De dubbele blokhut Ulrik

De dubbele blokhut Ulrik

Onze klant bestelde twee Ulrik Blokhutten om problemen wat betreft opslag-, werk- en kantoorruimte die hij had, op te lossen, en hij is zo vriendelijk geweest om zijn ervaringen met mij te delen. Meneer J heeft een paar erg goede tips met betrekking tot de door hem gebruikte fundering en constructie. Het is zeker de moeite waard om te lezen, vooral als u een houten fundering voor uw blokhut wilt gaan gebruiken.

Hier ziet u de dubbele blokhut Ulrik op een houten fundering met terrasplanken

tuineco-1

Blokhut Ulrik met een wanddikte van 45 mm is ook verkrijgbaar met dubbele beglazing

Naast andere schitterende ideeën was de toepassing van funderingsbalken door meneer J erg interessant. Hij schreef:

Eerst wil ik even zeggen hoe verrukt we zijn met onze twee Ulrik-blokhutten. Dankzij uw uitgebreide website was het bouwproces een makkie, waardoor ik gemiddeld anderhalve dag over beide deed met inbegrip van de isolatie – maar zonder behandeling (bijna 4 lagen met Sikkens als behandelmiddel afgerond).

Nu ik het erover heb, leek het me het goed om een kleine tip mee te geven waar ik tijdens de bouw achter ben gekomen.

Ik heb zowel de vloer als het dak (respectievelijk 100 mm en 50 mm) dikke isolatie met Celotex geïsoleerd. Ik heb een kijkje genomen op jullie website om te kijken hoe jullie de dakranden hebben bij gezaagd als afdekking van de 50 mm dikke Celotex, waaruit ik heb opgemaakt dat er misschien extra hout nodig is. Aangezien ik geïmpregneerde en geprofileerde funderingsbalken bij de blokhutten had besteld, waren ze echter overbodig, omdat we al een houten framewerk ervoor hadden. Bij toeval echter pakte het profiel ervan zo gunstig uit dat bij de montage aan de dakrand met de onderste ‘lip’ onder de dakplanken bijna precies 50 mm overliet als opstaand randje voor de Celotex! Ik heb alleen voorgeboord om de dakplankuiteinden in het midden te raken en bevestigde deze met schroeven van 60 mm.

Het eindresultaat zag er niet alleen perfect netjes uit, maar het biedt ook weerstand tegen weersinvloeden vanwege de impregnering! Het feit dat de onderste lip als druiprand fungeert, is dan mooi meegenomen. Ik hoef alleen nog maar de waterafvoer te bevestigen.

Ik heb in ieder geval een aantal foto’s van het afzagen en van de ‘tweeling’ in voltooide staat erbij gedaan. Wie weet, leidt dit misschien wel tot extra bestellingen van funderingsprofielen! Zet het gerust op de website als jullie dit nuttig vinden. Ik heb het mijn buurman (die op mijn aanraden ook een Tuindeco-blokhut heeft besteld) laten zien en hij heeft voor dezelfde aanpak gekozen – nou ja, ik heb hem ook een beetje erbij geholpen.

tuineco-2

Aardig bedacht om onze funderingsbalken bij het isoleren van het dak te gebruiken

Hieronder vindt u het verhaal, de foto’s, de tips en adviezen van meneer J die u misschien ook van pas kunnen komen bij uw montage. Hij heeft veel tips die vooral van waarde zijn als u van plan bent een houten fundering te gebruiken, (Houtskeletbouw base voor uw blokhut , maar ook zijn er goede raadgevingen voor de feitelijke montage zelf.

tuineco-3

De eerste klus was om de locatie te egaliseren. De tuin loopt aardig af, dus het ene uiteinde is verlaagd en geëffend tot waterpas. Hiermee werd de nokhoogte onder 2,50 meter gehouden

tuineco-4

Vanaf het huis is een sleuf van 600 mm-700 mm gegraven voor 2 SWA-voedingskabels. De blauwe leiding bevat 3 CAT6-kabels voor internet e.d.

tuineco-5

Er loopt een blauwe leiding met CAT6-kabels naar de blokhutten

tuineco-6

De sleuf is gedeeltelijk dichtgegooid, waarna we er beveiligingslint erover hebben gelegd als waarschuwing voor als er in de toekomst nog eens wordt gegraven.

