Aanbevelingen voor de montage van priëlen

Aanbevelingen voor de montage van priëlen

Ik ben gek op onze priëlen, en ik denk dat u niet snel een vergelijkbaar product voor dat geld en van dergelijke geboden materialen vindt. Nu zijn ze verkrijgbaar in onder druk geïmpregneerd hout of in van uitstekend larikshout. Op deze pagina ziet u ons volledig assortiment aan prieëlen.

Natuurlijk kijk je altijd naar de prijs bij het kijken naar producten, maar ik raad u ten stelligste aan om naar larikshout te kijken. Ja, dat is inderdaad duurder, maar de voordelen kunnen best opwegen tegen die extra kosten.

De prieel die ik in dit artikel bespreek is de Samos Lariks Prieel.

In dit bericht wil ik aanbevelingen doen over de montage van priëlen. Weet wel dat het hier UITSLUITEND gaat om mijn persoonlijke zienswijze; misschien zijn er monteurs van deze priëlen die een betere aanpak voorstaan.

Bouwtekeningen van priëlen

Bij alle prieëlen zijn bouwtekeningen meegeleverd zoals deze, waarbij de afbeelding is gekoppeld aan de bouwtekeningen; hier ziet u een voorbeeld van de erg populaire Prieel Grande. Prieel Grande is een onder druk geïmpregneerde vurenhouten versie van degene die ik nu bespreek.

Gazebo

Voorbeelden van bouwtekeningen van priëlen zoals deze worden meegestuurd met uw bestelling van een prieel.

Ik heb zelf nooit problemen gehad met deze bouwtekeningen, net zo min als met de bouwtekeningen van onze blokhutten; dit is al vanaf de eerste keer ooit dat ik deze heb gemonteerd. Maar er waren een paar klanten die er problemen mee hadden, en wat extra hulp nodig hadden.

Dit bericht geldt evenzeer voor klanten die een ander gezichtspunt willen of misschien hulp nodig hebben met bepaalde vragen bij de montage.

Mijn visie op de montage van een prieel

De bouwtekeningen zijn goed: ze geven precies aan waar u alle onderdelen moet monteren. Vervolgens laten ze het aan uw eigen vaardigheden en interpretatie over, afhankelijk van uw grondvlak, eisen en definitief afwerking van het product. De priëlen zijn complete bouwwerken en dienen ook als zodanig te worden beschouwd. Het is onmogelijk om alle mogelijke instructies te geven over de montagewijze ervan. U hebt ook gezond verstand, een beetje handigheid en inzicht nodig. Daar heb ik het meeste lol in bij de montage van onze bouwwerken – de mogelijkheid om veranderingen en aanpassingen aan te brengen waar ik dat nodig vind en op basis van wat de klant wil.

Laten we dus zogezegd afwijken van de bij het prieel meegeleverde bouwtekeningen. Dit is dus mijn eigen persoonlijke aanpak en NIET volgens de instructies van de bouwtekeningen (behalve dan dat de juiste onderdelen op de juiste plaats terechtkomen). Hier komen wat informatie en tips op basis van mijn ervaringen. Natuurlijk kunt u gewoon de instructies of mijn aanbevelingen opvolgen, of eventueel uw eigen methode bedenken. Dit is een bouwwerk waarbij u zelf bepaalt hoe de montage wilt uitvoeren.

Hoe wordt een prieel afgeleverd?

Priëlen worden op gelijke wijze als onze blokhutten geleverd, met een behoorlijk grote vrachtwagen waarop een handige vorkheftruck zit.

Hier is de pallet die wordt afgeleverd.

Gazebo 1

Prieelpallet, met de uiteindelijk dakbedekking van uw keuze, vilt of IKO-dakshingles (soms bieden we deze GRATIS aan)

Let wel dat een onder druk geïmpregneerd prieel vergelijkbaar is met die u hierboven ziet.

Er is wel een verschil: de pallet met het lariks prieel is iets anders ingepakt, waarbij elke laag gescheiden wordt door latten, zodat het hout beter kan drogen, recht blijft en van elkaar gescheiden. Dit vindt u niet in de onder druk behandelde versie, en dat hoeft ook niet.

Gazebo tuindeco

U vindt latten tussen elke palletlaag van het lariks prieel. Alles is vast geniet; de nietjes kunt u eventueel met een tang eruit halen. Ik denk dat u dat het beste met een ooievaarsbektang kunt doen.

Gazebo 2

De latten verwijderen die de lagen met hout van het lariks prieel gescheiden houden.

De prieel uitpakken.

