Blokhutten met een houten raamwerk als fundering

Blokhutten met een houten raamwerk als fundering

Ik heb een beetje zitten piekeren over dit bericht en heb zo mijn bedenkingen om het te plaatsen, want ik ben NIET een echte bouwtechnicus. Ik heb veel ervaring met hout, maar ik ben totaal niet gekwalificeerd om technisch advies en specificaties te geven, dus lees dit bericht in de geest waarin het is bedoeld.

U kunt bij mij niet persoonlijk verhaal gaan halen als er iets fout gaat. Het ontwerp hiervan is uw eigen verantwoording, maar toch wil ik u op basis van mijn ervaring wat raadgevingen en ideeën aan de hand doen.

Sinds ik al speciaal aandacht gaf aan een aantal type funderingen in mijn vorige blogs heb ik heel veel vragen gekregen over mijn eigen favoriete fundering:

Funderingen met een houten raamwerk voor blokhutten.

Dit is wat ik zo fijn vind aan een fundering met een houten raamwerk:

 • Het is verplaatsbaar.
 • Het is een echt tijdelijk bouwwerk wat in bepaalde omstandigheden uitstekend van pas kan komen.
 • Het zorgt voor een luchtstroom, waardoor het hout nooit gaat rotten, zelfs als het onbehandeld is.
 • Het is eenvoudig om een vlakke ondergrond te krijgen op sterk oneffen terreinen.
 • Het is een goedkope oplossing voor terreinen die voor beton niet toegankelijk zijn.
 • Het is over het geheel genomen goedkoop.
 • Bij ontstaan van verzakkingen kunt u gewoon het betreffende gedeelte opkrikken en opnieuw vastzetten.
 • Een goed systeem wanneer er van nature overstromingen optreden; daarbij heeft het geen nadelige invloed op het milieu.

U hebt ongetwijfeld onderzoek gedaan naar alle mogelijk te gebruiken typen funderingen. Misschien kent u verschillende typen platformen, plastic roosters, opkrikbare constructies, eenvoudige funderingen, er zijn van allerlei snufjes in de handel. Als u betonnen platen of tegels geen goede oplossing vindt, dan gaat er niets boven het vertrouwde hout, in plaats van allerlei technische hoogstandjes en alternatieven.

Houd het bij hout

Ik zou zeggen: Houd het bij hout en vergooi uw geld niet aan de technische snufjes; u weet waar u aan toe bent met een goede partij hout:

 • Het is relatief goedkoop vergeleken met andere technische hoogstandjes.
 • Het gaat (zowat) voor een eeuwigheid mee als u het behandelt en onderhoudt.
 • Als voor iets vervanging nodig is, is dat gemakkelijk te doen.
 • Hebt u meer nodig, dan is het direct verkrijgbaar.

Een houten raamwerk als fundering voor een blokhut behoeft geen luxe uitziend hout: Ongeschaafd hout van uw plaatselijke bouwbedrijf is uitstekend geschikt. Het is echter het beste als het hout geïmpregneerd is onder druk (zie More information on tanalised timber).

Welke afmetingen moet u voor het hout gebruiken?

Ik word vaak gevraagd welke afmetingen het hout moet hebben. Zoals ik al zei, ben ik geen gekwalificeerd bouwtechnicus, u hoeft dus niet op mijn advies af te gaan, maar ik houd van grote, ruwe en stevige stukken hout. Iets in de zin van 150 mm x 50 mm en dan gelaagd en gebruikt onder elke balk met afmeting 150 mm x 100 mm. Soms zelfs nog groter bij grotere gebouwen. Ik heb geen bouwtechnische berekeningen, dit is puur op gevoel. Ik denk dat iedereen met een beetje ervaring aan een stuk hout kan zien of het sterk genoeg is.

Hier is een fundering waarbij ik betrokken was:

Blokhut fundering

Dit vormt het begin van een fundering met een houten raamwerk voor een blokhut. Kijk eens naar de afmetingen van het door ons gebruikte hout; dit is in lagen tegen elkaar gelegd waardoor een raamwerk wordt gevormd.

Deze fundering zou als ondergrond dienen voor een van onze grootste standaardblokhutten: De EDELWEIS. Hier kunt u zien hoe wij hout hebben gelamineerd voor de totstandkoming van het raamwerk. U kunt dit soms in twee gedeelten doen, met twee rechthoeken, en deze daarna samenvoegen. Kijk ook eens naar de door ons gebruikte palen: Lekkere grote stukken hout, waar ik van houd. U kunt echter ook uw hout lamineren om tot hetzelfde resultaat te komen. Ik zie liever dat er steunbalken direct onder een voeg zitten; dan weet ik dat de boel wordt ondersteund als er iets met de schroeven of bouten is.