tuineco-7

Dit was de voeding naar een van de oude schuren. Kunststof leiding vlak onder de graszode met twee aders en aarde. ABSOLUUT NIET aan te raden!!!

tuineco-8

Op de locaties zijn de plaatsen voor de funderingsbalken aangegeven en de gaten voor de steunpalen gegraven.

tuineco-9

Ter ondersteuning van het houten framewerk zijn er gaten gegraven voor de geïmpregneerde palen van 10 cm die in speciaal beton zijn gezet. Alhoewel slechts 50 mm – 100 mm zichtbaar is, zijn ze allemaal ongeveer 600 mm lang

tuineco-10

Als extra voorzorgsmaatregel zijn de palen ook met Creoseal behandeld. De boorgaten bovenaan zorgen ervoor dat de Creoseal tot in de kern van de paal doordringt om houtrot tegen te gaan. Aangezien de houtrot wordt veroorzaakt door aarde/vocht en organisch materiaal, worden de gaten weer gevuld met stenen om dit te voorkomen. Hierna is een sterk worteldoek gelegd dat groot genoeg is om een filterdrain rond de omtrek te maken. Er is trouwens ook een gat gegraven om het hemelwater te laten bezinken, en de blokhutten worden voorzien van

tuineco-11

Het frame is tevens aan de voorkant verlengd voor een terras. De ‘funderingsring’ voor de blokhut is dubbel gemaakt met balken van 150 mm x 50 mm. De tweede ring zit aan de binnenkant van de funderingsomtrek, zodat de vloer erop kan rusten.

tuineco-12

In elke bouwfase is erop gelet of het frame wel compleet waterpas staat. Het terras moet natuurlijk wel een beetje aflopen, maar dit doen we later door opvulstukken onder het terras zelf aan te brengen.

tuineco-13

De balkenring zijn gereed. Nu nog de rest van de balken plaatsen. Ziet u het bezinkgat voor hemelwater aan de voorkant? Het regenwater wordt via goten naar een regenton aan de achterkant geleid met een overloop naar het bezinkgat.

tuineco-14

De balken worden in hangers geplaatst. U zou een huis op dit frame kunnen bouwen, laat staan een blokhut!

tuineco-15

Het framewerk is klaar en de Celotex van 100 mm dik is ook gelegd. Zoals u kunt zien aan de middelste ‘gaten’ zijn er latten gebruikt onder aan de balken ter ondersteuning van de Celotex. Ik maak me een beetje zorgen over knaagdieren die erin kunnen kruipen. U zou dus eerst de bodem kunnen uitvouwen. We hebben gelukkig ook een kat ☺

tuineco-16

Het framewerk van de fundering is af – we hoeven er alleen maar een paar blokhutten op te zetten.

tuineco-17

Jammer genoeg voor ons is de bouwplaats zo’n 50 meter verwijderd van de oprit waar de blokhut gelost gaat worden. Waterpas gelegde balken waarmee de blokhut vrij blijft van de grond bij regenval.

tuineco-18

De blokhut werd mooi op tijd afgeleverd met behulp van de Moffett-vorkheftruck.

tuineco-19

Wij hadden twee blokhutten besteld, welke na elkaar werden geleverd. Zo konden we elke blokhut apart bouwen.

tuineco-20tuineco-21

Even uitkijken!

tuineco-22tuineco-23

De shingles zijn eruit gehaald en opgeslagen in het onwaarschijnlijke geval dat wij warm weer krijgen tijdens de montage van de blokhut.

tuineco-24

De blokhut was slim ingepakt, en heel efficiënt. De plattegronden zitten in de verpakking – maar het is ook goed om je vooraf in te lezen op de website om een beetje bekend te raken met de montagewijze.

tuineco-25

De verpakkers bij jullie zullen zeker wel gek zijn op ‘Tetris’ 😉

tuineco-26

Dit was de twee blokhut die ik heb gebouwd (de ander is exact hetzelfde en staat rechts van deze opname), dus ik kende de montagewijze. Maar om jullie een idee te geven van de tijdsduur – de funderingsbalken zijn op 18:05 gelegd. Ik heb de onderkanten ervan doorbehandeld met Sikkens Cetol. Bovendien liggen ze op DPC-folie. Na een controle op haaksheid heb ik in elke hoek een schroef erin gedraaid om de beweging eruit te halen.

tuineco-27

Nu begint de montage van de wanden.

