken met een goedkoop behandelmiddel voor schuren. Toekomstige problemen met hout kunnen altijd worden teruggevoerd op de kwaliteit en de hoeveelheid behandelmiddel dat op uw blokhut is gebruikt.

Door het gebruik van een behandelmiddel van topkwaliteit wordt de natuurlijke werking van hout geblokkeerd, waardoor er minder scheuren en spleten voorkomen. Hiermee wordt het hout tevens beschermd tegen weersinvloeden en Uv-straling, zodat houtrot en aantasting door schimmel wordt voorkomen.

Stelt u zich eens voor dat elke wandplank een spons is die vocht opzuigt en uitdrijft. Dat is wat wij moeten blokkeren met een goed behandelmiddel.

Opmerkingen over de behandeling

 • Let extra op kopse uiteinden, messing en groef, kozijnen en deuren. Het beste is om dit vóór of direct na de plaatsing te doen. Door het snel aanbrengen van het behandelmiddel wordt verhinderd dat onder invloed van vochtopname en krimpen het hout gaat werken. Hout heeft namelijk de inherente eigenschap dat het vocht overbrengt uit de omgeving.
 • Wanneer u een transparante lak gebruikt, zorg er dan voor dat u deze aanbrengt in de richting van de nerf.
 • Zorg dat u het behandelmiddel overvloedig aanbrengt op afgezaagde uiteinden.
 • Zorg dat u het behandelmiddel overvloedig aanbrengt op alle naden, groeven en verbindingen voor een goede afdichting en ter voorkoming dat er water in de voegen komt.
 • Tijdens de montage afgezaagde en ontblote delen dienen te worden behandeld.
 • Het wordt TEN ZEERSTE aanbevolen om deuren en ramen van binnen en buiten te behandelen. Hierdoor wordt het risico van kromtrekken kleiner.
 • Let op bij transparante beitsen dat de beits dekkend is aan gebracht op alle delen. Dit is belangrijk voor deuren en ramen, want delen in de buurt van glas worden nog wel eens overgeslagen.
 • Als u een hottub, sauna of iets vergelijkbaars hebt, moet u altijd de binnenkant behandelen.
 • Het beste is om alle fascia’s van ramen en deuren af te halen en op de plaatsen erachter te lakken, zodat u geen onbehandelde delen hebt als de blokhut door de seizoenen heen uitzet of inkrimpt.

Als u gaat voor een lange levensduur en minder periodieke herbehandelingen, GEBRUIK DAN GEEN GOEDKOPE behandelmiddelen voor uw blokhut

Zie voor meer adviezen over de behandeling:

Omgaan met uitzetten/krimpen bij blokhutten:

Zoals eerder gezegd: blokhutten werken. MAAR: u kunt toch nog enkele slimme trucs ermee uithalen. Lees dit artikel voor meer informatie over het bevestigen van schappen, scheidingswanden en dubbele wanden: Omgaan met uitzetten/krimpen bij blokhutten.

Lees dit artikel eens over wat er gebeurt als u of uw monteur geen begrip heeft van / geen mogelijkheid biedt voor uitzetten en krimpen bij blokhutten – Probleem

