Paniek om behandeling van blokhutten

Paniek om behandeling van blokhutten

Geplaatst door Richard

Nu hebt u uw gloednieuwe blokhut binnen. Het is oktober 2014 en het regent pijpenstelen; de regenhoeveelheid bereikt recordhoogten, uw blokhut is nog onbehandeld en doornat. U moet haar toch behandelen, of niet soms? – PANIEK!
Nee, dat hoeft niet. Geen enkele paniek! Wacht dus even, ontspan u, maak je er niet druk over, die blokhut gaat jaren mee !
Deze blokhut is van een vriendin van mij, jaren terug heb ik haar deze geleverd van Tuindeco. Schijnbaar weet zij na 12 jaar nog niet, welke kleur ze moet geven aan haar blokhut! Vrouwen…!
Kijk naar de staat van het arme ding, verwaarloosd en onbemind; het lijkt erop dat het alleen onderdak biedt aan kippen en cavia’s gedurende de winter. Ze zegt dat ze er gek mee is en veel gebruikt.
Dit komt niet goed: kijk eens! Maar waar het om gaat is dat ie niet aan het rotten is en het nog steeds een blokhut is dat misschien wel onbehandeld is, maar ook erg solide is.

Een blokhut die ondanks haar levensduur van 12 jaar nog nooit is behandeld.

Ik heb haar gezegd dat ze de kleurkeuze tot later moet uitstellen, zodat ik kan zien wat er gebeurt. Ik hoop dat ik over 10 jaar weer kan berichten dat de blokhut nog steeds staat, en haar kennende, zal ze nog steeds twijfelen over de juiste kleur!
Ja het arme oude ding heeft een paar problemen. Op deze foto is te zien hoe uitgedroogd het hout is: het is gescheurd en gekrompen. Deze foto’s zijn afgelopen zomer genomen, dus zal ze er nu wel anders uitzien. Zie het bericht op “Het barsten en splijten van blokhutplanken” voor meer informatie over de achtergronden van gebarsten hout.

Tuindeco 1

Het barsten en splijten van blokhutplanken

Daarnaast heeft ze nog een paar extra problemen. Niets onoverkomelijks hoor! Deze blokhut heeft gezelschap gekregen:

Deze blokhut heeft last van schimmel en zwammen.

Ja, er zitten inderdaad wat zwammen op. Het is geen droogrot, aangezien het vochtgehalte ver onder de 20% ligt en de temperatuur nooit constant 23 graden is. Deze twee omstandigheden zijn voorwaarden voor het optreden van droogrot. Het is gezelschap dat geen kwaad kan.

Hier hebben we nog meer gezelschap:

Tuindeco 3

Nog meer gezelschap dat houvast vindt aan zo’n oude blokhut.

De achterwand van deze blokhut is bedekt door een heg die nooit wordt gesnoeid, en er groeit een klimop overheen. Joost mag het weten wat hiervan komt, maar het oude ding blijft fier staan, ook al zit het compleet tegen een heg en allerlei kreupelhout aan.

Echter door de band genomen is de blokhut in uitstekende staat. Als je bedenkt hoe oud deze blokhut is en dat ze nooit is behandeld, ziet ze er nog steeds solide uit en toont ze absoluut geen houtrot. Hier zijn de deuren en dakbalken:

Onbehandelde dakbalken van een oude blokhut

Tuindeco 5

Onbehandelde deuren van een blokhut: ze zijn een beetje kromgetrokken, net als de ramen die niet open kunnen, maar het valt mee.

Wij geven 10 jaar garantie tegen houtrot op onze blokhutten. Er zijn voorwaarden hiervoor, en ze moeten regelmatig worden behandeld, bla, bla, bla. Als het aan mij lag, gaf ik er een van 20 jaar, zonder behandeling. Het hout kan onmogelijk rotten!

Oké, dit is misschien stom om te zeggen, maar ik voeg er iets aan toe: Het hout kan onmogelijk rotten zolang men het altijd VENTILEERT en laat DROGEN.