Nee, er zitten geen labels op; en waarom zou dat moeten? Het is eenvoudig uit te maken wat de dakplanken zijn en hoe de constructie is, simpelweg vanwege de afmetingen en vorm van de stukken hout.  Bij het uitpakken sorteer ik de diverse delen zoals ik ze tegenkom op de pallet. Let erop dat pallets soms nat zijn doordat het tijdens het laden of de kortstondige opslag regende. Wij bewaren doorgaans de geïmpregneerde priëlen in de open lucht, maar wel onder een antiworteldoek, die dient als afscherming tegen verkleuring. Als u bij het uitpakken merkt dat de prieel nat is, maakt u zich dan geen geen zorgen, aangezien het prieel natuurlijk zo is ontworpen dat het de komende 20 jaar onder alle weersinvloeden in de open lucht kan staan.

Wanneer ik in het pakket de dakplanken tegenkom, zet ik deze in de dakgedeelten die ik verwacht: voor vierkante daken zijn alle zijde gelijk, bij een rechthoekig dak verwacht ik twee driehoekdaken en twee verlengde driehoekdaken. Dit is veel eenvoudiger te doen bij het uitpakken.

Gazebo installatie

Twee sets einddakplanken op elkaar gelegd. Voor een vierkant bouwwerk zou je natuurlijk vier sets krijgen. Dit zijn de einddakdriehoeken van het rechthoekige lariks prieel Samos

Gazebo 3

Hier zijn de dakplanken van de verlengde driehoekdaken uitgestald, twee sets voor beide zijden van een rechthoekig prieel.

Naast het in volgorde uitstallen van de dakplanken bepaal ik gaandeweg welke andere delen er zijn, de staanders en ringbalkdelen zijn erg gemakkelijk te vinden.

Gazebo Tuindeco 1

Leg de ringbalkdelen uit als u die tegenkomt. U kunt deze ruwweg in de eindpositie zetten.

Gazebo Tuindeco 2

De staanders zijn gemakkelijk te onderscheiden. Op rechthoekige priëlen zitten twee types. Vier voor de hoeken en twee voor de lange zijde

Gazebo 4

De schoren zijn ook eenvoudig te onderscheiden.

Gazebo 5

Blokken voor koppelingspennen die worden gebruikt op punten waar de spanten met elkaar in verbinding staan. Een rechthoekig piramidedak heeft er twee.

Gazebo 6

De hoekspanten zijn gemakkelijk te onderscheiden vanwege de lengte, evenals de bekvormige inkeping die over de hoek van de ringbalk valt. Let op dat de spanten die de zijkanten vormen zonder inkeping zijn.

Gazebo 7

Alle garnituur voor het prieel. Het is vrij eenvoudig: de lange spijkers zijn voor het dikste hout – de spanten. De middellange zijn voor de ringbalk, de staanders en hoeksteunen, en de kortste worden gebruikt voor de laterale verstevigingslatten, waarvan er twee zitten in een prieel met een rechthoekig dak. Er zijn spijkers meegeleverd voor de dakplanken. De viltnagels zijn voor de einddakbedekking. Ik wijk af van de aanbeveling in de instructies over het aantal en de plaatsing van de schroeven. Dat gaat u zien in de volgende afbeeldingen. Dit betreft o.a. de spanten, waarvoor ik slechts één schroef gebruik, maar ik gebruik elders dubbele schroeven. Dit hangt natuurlijk van uzelf af. Misschien wilt u desgewenst ook wel extra bevestigingsmiddelen aanbrengen.

Aanbevelingen voor de montage van het prieel

Vanaf dit punt gebruik ik de bouwtekeningen alleen om te controleren of ik de juiste onderdelen op de juiste plaats gebruik. Ik volg niet de constructiemethode of de specifieke locatie van schroeven; dit is de manier die door de jaren heen voor mij het eenvoudigste is gebleken. Met deze methode:

  • hebt u slechts twee personen nodig om de montage uit te voeren;
  • is de EXACTE plaats voor de montage van de paalhouders gemakkelijker te vinden, waarbij u rekening moet houden met het feit dat bij hout als product niet met exacte afmetingen gewerkt kan worden;
  • is de montage veiliger, sterker en sneller;
  • worden de verbindingen niet te zwaar belast. Er zijn bouwtekeningen die de montage van een prieel op de zijkant te zien is, waarbij dit later op zijn plaats wordt gezet. Ik vind deze methode erg moeilijk uitvoerbaar en belastend voor de verbindingen.

Gereedschap dat nodig is voor de montage van het prieel

U hebt echt alleen wat basisgereedschap nodig voor de montage van het prieel. Met twee accuboormachines bespaart u veel tijd en de klemmen zijn van cruciaal belang om de klus goed uit te voeren. We gebruiken ze veel bij de montage van priëlen, maar ook blokhutten. Erg handig gereedschap!