 Aanbevolen accessoires

 •  Shinglelijm Voor gebruik aanbevolen wanneer uw blokhut op een onbeschermde plaats staat
 • IKO-dakshingles Van veel betere kwaliteit dan gewoon vilt, en gaat jaren mee. Shinglelijm is een aanrader voor de randen en de zijde die aan weersinvloeden onderhevig is. Aanbevolen wanneer u de montage doet in de herfst- of wintermaanden.
 • Verankeringsset Voor gebruik aanbevolen wanneer uw blokhut op een onbeschermde plaats staat
 • Instelbare pilaardragers Aanbevolen wanneer uw blokhut over palen beschikt die als ondersteuning dienen voor een overkapping. Indien u deze niet gebruikt, kunt u het beste een inrichting maken waarmee u de pilaarhoogte kunt aanpassen aan de uitzet- en krimpbewegingen van de blokhut. – Deze zijn in twee soorten verkrijgbaar.
 • Ontluchters Aanbevolen wanneer uw blokhut niet regelmatig wordt gebruikt
 • EPDM Aanbevolen door blokhutten met een plat dak
 • Dakleer – Onderlaag Overweeg de mogelijkheid om cruciale plekken te voorzien van een onderlaag
 • Metalen dakpiroen Aanbevolen voor blokhutten met een piramidedak.
 • Dakgootpakketten voor zadeldaken en piramidevormig daken.
 • Messing-en-groef vloerdelen van sparrenhout, 18/27 mm
 • Extra hout om te gebruiken als vloer-/terrasbalken
 • Extra wandplanken om uw blokhut hoger te maken – WANDPLANKEN
 • Terrasplanken voor veranda’s Zachthout. hardhout, tegels en composiet
 • Ramen voor blokhutten – Enkel beglaasd – Enkel beglaasde ramen – dikten 28 mm – 45 mm
 • Ramen voor blokhutten – Dubbel beglaasd – Dubbel beglaasde ramen – dikten 28 mm – 70 mm
 •  Deuren voor blokhutten – Enkel beglaasd – Enkel beglaasde deuren – dikten 28 mm – 45 mm
 • Deuren voor blokhutten – Dubbel beglaasd – Dubbel beglaasde deuren – dikten 28 mm – 70 mm

Er zijn nog meer accessoires en opties verkrijgbaar, zoals u kunt zien in deze afdeling: Benodigdheden voor blokhutten

Inzicht krijgen in blokhutten – BELANGRIJK

Vanwege de inherente natuur van hout kan dit kenmerken vertonen die als een mankement kan worden opgevat. Het zijn echter geen mankementen.

Noesten, spleten en scheuren

Sparrenhout bevat beduidend minder noesten dan dennenhout en is esthetisch gezien leuker, stabieler en minder geneigd tot kromtrekken. Maar er zitten altijd wel noesten in.

knots

Er zitten noesten in uw blokhut – als u ontdekt dat in de loop van de tijd een noest opengaat of splijt, kunt u dit heel eenvoudig afdichten met een mengsel van zaagsel en houtlijm. Het is dan nauwelijks meer te zien, en als de plek een beetje ruw is, kunt u het gladschuren.

split

Er kunnen zo nu en dan spleten in zitten vanwege de natuurlijke werking van hout.

Lees dit artikel waarin meer uitleg wordt gegeven over Scheuren en spleten in hout. U voorkomt dit met een goede behandeling, waardoor de spleten zich snel gaan sluiten.

Kromtrekken en buiging

Hout is van nature geneigd om krom te trekken wanneer er geen ondersteuning is. Kromtrekken kan in meerdere of mindere mate optreden, afhankelijk van de weersomstandigheden. Wij hebben de meeste problemen met kromtrekken in de heetste periode van de zomer, als door de hitte één zijde opdroogt tot een vochtgehalte van beneden de 14%.

Als de wandplanken niet correct worden bewaard, kan dit met uw wandplanken gebeuren. Houd alle wandplanken direct boven op elkaar en bewaar ze vlak en horizontaal.

Wanneer u alles uitpakt en monteert in regen of sneeuw, heeft dit niet meer of minder kromgetrokken en gebogen planken tot gevolg. Zomerse dagen met hoge temperaturen kunnen wel van invloed zijn, aangezien het hout te snel droogt. Bescherm uw wandplanken tegen de zon wanneer de montage langer duurt, vooral de gordingen, want die moeten het laatst worden gemonteerd.

Als uw onbehandelde blokhut sowieso nat wordt tijdens of na de montage, heeft dit geen invloed erop, als u deze op een natuurlijke manier laat opdrogen. Maakt u zich geen zorgen om regen!

Kromgetrokken en gebogen hout is nooit een probleem, als u het tegenkomt. Maakt u zich geen zorgen.

Hout is erg flexibel en kan eenvoudig weer op zijn plaats worden geduwd of getrokken. Hout dat heel erg is kromgetrokken, kunt u gedurende een nacht met een gewicht erop in water ondergedompeld houden.

Een kromgetrokken wandplank

warp

Een voorbeeld van kromtrekken. Deze wandplanken zijn niet correct bewaard. Houd ze allemaal vlak en boven op elkaar. Deze kromgetrokken plank kunt u eenvoudig geplaatst krijgen. Het kromme deel verdwijnt door de steun van de wandplanken er boven en eronder.