Ik ga er dan ook vanuit dat onze garantie geen gevaar loopt. Mocht u met rotting te maken krijgen gedurende die 20 jaar, laat het me weten en ik betaal u uw vervangende blokhut van mijn eigen salaris. Dat gaat echter niet gebeuren als ze kan ademen; dat is waar het om draait bij houtproducten : ventilatie. Als het nat wordt en u laat het opdrogen, gaat het NOOIT ROTTEN. Dat is een eigenschap die inherent is aan hout. Dat geldt niet alleen voor ons hout, maar al het hout, mits  dit speciaal geschikt is voor blokhutten. Let op de herkomst van het hout: langzaam groeiend, koud klimaat enz.

Even terzijde: ik ben een fan van deze knaap. Hij heeft veel betekend voor de huizenbouw. Een van zijn principes was de ventilatie  van hout bij gebouwen op palen. Als hout wordt geventileerd, gaat het nooit rotten. Ik ben vaak betrokken geweest bij huizen op palen en vergelijkbare constructiemethoden. Alle methoden functioneren goed en er is nooit een klant geweest die last had van houtrot.

Behandeling van blokhutten en hout

Ondanks alle praatjes en foto’s die hierboven zijn te zien, ben ik natuurlijk ABSOLUUT geen voorstander van het onbehandeld laten van uw blokhut of ander tuinhout. Dit is echt nodig! En u moet het hout op een gegeven moment een behandeling geven, hoe eerder hoe beter. We geven eigenlijk geen behandeling ter voorkoming van houtrot, dit doen wij om veel andere zaken.

Wat ik alleen maar wil zeggen, is dit: maak u geen zorgen en raak niet in paniek. U hebt inderdaad de tijd om dit te doen zonder u zorgen te hoeven maken als u dit niet meteen kunt doen.

Als u uw blokhut of uw hout niet behandelt, kunt u enkele problemen krijgen, maar houtrot zit daar niet bij.

 • Verkleuring van het hout. Zie bovenstaande foto’s, dat ziet er niet echt fraai uit.
 • Kromtrekken en krimpen van hout. Het hout droogt uit, trekt krom, vervormt, waardoor het water doorlaat via de naden, en kan hierdoor van vorm veranderen. Deuren en ramen gaan echt kromtrekken en er ontstaan spleten.
 • Uitzetting doordat het verdraaide hout in evenwicht wil komen met zijn omgeving; het wil hetzelfde vochtgehalte als er in de atmosfeer zit. Dus als de atmosfeer vochtig is, dan wil het houtwerk ook vochtig zijn. Dat kunnen we niet hebben! Als we er niks aan doen, gedraagt het ding zich als een jojo. Elk houtdeel moet als een spons worden gezien, elk deel absorbeert water en drijft water af. Wij moeten ervoor zorgen dat het hout zich niet meer als een spons gedraagt.
 • Zoals te zien is aan de foto’s van de buitenkant, kunnen ook aan de binnenkant sporen van water zichtbaar worden. Dat is niet alleen lelijk, maar er kunnen zich ook vochtplekken ontwikkelen, vooral als er binnen niet wordt geventileerd. Let hierop wanneer u bijvoorbeeld een hottub plaatst. De hierboven afgebeelde blokhut is altijd geventileerd omwille van de cavia’s, en dat is tevens een reden dat ze er fier uitziet en NIET rot, ondanks dat ze onbehandeld is. In deze blokhut is voortdurend een stroom frisse lucht aanwezig.
 • Deze blokhut heeft geluk gehad, maar insecten kunnen het hout aantasten. Een goed behandelmiddel maakt hier een einde aan.
 • Inwerking van ultraviolet licht dat uitdroging en nog meer spleten veroorzaakt. Deze blokhut staat relatief veel in de schaduw, door de heg en alle bomen die er omheen staan.
 • Vies! Tja, het is een vies ding, van binnen en buiten; dit is niet wat we willen wat er gebeurt met onze peperdure blokhutten.
 • Binnendringen van water, wanneer deze blootgesteld worden aan hevige weersomstandigheden.  Alhoewel het hout niet kan rotten, zuigt het wel water op, dat vooral naar binnen kan lekken in de hoeken, deuren en ramen, wanneer deze blootgesteld worden aan weersomstandigheden.