Hier is nog een waarbij ik betrokken was. Dit voorbeeld betreft eigenlijk geen blokhut, maar bij de bouw hiervan geldt hetzelfde:

Blokhut

De palen zijn langer, dus zorgden we voor een zijdelingse versteviging.

Kijk eens hoe de paalsteunen onder de voegen in de hoeken en het midden zitten. Deze is uit twee rechthoeken gemaakt die in het midden zijn samengevoegd. Bij langere steunpilaren is het verstandig om aan zijdelings versteviging te gaan denken.

Ondersteuning van de houten raamwerkfundering

In het verleden heb ik wel dingen uitgeprobeerd en daarnaast nog wat meer bekeken. Ik heb eens iets geprobeerd met in de handel verkrijgbare plastic roosters, maar ik zie nog steeds niet het nut ervan in, behalve dan dat ze wat lichter zijn. Ik heb zo mijn zorgen over hoelang ze meegaan. Prachtig in een kas, maar ik denk dan dat lekker stevig betonplaatwerk op een zandige ondergrond of zand plus cement nog steeds beter is. Zorg er wel voor dat de onderliggende grond stabiel is, want u wilt geen verzakkingen in de komende jaren.

Een idee voor een goede fundering met een houten raamwerk

Dit is alleen maar een idee over hoe ik een fundering met een houten raamwerk zou bouwen. Dit is niet het evangelie en het kan fouten bevatten. Bedenk dat ik geen bouwtechnicus of gekwalificeerd tuinarchitect ben, dus u moet een eigen aanpak bedenken om dit uit te voeren. Mijn ideeën kunnen u wel van pas komen.

Voorbeeld fundering

Een fundering met een houten raamwerk als voorbeeld van de manier waarop ik het zou doen, afhankelijk van de grootte van het gebouw natuurlijk.

Dit is slechts een voorbeeld en mijn persoonlijke gedachten (u hebt er misschien zelf ook een paar) over hoe u een goede fundering met een houten raamwerk voor uw blokhut kunt maken. Hier zijn de belangrijkste punten van mijn persoonlijke ontwerp:

 • Ik gebruik hout met standaardafmetingen, allemaal van dezelfde grootte, mogelijk 150 mm x 50 mm.
 • Gelamineerd rond de omtrek van de blokhutwanden voor extra stevigheid – in principe schroef ik het hout om en nabij de meter aan elkaar met slotbouten. Voor grotere gebouwen gebruik ik mogelijk dikker hout. Elke wand krijgt deze ondersteuning.
 • Ik gebruik robuuste steunpalen onder de voegen. Gebruik grote balken, zoals wij die leveren (12cm tuintimmer hout) of lamineer anders balken.
 • Misschien is het goed om, afhankelijk van de grootte van uw bouwwerk, tussenbalken te gebruiken om zijdelingse bewegingen van de balken tegen te gaan.
 • Neem uw vloerbalken op in de houten raamwerkfundering. Onze vloeren zijn uitsluitend ontworpen voor vlakke, effen ondergronden, zoals betonplaten of tegels. De balken in uw woonhuis hebben normaal tussenruimten van ongeveer 300 mm, dus is het een goed idee om deze maat aan te houden voor uw blokhutvloer. Als u de blokhut gaat gebruiken voor zwaardere zaken, tredmolens, zware machines enz., is het misschien beter ze dichter bij elkaar te leggen.
 • U hoeft GEEN funderingsbalken te gebruiken onder de eerste wandplank. Die zijn alleen bedoeld om te voorkomen dat de eerste wandplank contact maakt met de grond; dit heeft u al voor elkaar met een fundering met een houten raamwerk voor uw blokhut. Doordat u de balken in het raamwerk bouwt, biedt dit een betere afwerking, want alles is zo op dezelfde hoogte.
 • De buitenkant van het houten raamwerk dient gelijk te zijn aan het draagvlak dat voor elke blokhut is vermeld, voor een adequate ondersteuning van de wandplank. Onthoud wel de dikte van de wandplanken van uw bouwwerk, aangezien het verstandig is om een rand van minstens 25 mm aan de binnenkant aan te houden om de vloer te plaatsen.
 • Als u het slim aan wilt pakken, plaatst u het raamwerk op 2 – 5 mm van het draagvlak. Dit brengt het raamwerk iets omlaag, zodat het iets afloopt vanuit de planken. U kunt er vanop aan dat de onderkant van die plank nooit in het water staat.
 • U kunt overwegen om balkhangers te gebruiken voor de vloerbalken, omdat dit de montage eenvoudiger en sneller maakt.
 • Als uw steunpalen langer dan 300 mm zijn, zou ik gaan denken aan zijdelingse versteviging om alle beweging eruit te halen.
 • Denk goed na over de onderlinge afstand van palen Ik zou om de 1,5 meter steunen willen, afhankelijk van het bouwwerk en de dikte van het hout.
 • U kunt overwegen om antiworteldoek te gebruiken onder de fundering – brandnetels groeien overal!