U kunt kromgetrokken hout gemakkelijk op zijn plaats trekken of duwen, met de steun van de wandplanken erboven en eronder.

Een gebogen wandplank.

Soms kan hout een buiging naar boven of naar beneden vertonen. Als u zo’n wandplank aantreft, moet u deze op een lager niveau gebruiken, met de wandplanken en het gewicht boven op de gebogen plank verdwijnt de buiging erg snel. Hierbij betreft het ook gebogen wandplanken bovenin: wanneer het dak is gemonteerd verdwijnen ze.

downward-bow

Voorbeeld van een naar beneden gebogen plank. Met wandplanken er bovenop is de spleet snel verdwenen.

upward-bow

Een voorbeeld van een naar boven gebogen plank: met wandplanken er bovenop zakt deze erg snel in. Geen probleem!

extreme-bow

Een extreem voorbeeld van een naar boven gebogen plank. Zelfs dit levert geen probleem op als er andere planken bovenop komen te liggen. De wandplank zakt snel in.

Een verdraaide wandplank

Heel soms komt u een verdraaide wandplank tegen. Zoals ook bij gebogen en kromgetrokken planken, komt dit door de werking van hout, dat vocht opneemt en uitdrijft zonder ondersteuning. Dit is geen probleem.

Bekijk deze video over hoe u het eenvoudigst kunt omgaan met een verdraaide wandplank.

Spleten boven deuren en ramen door uitzetting

Er is bewust een grote spleet gelaten boven en aan de zijkant van raam- en deurkozijnen. Dit is om uitzetting mogelijk te maken. Dit is geen mankement. De spleet is verborgen achter de fascia’s. Deze spleet kan best groot zijn wanneer de blokhut net is geplaatst, vooral als de wandplanken nog niet voldoende zijn ingeklonken. Deze zullen zich erg snel, zelfs binnen enkele weken, tot normale proporties gaan sluiten, wanneer het bouwwerk gaat inklinken. Als er nog steeds een spleet te zien is terwijl de fascia er zit, plaats dan een houtchip tussen de deurdrempel en de fundering om deze iets omhoog te brengen. Haal deze weg na een paar weken!

expansion-gap-1

Een spleet voor uitzetting/inkrimping boven en aan de zijkant van raam- en deurkozijnen

gaps

Als u op dit punt bent beland, is het nog steeds nodig om aan de voor- en achterkant van het deurkozijn fascia’s aan te brengen voor de vorming van een U-deel waarin de wandplanken kunnen vallen. 90% van de ramen worden kant-en-klaar geleverd. Hier ziet u een foto van een op maat gemaakte blokhut. Kijk eens naar de spleten aan beide zijden voor de uitzetting, er zit ook een spleet boven het raamkozijn. Deze spleten zijn afgedekt door de fascia’s.

Gebogen wanden

Bij de bouw van uw blokhut kan het zijn dat u de wanden naar binnen of buiten ziet buigen. Maakt u zich hier tijdens de bouw geen zorgen om. Dit is normaal, en wanneer u de wanden een duw geeft en de bovenste wandplank, ringbalk of nok erop legt, gaan de wanden weer recht staan.

log-cabin-build1

Maakt u zich niet ongerust als de wanden naar buiten toe scheef beginnen te staan als u hoger komt met de montage.

Hars

Wij gebruiken om meerdere redenen sparrenhout in plaats van dennenhout, en één ervan is de waarschijnlijkheid dat er verborgen harsgaten in zitten. Die kans is een stuk kleiner bij sparrenhout. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet voorkomen. Wanneer dat wel het geval is, is het vervelend. We kunnen hier niets aan doen tijdens de droog- of freesprocessen, want de harsgaten zijn niet zichtbaar.

sap-pocket

Harsgaten zijn onzichtbaar tijdens de behandelingsprocessen, maar heel soms kan er één opengaan tijdens de levensduur van de blokhut.

Als u een harsgat aantreft dat is opengegaan tijdens de levensduur van uw blokhut, kunt u het op natuurlijke wijze laten drogen en vervolgens de hars eruit snijden met een stanleymes. Gebruik anders een haardroger of een verfstripper.  De resten kunt u met witte spiritus eraf vegen.