Wat gebeurt er dus, als u uw blokhut pas na weken een behandeling geeft?

U kunt niet meteen een behandeling geven? Wat is het ergste wat kan gebeuren?

Tuindeco 6

Vieze wandplanken aan de blokhut

Tja, de arme blokhut wordt vies van alle regen met modderaanslag die er tegenaan komt.  Wanneer en als dit gebeurt, hoeft u alleen maar een “hogedrukwasborstel” of een hogedrukspuit  te gebruiken om de blokhut weer als nieuw uit te laten zien, echt waar!

Wanneer u donkere plekken vindt als gevolg van de vorming van vochtschimmel, hoeft u ook alleen maar een verdunde bleekmiddeloplossing aan te brengen, waarmee u alles wegpoetst. Het hout komt in een normale staat, en hierop kunt u een behandelmiddel aanbrengen. Dit gebeurt vaak als u een blokhut met een plastic zeil in de regen hebt achtergelaten, in afwachting van plaatsing na een maand of twee. De ontstane vochtigheid is ideaal voor schimmelvorming, maar dit is gemakkelijk te verwijderen met een hogedrukspuit met bleekmiddel en vervolgens een wasmiddel. Ons showmodel Sauna had dit ook toen deze maandenlang buiten was opgeslagen. Even snel een hogedrukspuit erover, even wassen en het is weg.

Hogedrukwasborstel

Om het bij een hogedrukwasborstel te houden: Ik heb blokhutten tijdens stormen, harde wind, sneeuw, hagel, kortom in elke denkbare weersomstandigheid geplaatst. U kunt soms niet voorkomen dat zo’n blokhut overal, binnen en buiten, vies wordt, vooral bij omvangrijke werkzaamheden. Vlak voordat u de blokhut overdraagt aan de klant (of aan uzelf), geeft u het een goede wasbeurt/spoelbeurt met een drukspuit, dan lijkt ze weer als nieuw, ongeacht hoe smerig je haar tijdens de plaatsing hebt gemaakt.

Binnendringen van water

Hout rot niet als het onbehandeld is, maar het laat wel water binnen / zuigt water op door vocht door te laten. Dit is ongeacht of het nu wel of niet is geïmpregneerd. Zelfs een geïmpregneerde blokhut moet nog steeds tegen alle weersomstandigheden worden behandeld, anders blijft deze zich als voorheen gedragen.

Als we het binnendringen, de absorptie en het doorlaten van water willen stoppen, moeten we de blokhut behandelen.

Wist u dat een onbehandelde wandplank wel een jaar lang tot 3 mm blijft werken, aangezien deze vocht absorbeert en vervolgens uitdrijft?

Als u in het geheel geen behandeling geeft.

Als wij niet behandelen, kan de blokhut naast dat deze vies wordt (wat het kleinste probleem is), ook andere problemen krijgen. De planken, deuren en ramen zetten namelijk uit en krimpen in, doordat het doorlaten van vocht te snel gebeurt. Hierdoor gaat het hout te snel uitzetten en inkrimpen. Hierdoor kunnen tevens deuren en ramen kromtrekken en spleten krijgen. Dit artikel geeft een veel uitgebreidere verklaring .

Doeleinde van de behandeling van blokhuthout

Ik heb zojuist verteld wat er gebeurt als wij een blokhut niet behandelen, en dat het een prima idee is om te behandelen. Dus wat hebben wij ons ten doel gesteld: wat willen we bereiken met een behandeling?