Gazebo 8

Ander gereedschap: Twee trapladders, twee boormachines, hamers, een tang, een lange waterpas, markeerpen, meetlint en niet te vergeten de klemmen. U hebt ook een zaag nodig om de dakplanken bij te zagen,

Ringbalk van het prieel

Ik had de onderdelen voor de hoofdringbalk al op de plaats gelegd waar ze worden gemonteerd; eerst ga ik nu de metingen controleren in vergelijking met de bouwtekeningen. Let op dat er bij vierkante daken twee kortere en twee langere delen zijn, zodat er een vierkant kan worden gevormd.

Gazebo 9

Meet de balken zorgvuldig af in vergelijking met de bouwtekeningen en controleer of deze op de juiste plaats zitten.

Ik gebruik bij het schroeven altijd telkens voorgeboorde gaten, ongeacht wat ik monteer. Dit is vooral belangrijk bij het werken met lariks. Dus ALTIJD voorboren!

Gazebo 10

Zorg dat u op elke locatie voorboort waar u schroeven gaat gebruiken; het zorgt ervoor dat de verbinding veel strakker zit en voorkomt in het algemeen dat de schroefkop te ver erin wordt gedraaid, zodat de afwerking beter is en de schroef eenvoudig demonteerbaar is. Het werkt ook veel eenvoudiger!

Gazebo 11

Schroef de ringbalkdelen aan elkaar; hiervoor gebruik ik middellange schroeven, twee voor elke verbinding. Bij vierkante daken worden ze allemaal met elkaar verbonden. Bij een rechthoekig dak is dat niet mogelijk tot de middelste paal op zijn plaats zit.

Met behulp van klemmen zetten we de middelste verbindingsdelen tijdelijk vast aan elkaar. We controleren met behulp van een meetlint of de onderlinge afstand gelijk is, waarbij u de eindbalk als referentiepunt neemt. Wij zorgen er vervolgens voor dat de ringbalk 100% recht staat.

Gazebo 12

Meet de ringbalkdelen en stel deze in een exacte vierkant. De verbinding in het midden is tijdelijk met klemmen vastgezet.

Gazebo 13

Zorg ervoor dat de ringbalk in een exacte vierkant staat en in de definitieve montagepositie ligt. Let erop dat wij met een blok in het midden het meetlint ondersteunen voor een nog nauwkeuriger meting.

Staanders en paalhouders

Wanneer de ringbalk van het prieel in het vierkant staat en in de definitieve positie ligt, kunnen we nu precies aanduiden waar de staanders moeten komen. Dit bespaart ons veel meetwerk en houdt rekening met het feit dat hout niet altijd op de millimeter nauwkeurig is.

Wanneer we de staander op de kop op de definitieve plek zetten, kunnen we vervolgens merktekens rond de paal aan brengen om de exacte positie van de palen te krijgen ten opzichte van de ringbalk.

Gazebo 14

Markeer de plaats van de hoekstaander.

Gazebo 15

Bij rechthoekige priëlen moet u ook de plaats van de middelste staander markeren.

Nu de markeringen zijn aangebracht, kunt u daarna precies de plaats bepalen van de paalhouders.

Gazebo 16

U kunt de plaats van de paalhouders precies aanmerken op basis van de positie van de hoofdringbalk

Gazebo 17

Wanneer de plaats van de paalhouder is gemerkt, kan deze daarna worden vastgezet in de wetenschap dat dit 100% nauwkeurig is.

We hebben meerdere soorten paalhouders beschikbaar die te gebruiken zijn in zachte/harde grond. Het is belangrijk de staanders vast te zetten, en de paalhouders zijn een goed hulpmiddel. Wanneer u de palen niet vastzet, kunt u problemen krijgen als er gedurende de levensduur tegenaan gestoten wordt.

Natuurlijk zijn er alternatieve methoden waarvan u gebruik wilt maken, of die u hebt uitgedacht. Zoals met al onze bouwwerken is het cruciaal dat het prieel volkomen vierkant en loodrecht staat.

Paalhouders zijn handig wanneer het terrein niet 100% vlak is, zoals bij deze montage het geval is. Wij hebben vulstukken in de houder gedaan om de paal recht te krijgen, aangezien dit niet mogelijk was bij montage in de grond.

Gazebo 18

Wij stoppen vulstukken in de paalhouders om het prieel in het lood te krijgen, rechtstreeks in de grond was namelijk niet mogelijk.

Hier ziet u nog een voorbeeld waarbij de plaats van de paalhouders nauwkeurig wordt bepaald met behulp van de ringbalk

Gazebo 19

U kunt met behulp van de ringbalk de exacte locatie van de paalhouders wanneer u deze in beton giet.