Verwijdering van hars

Veelgemaakte fouten – BELANGRIJK

Enkele vergissingen of verkeerde aannames die u zou kunnen maken.

Aflevering van uw blokhut

Let op hoe uw blokhut wordt afgeleverd

Uw pakketten hebben de lengte van de langste wandplanken, en kunnen veel ruimte in beslag nemen. Deze zijn ook heel erg afhankelijk van uw bouwwerk. Haal gelijk de shingles, vloerpakketten en funderingsbalken (indien van toepassing) eruit en berg ze op. Controleer zo nodig het plastic van de blokhut op sneeën en tape. Die kan daarna onder bescherming buiten worden bewaard tot u aan de montage toekomt. Noteer het pakketnummer ingeval u dit later nodig hebt.

tuindeco-2

Een blokhut is een behoorlijk pakket en wordt geleverd in onderdelen.

Bedenk goed dat de bestelling wordt afgeleverd met een vrachtwagencombinatie; dit zijn behoorlijke voertuigen. Een vrachtwagencombinatie is 16,5 m lang en 2,6 m breed. Alleen de bestuurder is verantwoordelijk voor het welzijn en de veiligheid van zichzelf en zijn voertuigen; daar hebben wij geen invloed op.

log-cabin-lorry

Leveringen van blokhutten vinden plaats met een vrachtwagencombinatie en een demonteerbare vorkheftruck.

Het gebruik van geprofileerde funderingsbalken

Als u gebruik maakt van onze geprofileerde funderingsbalken, moet u de fundering iets groter maken ruimte te bieden aan het uitstekende gedeelte. De extra hoeveelheid hangt af van de dikte van de wandplank; bij een dikte van 28 mm wordt het een groter uitstekend deel vanaf het genoemde draagvlak van de blokhut. Bij grotere wandplanken wordt het uitstekende deel kleiner. Funderingsbalken van kunststof beschikken over een geheel vlakke onderkant.

Meer informatie over funderingsbalken

Bekijk deze pagina voor extra informatie over onze funderingen, het gebruik ervan en de basisvereisten: Funderingsbalken voor blokhutten

Oriëntatie van wandplanken

De messing van de wandplanken is naar boven gericht. Let op dat u wel alle onderdelen kunt thuisbrengen in de bij uw bouwwerk meegeleverde tekeningen.

upside-down-log

Een wandplank ondersteboven. Dit deel zou boven de deur moeten.

Deurkozijn.

Als bij u een metalen strook op het kozijn zit, wil dit zeggen dat dit deel aan de onderkant van het kozijn moet zitten.

Als u denkt dat u een onderdeel van het deurkozijn mist, zoek dan de bovendorpel/ drempel op: die zitten vaak samen verpakt.

De bovendorpel en drempel worden vaak aan elkaar verpakt verzonden; bij het uitpakken komt u er pas achter dat er twee delen zijn.

Controleer of onderdelen zich op een andere plek bevinden. Een klant schreef onlangs: “Mijn fout, mijn vrouw heeft ze in de serre laten liggen. Sorry, ik heb ze over het hoofd gezien.”

Ontstaan van spleten.

Er kunnen na verloop van tijd spleten ontstaan, doordat wandplanken aan het deur- of raamkozijn zijn bevestigd of doordat deze op een andere wijze werden belemmerd in hun beweging, zoals door elektriciteitscomponenten, muurbeugels enz. Alle wandplanken moeten onafhankelijk kunnen bewegen.  Dit kan ook het gevolg zijn van een slecht uitgevoerde behandeling, omdat kleinere wandplanken sneller vocht uitdrijven dan grotere wandplanken, als zij niet naar behoren zijn behandeld tot een diepte van 8 – 120 micron (twee à drie lagen met hoogwaardig behandelmiddel). Met een goedkoop behandelmiddel voor schuren hebt u misschien wel 10 lagen nodig om dezelfde werking te krijgen.

gap

Er kunnen spleten ontstaan vanwege een behandelmiddel van slechte kwaliteit of omdat de wandplanken in hun beweging worden belemmerd

Als u iets aan de wand wilt bevestigen, moet u eerst een van een sleuf voorziene lat maken en deze aan de wanden bevestigen, waaraan u het element dat u wilt bevestigen vastmaakt. Als u twee of meer wandplanken aan elkaar bevestigt, zal de blokhut uiteenvallen en/of spleten vertonen. Geef altijd de ruimte aan de natuurlijke uitzetting en inkrimping van het hout.