 • UV-bescherming – wij moeten de blokhut beschermen tegen de zon. De zon en het licht ervan zorgen voor problemen: ze zorgen voor uitdroging van het hout, barsten, vervorming en nog veel meer. Echt een ellende!
 • Bescherming tegen weersinvloeden. Hout is gek op water, het zuigt water op, dat is wat het wil. Het is nu eenmaal een eigenschap van hout, en wij dienen het constant op 14 % te houden. Wij proberen de absorptie van water tegen te gaan. Wij proberen de naden te beschermen en te beletten dat er water wordt doorgelaten. Dit is ook erg belangrijk voor de deuren en ramen. Als we toestaan dat hout wordt doordrenkt van water tot boven 20 %, dan gaat het rotten.
 • Een evenwicht bereiken, dat probeert het verdraaide hout steeds. We willen echt niet dat er zoiets gebeurt met onze blokhut. Dit stoppen bespaart ons veel tijd en zorgt dat de blokhut nog jaren meegaat. Laten we dat evenwicht  een halt toeroepen, zeg ik!
 •  Bescherming tegen ongedierte… Vervelend ongedierte, zwammen, wormen enz. Een goede behandeling houdt die ellendige beesten uit de buurt.
 • Elasticiteit: Zoals ik al heb gezegd, zit er veel werking in de planken, zelfs als we een goed behandelmiddel gebruiken die de absorptie en het doorlaten van vocht stopt. We hebben een behandelmiddel nodig dat ruimte geeft aan die enorm grote elasticiteit. Dat is ook belangrijk.

Welk behandelmiddel voor hout moeten we voor onze blokhut gebruiken?

Hmm, als ik zo’n vraag ga beantwoorden, kan ik wel eens wat rechtszaken aan mijn broek krijgen. Ten eerste, ten aanzien van het duurdere segment raden wij u alleen Sikkens, Kingfisher, Sadolins of onze eigen Europese merken aan die op onze website of in onze brochure te zien zijn, zoals Koopmans, Embadecor of Embalan, en, van recenter datum, het superieure behandelmiddel Valvoline Max Release Protectant, waarover is verkondigd dat het een revolutionair behandelmiddel voor hout is. Van wat ik er nu van heb gezien, is dat spul fantastisch.

Ik raad geen behandelmiddelen aan als het goedkoop spul betreft. Laat u niet in de verleiding brengen om iets goedkoops te gebruiken. Klachten die we hebben gehad over gebarsten hout, schimmels, algen, buitensporige inkrimping enz. bleken altijd te zijn veroorzaakt door een goedkoop behandelmiddel. Gebruik het op eigen risico, maar we bieden geen garantie als u zo’n product hebt gebruikt. Gebruik daarom dan ook GEEN goedkoop behandelmiddel. Gemelde problemen met blokhutten zijn vaak hiertoe te herleiden. Het duurdere segment brengt u een verbetering. U krijgt waarvoor u hebt betaald, en dat geldt absoluut ook voor de behandeling.

Om in technische termen te praten: wij hebben een behandelingsdiepte nodig tussen 80 en 120 micron. Dit staat gelijk aan twee of drie deklagen duur behandelmiddel. Als u dezelfde behandelingsdiepte met een goedkoop middel wilt bereiken, hebt u misschien wel 10 deklagen nodig. Het probleem ontstaat als klanten een goedkoop behandelmiddel gebruiken en hiervan twee deklagen aanbrengen. Dan kunt het net zo goed de moeite besparen. Misschien is het goed voor een schuur, maar absoluut niet voor een blokhut, aangezien wij de werking ervan tot halt willen roepen. Een behandelingsdiepte van minder dan 80 micron mist elke uitwerking.

Wanneer u een leverancier van behandelmiddelen vraagt, geef dan altijd op dat het voor geschaafd, glad vurenhout is en vraag hun advies over wat het beste middel is voor dat soort hout.

Mijn oude blokhut is 15 jaar geleden gelakt met Sikkens. Alles wat ik doe is elk jaar een snelle wasbeurt en klaar is kees.

Maar we hebben nu dat nieuwe spul:  MaxRelease.
Drogen is in 15 minuten mogelijk, kan worden aangebracht op natte oppervlakken, is transparant en biedt alsnog UV-bescherming. Ik heb zelfs gezien dat ze suikerkorrels ermee behandelden en in een glas water deden: het suiker loste niet op! Het spul is handig, en nu ik het heb gebruikt, fantastisch. Ik probeerde het op nat hout aan te brengen, en al het water werd afgevoerd terwijl ik aan het lakken was. Verbazingwekkend!