Nou, dit is wel zo’n beetje tot waar ik u op weg help.

Nu heeft u hopelijk zelf ideeën opgedaan. Het principe is heel eenvoudig. Maak een raamwerk voor het plaatsen van uw blokhut; zorg ervoor dat het niet wegzakt en zorg dat de wandplanken worden ondersteund. Zorg voor alles dat het 100% vlak staat, zoals het hoort! Oh ja, en ga eens een paar keer op het raamwerk springen voor de bouw – dit is mijn eigen technische test om erachter te komen of het gaat lukken.

Een paar voorbeelden van blokhutten die een fundering hebben met een houten raamwerk.

Hier ziet u een paar voorbeelden van andermans werk: Alle funderingen zijn gelukt. Het is aan u welke informatie of ideeën u opdoet uit dit bericht ……

Fundering blokhut

Dit is aan de ondiepe kant van een constructie. Let op het gebruik van tussenbalken om zijdelingse bewegingen van vloerbalken te stabiliseren.

Fundering blokhutten

Het diepere gedeelte van het project. Met een houten raamwerk kunt u een zeer oneffen terrein veel eenvoudiger en goedkoper vlakken. Hier ziet u dat de steunbalken kleiner zijn maar groter in aantal. In het verleden heb ik geëxperimenteerd met eenvoudige palen in de grond – een heleboel en dat werkte goed. Dit is wat er hier gebeurt.

Blokhutten

Perfect! Ik vind dat prachtig, die massieve telegraafpalen als steunbalken. Goed, robuust hout met vloerbalken aan hangers.

motage fundering blokhut

Hier is hout van kleinere afmetingen gebruikt. Deze klant had een ander steunsysteem gebruikt, dat is ingeschroefd vanaf de zijkant. Het werkt prima:Niks mis mee! Dit kan ook eenvoudig worden aangepast.

Blokhutten fundering

Dit is hetzelfde als van bovenstaande klant: Hij maakte een raamwerk, bouwde de blokhut en doet nu de vloerbalken erin. Een goed idee om dit achteraf te doen, want zo stoort het niet zo bij uw werk aan de hoofdklus: De blokhut.

Tuindeco

Nu komen de vloerbalken erbij. Ik had liever gehad dat ze dichter bij elkaar zouden liggen, maar dit hangt natuurlijk af van de dikte van uw vloer / terrasplanken die u gaat gebruiken. Er is niet echt sprake van een goede of slechte oplossing, wanneer het aankomt op een fundering met een houten raamwerk.

Tuindeco blokhut

Dit is de vloer die op de vloerbalken is gelegd.

Blokhut Tuindeco

Hier zijn die dikke palen te zien die ik zo mooi vind, Ze gebruiken ook ongeschaafd hout met grote afmetingen en balkhangers voor het gemak. Na de bouw zou je dit gaan bekleden, zodat het er mooier uitziet.

Tuindeco fundering

Hier kunt u zien dat er balkhangers zijn gebruikt voor de balken, ter ondersteuning van een vloer van OSB-platen. Dit gebruiken ze, omdat zij ter afwerking nog eens vloerbedekking gaan leggen. Dan hebben ze onze modieuze vloer van sparrenhout niet nodig.

Tuindeco 1

Ze hebben tussenbalken gebruikt om de zijdelingse bewegingen van de vloerbalken tegen te gaan. U kunt ook zien hoe dik het hout van het framewerk is.

Fundering blokhut tuindeco

Kijk weer even naar de gebruikte afmetingen van het hout. Een houten raamwerk verlost u wel van een egaliseringsprobleem en bespaart een hoop geld. Het overdenken waard!

Blokhut tuindeco fundering

Niet een houten raamwerk, maar ook een interessant idee: Deze klant gebruikt opstaande betonplaten met balkhangers om de vloerbalken te ondersteunen.

Sterke fundering

Er is een balkensysteem gemaakt met een houten vloer erop, voordat de blokhut erop wordt geplaatst – interessant en slim!

stevige fundering

De fundering waarbij ik betrokken was, wordt uitgebreid met tussenbalken, balkhangers en steunbalken, op basis van een systeem dat wij moesten installeren voor een verdere uitbreiding.

Blokhut stevige fundering

Ik vind een fundering met een houten raamwerk prachtig: U kunt er zoveel mee. En het ziet er echt mooi uit!

Nogmaals, dit bericht is geen officieel advies, het is puur van mij, maar ik heb het ook wel eens fout (volgens mijn vrouw). Haal eruit wat u nuttig vindt, maar met een houten raamwerk voor uw blokhut heeft u een hoop minder problemen en uitgaven.