Een beugel met een sleuf waarmee u dingen aan de wanden kunt bevestigen. Maak het ene uiteinde stevig vast en het uiteinde met de gleuf losjes, zodat de wandplanken nog steeds onbelemmerd kunnen uitzetten en inkrimpen.

Opslag van wandplanken.

Wees erg voorzichtig in de wijze waarop u de wandplanken opslaat. Probeer ze boven op elkaar gestapeld te houden, niet naast elkaar. Zet geen nokken of wandplanken tegen iets aan; alles moet vlak worden gehouden om kromtrekken tegen te gaan.

bad-way-to-store-logs

Bewaar uw wandplanken niet zo, laat ze op elkaar gestapeld liggen, anders gaan ze kromtrekken, verdraaien of buigen.

log-storage-log-cabin

Dit is een betere manier om uw wandplanken te bewaren: door ze op elkaar gestapeld te houden voorkomt u kromtrekken, buigen of verdraaien.

Scharnieren stellen

Maak, indien van toepassing, gebruik van de instelbare scharnieren. Daarmee maakt u deuren sluitend en goed passend. Soms moet het nog eens worden herhaald, afhankelijk van het door u gebruikte behandelmiddel.

004

Stel uw deuren met de scharnieren, zodat ze perfect passen.

Als u de deuren niet goed behandelt, kunt u later moeilijkheden verwachten. Er kunnen ook problemen ontstaan in niet-geventileerde blokhutten. Gebruik voor buiten en liefst ook binnen een behandelmiddel van hoge kwaliteit. Hiermee zorgt u dat ze niet meer kromtrekken.

warped-door

Deze deur is kromgetrokken door het ontbreken van een behandelmiddel, waardoor veranderingen in het vochtgehalte drastisch zijn verlopen. Kromgetrokken deuren kunt u weer laten sluiten met behulp van een draaiknop.

Het probleem van kromtrekkende deuren kan eenvoudig worden opgelost met een tijdelijke draaiknop.

turn-button

Wanneer u een draaiknop op het kromgetrokken gedeelte aanbrengt, lost het probleem zich na verloop van tijd, en nadat het juiste behandelmiddel is aangebracht, weer op.

Deurslot – Afstelling en oliën

In heel zeldzame gevallen kan er iets mis zijn met de schoot van het deurslot – Dit is gemakkelijk op te lossen:

Klem de schoot vast met een tang of iets dergelijks, trek deze uit en draai deze in de juiste stand en duw de schoot weer terug. U zult wel iets weerstand ondervinden.

Behandel het deurslot als elk gewoon slot; door een beetje lichte olie, WD40 of iets vergelijkbaars aan te brengen, blijft de goede werking van het slot gehandhaafd. Breng dit aan tijdens de montage en om de zes maanden.

Bouwvoorschriften

Geen van onze bouwwerken of producten voldoen standaard aan de bouwvoorschriften. Om te kunnen voldoen aan de bouwvoorschriften, moeten er andere elementen worden toegevoegd, zoals inrichtingen voor brandveiligheid, isolatie, veiligheid – versterkte beglazing en funderingen. Neem contact op met uw bouwinspectiekantoor voor de vereisten om aan de bouwvoorschriften te voldoen.

Vloeren in uw blokhut

Bij onze blokhutten gaat de vloer erin NADAT de blokhut zelf is afgebouwd. Ga niet eerst de vloer leggen en de blokhut daarna er boven op plaatsen.

log-cabin-floor

Onze blokhutten hebben een zwevende vloer aan de binnenkant en deze wordt pas gelegd nadat de blokhut af is. Hier is een voorbeeld hoe u een vloer NIET moet leggen.