MaxRelease Protectant:

Bij onze steeds veranderde weersomstandigheden krijgt ons hout en beton veel regen, zon, wind en vorst te verduren. Om uw hout/ beton in optimale conditie te houden, heeft MaxRelease de beste bescherming ontwikkeld. De in water oplosbare coatings zonder organische oplosmiddelen dringt het hout / beton binnen en zorgt zo voor een beschermende laag tegen vocht, zonlicht, wind en regen voor alle houtsoorten en –producten, zoals schuttingen, vloerplanken, tuinmeubilair, tuinpalen, blokhutten, priëlen, lariks en hardhout, en betonproducten zoals tuinpalen en schuttingsystemen. Het vormt een dun laagje op de ondergrond, zodat de structuur van het hout en beton zichtbaar blijft.

Voordelen van MaxRelease Protectant :

 • Langdurige bescherming tegen vocht
 • Weinig onderhoud
 • Makkelijk aan te brengen en te reinigen
 • Uitstekende kleurstabiliteit met een minimale verbleking vanwege zonlicht
 • Minder schimmels en algen
 • Impregnerend
 • Corrosiebestendig
 • Waterbestendig
 • Stopt de natuurlijke doorlating van vocht
 • Voorkomt kalkuitbloei in beton

MaxRelease Wood Protectant is gebruiksvriendelijk. Wood Protectant is sneldrogend: het is droog binnen 15 minuten (afhankelijk van temperatuur, vochtigheid en ondergrondtype). Er is geen (ander type) grondverf nodig om dit houtbeschermingsmiddel aan te brengen. Hierdoor wordt het aanbrengen van een langdurige hout- en betonbescherming een eenvoudige en snelle klus. MaxRelease Wood Protectant moet vorstvrij worden bewaard.

Nu ik dit product uitgebreid heb gebruikt, kan ik het echt iedereen aanraden!

Vochtige omstandigheden

Ongeacht welke blokhut u koopt of van ons of van wie dan ook: er is één behandelmiddel die ik niet wil nalaten om u aan te raden. Dit spul hebt u vooral nodig wanneer u bijvoorbeeld een hottub in uw blokhut hebt:  Impregneervloeistof.

Dit is werkelijk handig spul. Het is olie op basis van lijnzaad, oplosbaar in water, en het gedraagt zich als water wanneer het is opgelost. Hierdoor wordt de vorming van vochtplekken gestopt, en is aan te bevelen voor de binnenkant van de blokhut als deze maandenlang wordt afgesloten of blootgesteld wordt aan een vochtige atmosfeer. Het is verkrijgbaar in transparant, groen of bruin en in hoeveelheden van 0,75 of 2,5 liter.

Nog kort iets over hottubs: blokhutten zijn uitstekend geschikt als ruimten voor hottubs, maar zorg wel dat u dit gebruikt: impregneervloeistof en tevens een ventilatierooster. Dit geldt ook als u veel nat gereedschap erin opslaat.

Wanneer moet ik mijn blokhut behandelen?

Dit is nou iets wat mij continu wordt gevraagd.  Mijn stereotype, ‘officiële’ antwoord dat u in brochures en literatuur vindt, is “Verf / lak / beits / behandel uw blokhut VOORDAT u deze plaatst” .

Maar lieve help, dit geeft ellende, want u krijgt lak in de groeven, op de hoekpunten en aansluitingen. Het wordt veel moeilijker om de blokhut in elkaar te zetten. U krijgt kleverige plekken, waardoor u die kleverigheid op uw handen krijgt, zodat u vervolgens vingerafdrukken krijgt op de planken. Een nachtmerrie!

Dus u hebt nu mijn officiële antwoord gehad, het onofficiële antwoord, slechts mijn persoonlijke mening, is als volgt: bouw de blokhut en ga deze erna lakken. In al mijn werkzame jaren is dit nog niet weerlegd.