Als u paalhouders een lelijk gezicht vindt, kunt u ze altijd nog wegwerken, zoals u hier kunt zien

Gazebo 20

U kunt de paalhouders inbouwen om ze weg te werken.

Wij plaatsen twee staanders in de hoek van één gedeelte van de ringbalk, weer met gebruikmaking van klemmen.

Gazebo 21

Zet de staander met een klem aan één uiteinde van de ringbalk.

Gazebo 22

Gebruik de klem om de paal op zijn plaats te houden

Gazebo 23

De schroeven in de palen door de ringbalk. Wij gebruiken nog steeds de middellange schroeven.

Gazebo 24

Hier ziet u de paal die op zijn plaats is geschroefd. Ik gebruik meer schroeven dan misschien in de bouwtekeningen staat, voor meer stevigheid.

Vervolgens zetten we we de middelste staander klemvast om deze in positie te houden. Op dit punt is het eenvoudiger om het tweede deel van de ring weer uit elkaar te halen en elk deel gaandeweg weer vast te klemmen en te monteren.

Gazebo 25

De middelste staander, die de verbinding van de uit twee delen bestaande ringbalk ondersteunt bij een rechthoekig prieel.

Gazebo 26

Klem gaandeweg elk staander vast en monteer deze.

Gazebo 27

Bevestig de middelste staander. Ik gebruik nog steeds de middellange schroeven.

Gazebo 28

Staander- en ringbalkdelen die in de klem zitten, voorgeboorde gaten en ten slotte schroeven.

Gazebo 29

Klemmen zijn HEEL handig bij de montage van een prieel.

Schoren van het prieel

Nu de staanders en de ringbalk zijn gemonteerd, kunnen we de schoren aanbrengen. Hier wijk ik ook af van de bouwtekeningen. Ik zet de schoren liever aan de binnenkant van de ringbalk. Dit is zoals het eruit hoort te zien; u kunt ook van de bouwtekeningen aflezen dat de schoren onder de ringbalk en tegen de staander aanzitten.

Gazebo 30

Schoren aan de onderkant van de ringbalk.

Ik doe dit op een iets andere manier: ik zet de mijne aan de binnenkant. Dit doe ik om de volgende redenen:

  • Het zorgt voor sterkere en stabielere verbindingen.
  • Ik kan eenvoudiger kleine aanpassingen maken om ervoor te zorgen dat de staander compleet recht en in loodrechte stand staat.
  • Als er een geringe afwijking zit in de zaaghoek, kan ik ondanks dit probleem toch voor een prachtige en strakke verbinding aan de staander zorgen om esthetische redenen.
  • U krijgt meer hoofdruimte in de hoeken en loopt minder risico uw hoofd te stoten.

Het hangt natuurlijk van uzelf af en wat u liever wilt, maar bij de montage van schoren heeft deze methode mijn voorkeur.

Gazebo 31

Een schoor: ik plaats deze het liefst aan de binnenkant van de ringbalk.

Een goede voorbereiding bespaart u tijd, dus u doet er goed aan om de schoren voor te boren voor u ze allemaal aanbrengt.

Gazebo 32

Als u de schoren voorboort en allemaal in één keer monteert, zal het montageproces sneller verlopen.

Gazebo 34

U kunt het beste eerst het middengedeelte van schoren voorzien tot het dak gelegd is, en u de schoren in de hoeken monteert. Hierdoor blijft alles mooi recht zitten.

Ringbalk en staanders van het prieel gemonteerd

U kunt afhankelijk van uw prieel in kwestie uit de bouwtekening opmaken hoe het in gemonteerde toestand eruit ziet, en hoe dit vervolgens op de drie staanders wordt gezet. Zoals ik al heb aangegeven, is mijn methode een alternatief dat misschien het overwegen waard is. Ik vind het eenvoudiger, en u hebt slechts twee personen nodig. Het hangt natuurlijk van uzelf af wat u de beste methode lijkt. Deze methode is vanzelfsprekend ook zeer relevant voor priëlen met platte daken.

Gazebo 35

Nu de ringbalk, schoren en staanders zijn gemonteerd, kunnen we overgaan tot het leggen van het dak.

Het leggen van een prieeldak.

Ik heb bedacht dat ik de montage van het dak in een apart bericht behandel, omdat veel ervan ook van toepassing is op onze blokhutten, dus dan nemen we beide mee in onze aanbevelingen.

Gazebo 36

Aanbevelingen voor de montage van piramidedaken.

De montage van een plat dak is een makkie als de hoofdconstructie voor elkaar is; daarvoor is geen nadere uitleg nodig.

Gazebo 37

De montage van platte daken van het prieel Modern is erg goed te doen.