Als u een vloer bestelt voor uw blokhut die over een veranda beschikt, bedenk dan dat u de normaliter sparrenhouten vloerplanken NIET voor de veranda kunt gebruiken. U zou voor de veranda de fundering als vloer kunnen gebruiken of terrasplanken gebruiken of iets vergelijkbaars, dat geschikt is voor buitengebruik.

noraml-floor-on-veranda

Gebruik geen gewone vloerplanken voor een veranda! Een voorbeeld hoe u het NIET moet doen.

Dakshingles

Kom niet in de verleiding om uw shingles te veel te laten overlappen; de overlappende shingle dient tot de uitsnijding eronder te komen.

shingle-overlap

Laat uw shingles niet te veel overlappen; u komt anders shingles tekort en doet afbreuk aan het bedoelde ontwerp. Deze overlappen elkaar veel te veel.

Fundering voor uw blokhut

Ik kan het niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om voor een 100% vlakke en waterpasse fundering te zorgen, zowel qua oppervlakken als in horizontale richting. Zonder dit gaat u een massa problemen krijgen bij de montage van uw blokhut en achtereenvolgens voor de duur dat deze staat.

De fundering is ernstig aflopend op beide vlakken wat enorme problemen tot gevolg heeft voor de montage. Deze blokhut moest weer worden afgebroken en herbouwd nadat de fundering goed was gelegd.

Omlijsting van uw blokhut

Veel klanten en monteurs gaan verder met de omlijsting van hun blokhut. U kunt dit aan de binnenkant over de hoeken van het dak doen, en aan de buitenkant kunt u de windveren bewerken en zo een persoonlijk tintje geven.

groenland-log-cabin-4

Deze klant heeft de windveren zo bewerkt dat de blokhut een persoonlijk tintje krijgt. Soms brengen ze extra planken aan. Kijk ook eens naar dat prachtige verandaterras. Er zijn ook klanten die zoiets ook met hun fascia’s doen.

Hier ziet u weer een voorbeeld van extra omlijsting. Hier hebben onze monteurs afgezaagde stukken vloerplanken of dakplanken gebruikt om de driehoek onder de hoekoverkapping te verfraaien:

trimming-corner-log-cabin-roof

Wij doen dit lijstwerk om alles er wat leuker uit te laten zien en het bouwwerk nog verder te verfraaien. Soms omlijsten we ook gordingen en dakranden. Zo’n omlijsting maakt de blokhut vaak fraaier. U kunt van overgebleven vloer- of dakplanken of verpakkingsdelen nog diverse lijsten maken.

Beschadigingen aan uw blokhut – BELANGRIJK

Het is zeer onwaarschijnlijk dat u beschadigingen tegenkomt, maar heel soms kan dat gebeuren.

Wanneer uw blokhut aankomt, moet u de verpakking inspecteren en de bestuurder en ons van aangetroffen beschadigingen op de hoogte brengen. Stuur ons eveneens direct een foto via e-mail en wij kunnen dan u van advies dienen. Wij zullen dan ook het hierboven genoemde pakketnummer nodig hebben.

Een beschadiging aan het pakket kan erg duidelijk zijn, zoals hieronder.

damage-forklift

Schade die is veroorzaakt door de vorkheftruck van de bestuurder

Wij vervangen schade altijd zo snel mogelijk. In het algemeen hebben wij reserveonderdelen op voorraad. Ook deuren en ramen hebben wij op voorraad in ons magazijn en kunnen, indien nodig, worden vervangen.

Andere schade / mankementen

Heel soms kan er sprake zijn van andere beschadigingen / mankementen, zoals een gescheurde of ontbrekende messing vanwege de verpakkingstape, bij het uitpakken of door de specifieke eigenschappen van hout. Dit levert zelden een probleem op: de volgende voorbeelden kunt u gerust gebruiken bij de montage, en deze hebben geen invloed op het aanzicht of de integriteit van de blokhut en zijn geen reden tot bezorgdheid.

split-tongue

Een scheur die in de lengte van de messing van een wandplank loopt – deze kunt u gerust bij de montage gebruiken

tongue-split

Afgebroken stuk messing. Ook deze kunt u gerust bij de montage gebruiken.

knot

Een gebroken noest in een dakplank. Als u zo’n één aantreft, kunt u overwegen deze als laatste te gebruiken, omdat deze moet worden verzaagd. Heel vaak treft u reserveplanken aan in het pakket

split-groove

Een gescheurde messing die het gevolg is van verpakkingsbanden, uitpakken of doordat er iets op is gevallen. U kunt deze wandplank alsnog gebruiken zonder nadelige gevolgen.

split-log

Scheuren in messingen en groeven die is veroorzaakt door verpakkingsbanden. Deze kunt u gerust bij de montage gebruiken.