Eén tip die ik u echter wil geven is dat u, wanneer u eraan toe komt om de blokhut te lakken, de lijsten boven de deur en de ramen eraf moet halen en erachter een laklaag moet aanbrengen. Anders houdt u, wanneer deze uitzetten – zoals altijd ’s winters gebeurt – een witte streep over die u dan weer een lak beurt moet geven. Dat zal toch nooit precies kloppen, dus kunt u dit beter eerst doen en zo dit sluipende probleem oplossen ten aanzien van die ellendige perikelen die er nu eenmaal zijn met hout en het streven ervan naar evenwicht.

 

Hoeveel heb ik nodig?

Dat is ook een vraag die me altijd wordt gesteld, en dat is een lastige. Het draait allemaal om de dekking die door het gekozen merk wordt aanbevolen. Onze beits dekt bijvoorbeeld 14 tot 15 m2 en de lak 5 tot 8 m2, maar dit verschilt afhankelijk van het soort en merk van de lak of beits dat u gebruikt. U kunt het beste de afmetingen van de blokhut opnemen en deze berekenen; deze metingen geeft u aan uw leverancier, of u kunt doen wat ik doe: gokken en meer halen als het op is.

Dak?

Ik heb klanten gehad die vroegen of het dak behandeld moest worden. Mijn antwoord is altijd: waarom zou u dat willen? Als de uiteindelijke dakbedekking naar behoren is aangebracht, is dat absoluut niet nodig.

Samenvatting houtbehandeling voor blokhutten

Dus, wanneer ik samenvat wat ik heb gezegd:

 • Raak niet in paniek over de behandeling van uw blokhut als alles nat is of als het regent bij het uitpakken en plaatsen van uw blokhut.
 • U hebt nog even voordat u zich zorgen moet maken, vooral als u een hogedrukborstel of een hogedrukspuit hebt. Dan kunt u de blokhut schoon houden.
 • U MOET deze echter wel behandelen, om er zeker van te zijn dat de blokhut lang meegaat en om het doorlaten van vocht te stoppen.
 • Reinig de blokhut met een bleekmiddeloplossing tegen schimmels of een drukspuit voor vuil, of gebruik Embalit NTK.
 • Houd de blokhut ALTIJD goed geventileerd. Hout stopt met rotten door ventilatie en door het te laten drogen als het nat is.
 • Gebruik ALLEEN kwaliteit hoge behandelmiddelen. Dan weet u dat u tot een behandelingsdiepte van minstens 80 micron krijgt. Vaak geldt hoe duurder het middel, hoe dieper is de behandelingsdiepte, en hoe langer uw blokhut meegaat. Wat nog belangrijker is: als u zo lui bent als ik, wilt u liever niet opnieuw aan de gang binnen afzienbare tijd. Gebruik GEEN middelen uit het onderste marktsegment voor de behandeling van uw blokhut. Ik kan u garanderen dat u problemen krijgt, aangezien deze het doorlaten van vocht niet stoppen, wat erg belangrijk is bij blokhutten.
 • Let op het natuurlijk evenwicht van hout; ga dit tegen door een goed behandelmiddel en zorg dat dit zeer elastisch is.
 • Volg de adviezen van de fabrikanten op. Als die zeggen: drie deklagen, doe dan drie deklagen. Alles draait om de diepte die bereikbaar is voor de eindafwerking.

Diepte van de behandeling en vocht

Tuindeco 7

Raadpleeg onze website over de diepte van een houtbehandeling en het juiste vochtgehalte voor blokhutten.

Meer info is te vinden op:  www.tuindeco.nl/tuindeco-blogs/

Eén laatste opmerking: klanten stellen vaak de plaatsing van hun blokhut uit tot het weer beter is, of wachten tot een periode met goed weer. Het is naar mijn mening uitstellen om deze in elkaar te zetten en u later druk te maken over de behandeling. Laat u zich niet afschrikken door een beetje regen!

Tuindeco 8

Het plezier van het plaatsen van een blokhut in de regen. Ik moest er vanmorgen aan denken. We moesten een laag sneeuw van het dak halen, en vervolgens bleef het de hele dag regenen terwijl wij probeerden de isolatie en het dakbeschot aan te brengen. U kunt er net zoveel plezier aan beleven om uw blokhut te plaatsen terwijl het plenst.