tuineco-28

Raadpleeg de plattegronden om te controleren of u niet te hoog doorgaat met leggen in verband met de ramen. Dit gaat supergemakkelijk omdat de wandplanken zo snel in elkaar zijn gezet! In deze foto helt de blokhut nogal over naar rechts, maar dat wordt later verholpen als de gevel erop komt.

tuineco-29

Deur- en raamkozijnen zijn geplaatst. Onthoud dat u deze NIET aan de wanden vastmaakt. Deze dienen los te staan om de werking van het hout mogelijk te maken, want dit zet uit/krimpt door de steeds verschillende vochtigheidsniveaus

tuineco-30

Nu de puntgevel en gordingen erop liggen, is het geheel wat meer in het lood – maar nog niet helemaal

tuineco-31

Ik had dit probleem niet bij de eerste blokhut, maar dat is nu eenmaal de eigenschap van hout. De bovenste wandplanken waren iets verdraaid, waardoor de muur iets naar buiten stond. Ik heb een techniek gebruikt met spanbanden waarna ik de blokhut een nacht heb laten staan. Van de funderingsbalk tot hier nam slechts 2,5 uur – de tijd op de foto geeft 20:37

(Meneer J geeft hier een goede oplossing voor een zeldzaam probleem. Als u dit tegenkomt en de bouwtijd van essentieel belang is, kunt u ook een zijde stutten met een extra wandplank of palletdelen om de constructie weer in het lood te krijgen. Wanneer de dakplanken op de bovenste wandplanken en gordingen worden vastgespijkerd krijg je de kromming er altijd wel uit)

tuineco-32

De volgende ochtend was het zonnig en konden we beginnen met het dak van de blokhut.

tuineco-33

Bij een blokhut van deze grootte (3,8 m x 3,8 m) kost het ongeveer 90 minuten om het dak te leggen als je met z’n tweeën bent.

tuineco-34

Magnifiek ☺

tuineco-35

Uitstekende tip. Ik had dan wel geïmpregneerde en geprofileerde funderingsbalken besteld, maar ik bleek ze niet nodig te hebben omdat ik een houten frame als fundering had. Zij waren echter perfect als opstaande rand aan de dakrand voor de 50 mm dike Celotex-isolatie! Ze zijn ideaal voor dit doeleinde, omdat ze zijn geïmpregneerd ☺

tuineco-36

Zoals u ziet, zijn de geprofileerde balken uitermate geschikt om de geïsoleerde dakplanken af te zagen. U kunt hier zien dat de rechterkant van het dak een dubbele laag shingles heeft. De onderste rij shingles zijn omgekeerd gelegd (met de korrelkant naar onderen gericht). Ik heb ze iets over laten hangen voor het gootwerk.

tuineco-37

50 mm dikke Celotex dat aan het dak is bevestigd met schroeven van 60 mm en ringen om de schroeven niet te veel in de Celotex weg te laten zakken). Het geheel is op de dakplanken aan elkaar geplakt met folietape.

tuineco-38

Vóór en na shingles leggen

tuineco-39

Shingles leggen duurt even, maar het is eenvoudig. Er staan goede instructies op de website. U kunt ook de houten fundering van de buren zien – zij krijgen ook binnenkort een Tuindeco-blokhut geleverd!

De nok is gereed, waarbij rekening is gehouden met de heersende windrichting.

tuineco-40

De dubbele blokhut Ulrik. Het hout is beschermd met 2 onderlagen van Sikkens Cetol HLS Plus en afgewerkt met nog 2 lagen Sikkens Filter 7 Plus in licht eiken.

tuineco-41

De vloer is gelegd met 22 mm dikke vloerplanken P5 T&G. De randen zijn gelijmd en vastgeschroefd.

tuineco-42

De ene van de twee blokhutten gaat als werkruimte fungeren en de andere als woon-/speelkamer. Hier overheen komt daarom een eikenhouten vloer. De onder membraan is ademend om kromtrekken tegen te gaan vanwege het verschil in vochtigheidsgehalte tussen P5 en de vloer.

tuineco-43tuineco-44tuineco-45

De blokhutten zijn af; tijd om het terras aan de voorkant te leggen. Vurenhouten planken van 144 mm x 32 mm in dit geval

tuineco-46

Het terras is af; de enige klussen die overblijven, zijn het vullen van de filterdrains met leisteen en gootwerk, en het installeren van de elektriciteit.