Gebroken glas

Al onze blokhutten zijn heel stevig en veilig verpakt. Maak in het hoogst onwaarschijnlijke geval dat u een barst aantreft in het raam hiervan een foto, terwijl dit nog op de pallet staat waarbij de pallet en de verpakking zichtbaar zijn, en stuur deze via e-mail naar ons op.

Wij zullen u dan vragen om die ter plaatse aan te schaffen, waarna we u de kosten VOOR HET GLAS ALLEEN zullen vergoeden, mits het materiaal hetzelfde is. Wij betalen niet een glaszetter om het glas erin te zetten, omdat u dit heel eenvoudig zelf kunt doen.

Let op dat het glas NIET verstevigd is en dat dit ook niet verplicht is voor tuinbouwwerken.

Glas vervangen door een glasleverancier kost in het algemeen 15 tot 40 euro. Het is zeer eenvoudig te vervangen door het lijstwerk in het kozijn eruit te halen. Schaf het aan bij de plaatselijke glasleverancier en stuur ons de kwitantie per e-mail.

glass

Onderdelen die tijdens het uitpakken en de montage kapot gaan

Zo nu en dan kunt u zelf onderdelen vernielen bij het monteren, maar vooral ook bij het uitpakken. Een van de meest voorkomende gevallen is het vernielen van de messingen wanneer u de wandplanken van de pallet haalt. Het kan de beste monteur overkomen. Dit gebeurt doorgaans wanneer u het ene uiteinde van de wandplank optilt terwijl deze aan een andere in het pakket vastzit. Dit is zelden een probleem, maar let erop bij het uitpakken.

log-cabin-breakage

Gescheurde messing in een wandplank tijdens de montage. Dit kan soms gebeuren tijdens de montage. Geen probleem! Gewoon een likje houtlijm en klaar is kees.

log-cabin-breakage-1

Bepaalde onderdelen van de nok kunnen snel beschadigingen oplopen. Voordat u een onderdeel meeneemt, kijk dan eerst naar de constructie en ondersteun het bij het meenemen. Het gebeurt erg vaak dat de punt van de nok ergens tegenaan komt. Dit is zelden een probleem, en zelfs als de punt afbreekt, kunt u het onderdeel gerust bij de montage gebruiken, want zodra de gordingen en dakplanken zijn aangebracht, zit alles stevig in elkaar.

broken-log

Nog een voorbeeld van een kapotte wandplank; de aansluitpunten breken snel bij het uitpakken of heen en weer verplaatsen van wandplanken, maar die kunt u gerust gebruiken bij de bouw. Zelfs als zo’n aansluitpunt compleet is afgeknapt, maakt dat niets uit.

package-number-examples

Om u snel te kunnen helpen, hebben wij het pakketnummer van de blokhut nodig.

Plezier beleven aan de montage van uw blokhut

Wanneer u het pakket ziet en openmaakt, kan de aanblik van al het hout een nogal ontmoedigende werking hebben. Maar zodra u de eerste lagen hebt gelegd, bent u er al beter in thuis en lijkt alles niet meer zo moeilijk; het zal u plezier dat u zo snel bij het dak bent aanbeland. Maar indien u op enig moment met vragen zit, laat het ons dan gerust weten.

zutphen-log-cabin-build-3

Het kan zijn dat u onderdelen, verpakking en natuurlijk de pallet overhoudt. U kunt overwegen om hiervan meubilair, een plantenbak of misschien zelfs een barretje te maken.

log-cabin-bar

Dit is echt wel een van mijn favorieten: een bar van een resterende wandplank, de pallet en vloerdelen. Schitterend! Deze foto biedt tevens een koppeling naar andere, voor u mogelijk interessante ideeën.